Συναγερμό σήμανε ο Σάββας Καλεντερίδης πριν την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023. Ο στρατηγικός αναλυτής υποστήριξε, ότι η Αστυνομία πρέπει να σταματήσει τους… έξαλλους από τους Πακιστανούς. Βλέπετε Ινδία και Πακιστάν έχουν αντιπαράθεση για το Κασμίρ και οι Πακιστανοί στην Ελλάδα πολλές φορές πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας στην ινδική πρεσβεία, δημιουργώντας διπλωματικό πρόβλημα στη χώρα μας, αφού η Ινδία είναι σύμμαχος.

Ο Καλεντερίδης υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτύξει σχέσεις σε στρατηγικό επίπεδο με την Ινδία! Μάλιστα ο πρώην μυστικός πράκτορας της ΕΥΠ, παρότι άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις προηγούμενες ημέρες, για την πρόσκληση του Ζελένσκι και του πρωθυπουργού του Κοσόβου στην Αθήνα, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία με την έλευση του Ινδού πρωθυπουργού.

Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη Μόντι

Η επίσκεψη Μόντι στη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντική! Οι λόγοι είναι ιστορικοί, αλλά και γεωπολιτικοί. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια Ινδός ηγέτης επισκέπτεται την Ελλάδα. Η τελευταία φορά ήταν το 1983 όταν είχε έρθει στην Ελλάδα η Ίντιρα Γκάντι. Επίσης οι ΗΠΑ προωθούν την Ινδία ως τη «νέα Κίνα» στον τομέα των κατασκευών και όχι μόνο. Αυτό το καλοκαίρι ο Ινδός πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουάσινγκτον και υπέγραψε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία.

Η Ινδία επιθυμεί να βρει διόδους προς την Ευρώπη και θέλει να καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου των προϊόντων της στη Γηραιά Ήπειρο. Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στον αμυντικό τομέα, καθώς η ασιατική χώρα θέλει να ενισχύσει την παρουσία της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας πολλά μηνύματα προς την Άγκυρα, η οποία είναι σύμμαχος του Πακιστάν.

Υπάρχει και ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος που η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις με την Ινδία. Η ασιατική χώρα έχει ξεπεράσει πλέον σε πληθυσμό την Κίνα, η οικονομία της βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν, ότι το 2075 υπάρχει πιθανότητα να έχει ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο. Προς το παρόν ο στόχος που έθεσε στη σύνοδο των BRICS ο Ναρέντρα Μόντι είναι η Ινδία να γίνει σύντομα οικονομία 5 τρις δολαρίων και να γίνει κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του κόσμου. 

Οπότε η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη συναγελαζόμενη με την Ινδία και να αποκτήσει έναν πολύ δυνατό σύμμαχο όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, γιατί σε αυτή τη διαμαχή, η ινδική υποστήριξη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη!