Facebook Pixel Μιχάλης Ιγνατίου προειδοποιεί! Να αποφασιστεί αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
Life
| 2023-09-04 00:29:00

Μιχάλης Ιγνατίου προειδοποιεί! Να αποφασιστεί αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

του Γεωπόλδου
Μιχάλης Ιγνατίου προειδοποιεί! Να αποφασιστεί αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Ο Ταγίπ τορπιλίζει τις τριμερείς Αθήνας, Λευκωσίας, Ιερουσαλήμ και Καΐρου.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Θα καταφτάσουν σήμερα στη Λευκωσία οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ελλάδας, για να λάβουν μέρος στην πιο σημαντική τριμερή συνάντηση με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Και είναι η πιο σημαντική τριμερής διότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων όχι μόνο σε επίπεδο στρατηγικής, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας σε μία ταραγμένη περιοχή, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η κατοχική Τουρκία επιμένει να απαιτεί εδάφη και θάλασσες που δεν της ανήκουν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιεζόμενος στο εσωτερικό από δικά του λάθη, για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς εταίρους του, επιδιώκει πιο πολλές συνεργασίες στο εξωτερικό. Και στο πλαίσιο αυτό προσέρχεται στη Λευκωσία, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ιερουσαλήμ, με προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

  • Έχει, πάντως, σημασία η επανάληψη εξ μέρους του Ισραήλ της στρατηγικής σχέσης του Εβραϊκού Κράτους με την Αθήνα και τη Λευκωσία, και με δεδομένη την «επίθεση φιλίας» του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προς τον κ. Νετανιάχου, αλλά και προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι.

Ο πρώτος δεν πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Άγκυρα λόγω της ασθένειας του, και ο δεύτερος επειδή προτίμησε να πάει στην Αγία Πετρούπολη, για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι παραπάνω επισκέψεις στην τουρκική πρωτεύουσα δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα, οπότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως οι διαρροές έγιναν στο πλαίσιο της τουρκικής παραπληροφόρησης ότι ο Ερντογάν αποφάσισε δήθεν «να τα βρει» με όλες τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας, εκτός της Κύπρου.

Για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, το Κυπριακό έχει επιλυθεί από το πικρό καλοκαίρι του 1974. Η κατοχική δύναμη, συντήρηση έκανε από τότε μέχρι σήμερα. Εσχάτως αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του σχεδίου, για την επιβολή της απαράδεκτης διευθέτησης των «δύο κρατών».

Όλα τα άλλα που ισχυρίζονται οι «ερντογολάγνοι» της ελληνικής πλευράς, στη Λευκωσία και την Αθήνα, είναι μεταφορά της τουρκικής προπαγάνδας, αμάσητης μάλιστα.

Η κατοχική Τουρκία δεν παρακάθισε ποτέ σοβαρά σε διαπραγματεύσεις. Πάντα υλοποιούσε σχέδιο, το οποίο πήρε 30 τόσα χρόνια για να αντιληφθούν οι δικοί μας. Εμείς απλά τσακωνόμασταν, και συνεχίζουμε, μεταξύ μας, αντιδρώντας σε κάθε ψέμα που διακινεί η Άγκυρα. Ναι, ομιλούμε περί άχρηστων…

  • Ο Ερντογάν, λοιπόν, όπως οι αξιωματούχοι του λένε δημόσια, επιθυμεί να εισέλθει σε «ήρεμα νερά» με την Αθήνα, την Ιερουσαλήμ και το Κάιρο. Τρεις χώρες με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποδεδειγμένα γνήσιος σύμμαχος.
  • Χωρίς αμφιβολία ουδείς πρέπει να είναι εναντίον κάθε προσπάθειας δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ χωρών. Το αντίθετο, και το αναφέρω ειδικά για την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε την πορεία που έχει στόχο την πλήρη συμφιλίωση με την Τουρκία.

Για πολλούς είναι όνειρο απατηλό αυτό που επιδιώκει η Αθήνα. Όχι επειδή δεν είναι καλές οι προθέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού. Όχι. Αλλά γνωρίζουμε τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι ένας διεστραμμένος ανθέλληνας, ένας ανειλικρινής ηγέτης, που θα προσπαθήσει να ταπεινώσει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια του ελληνικού λαού. Θα τον παρουσιάσει ως “ενδοτικό” απέναντι στις παράνομες τουρκικές απαιτήσεις.

Να θυμίσω τι έλεγε ο ισλαμιστής Τούρκος ηγέτης πριν από μερικούς μήνες; Ότι ΔΕΝ αναγνώριζε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, έστω και αν τον ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ότι  δεν θα του μιλούσε ποτέ στη ζωή του και άλλα πολλά. Και ξαφνικά, όχι μόνο θέλει να συνεχίσει να τον βλέπει και να συνομιλούν, αλλά και να υπογράψουν και συμφωνία.

Να θυμίσω τι εκστόμισε εναντίον του κ. Νετανιάχου και του αλ Σίσι; Ναζί -αν είναι δυνατόν- ανέβαζε και κατέβαζε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ… Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τι άκουσε από τον Ερντογάν; Θυμάται κανείς…

Αύριο, λοιπόν, που θα κάτσουν γύρω από το στρογγυλό τραπέζι και οι τρεις ηγέτες, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Και να μην ξεχνά κανείς εκ των τριών, ότι οι όποιες «συμμαχίες» με τον Ερντογάν είναι περιστασιακές, μάλλον τις διατηρεί για όσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ποιος είναι αληθινός Ερντογάν; Αυτός που τον καθύβριζε μέχρι πριν τις εκλογές; Αυτός που τον παρακαλούσε για διάλογο στο Βίλνιους; Ή αυτός που δεν συγκρατήθηκε και έδειξε τον πραγματικό του εαυτό, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, μιλώντας για την καταστροφή της Σμύρνης από τους …Έλληνες;

Ο δε κ. Νετανιάχου, γνωρίζει πως δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη τον Ερντογαν και την Τουρκία. Είναι ο βασικός σπόνσορας της τρομοκρατίας εναντίον του Ισραήλ. Πάει, δεν πάει, στην Άγκυρα οι τρομοκράτες που χρηματοδοτεί η Άγκυρα θα συνεχίσουν να σκοτώνουν πολίτες του Εβραϊκού Κράτους.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση. Το νησί είναι μία ημικατεχόμενη Πατρίδα και η Τουρκία στοχεύει στον έλεγχο και των ελεύθερων περιοχών. Αν δεν αποφασιστεί και η στρατιωτική συνεργασία τότε η τριμερής θα έχει αποτύχει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Να θυμίσω στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ότι ακόμα αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρώην προεδρικού υποψηφίου, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η καταγγελία αφορούσε ισχυρισμούς για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο του κυπριακού κράτους. Πέρασαν τόσοι μήνες, αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή προφανώς κοιμάται.

ΕΠΙΣΗΣ: Θα αναμένουμε τα ονόματα των Ρώσων και άλλων ολιγαρχών που ενίσχυσαν οικονομικά τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) αφού προηγουμένως έλαβαν «χρυσά διαβατήρια», πληρώνοντας αδρά όσους τους βοήθησαν.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αννίτα Δημητρίου, θα έπρεπε -στο πλαίσιο της διαφάνειας- να ανακοινώσει η ίδια τα ονόματα των ολιγαρχών που τα «έσκασαν» στο κόμμα της κυπριακής Δεξιάς για να «καθαρίσει» το όνομα του ΔΗΣΥ. Αλλά στην κυπριακή πολιτική σκηνή δεν γίνονται …θαύματα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Ο φίλος Πανίκος Παπανικολάου, γνωστός φιλάνθρωπος και παράγοντας για πολλά χρόνια της Ομογένειας, δέχθηκε αήθη και αισχρή επίθεση από μία «κυρία» της «όποιας λύσης», η οποία ψευδέστατα ισχυρίστηκε ότι δήθεν έχει καταδίκη στην Αμερική. Αυτό είναι ένα τεράστιο fake news. Μία ψευτο-απολογία, που έσπευσε να κάνει, δεν είναι αρκετή… Πρέπει να αποσύρει την άθλια ανάρτηση της.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Τα τραγικά επεισόδια στη Χλώρακα προκαλούν μεγάλη θλίψη. Από τη μία είναι η ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών και από την άλλη οι άμοιροι που ξέφυγαν από εμπόλεμες καταστάσεις και σώθηκαν καταφεύγοντας στην Κύπρο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η βία είναι περιττή. Οι δεύτεροι πρέπει να ευγνωμονούν τη χώρα που τους δέχθηκε. Και οι εθνικιστές ας κάτσουν στα …αυγά τους! Όσον αφορά την Πολιτεία, πρέπει να διασφαλίσει ότι τα επεισόδια στη Χλώρακα ήταν τα τελευταία. Δεν θα ξαναγίνουν. Όσοι συνεχίσουν να παρανομούν υπάρχουν οι φυλακές, αλλά και οι απελάσεις.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags