Κατά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στο Ερεβάν, συμφωνήθηκε η εντολή της αποστολής του CSTO στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Όλα εγκρίθηκαν, αλλά το πρωί οι Αρμένιοι συνάδελφοι αποφάσισαν να αναβάλουν αυτό το θέμα. Αυτό ανέφερε με δήλωσή του στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σε υπουργικό επίπεδο (το 2021), συμφωνήσαμε για την εντολή της αποστολής του CSTO στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. «Όλα εγκρίθηκαν, αλλά το πρωί οι Αρμένιοι εταίροι μας αποφάσισαν να αναβάλουν αυτό το θέμα», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σχολίασε επίσης την ερώτηση δημοσιογράφων ότι η Αρμενία απείλησε να αποχωρήσει από τον CSTO.

«Όσον αφορά την απειλή αποχώρησης από τον CSTO, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν μάλλον αλαζονικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, το βλέπουμε. Δεν ξεκίνησε καθόλου χθες. Θυμόμαστε ότι όταν ο κ. Πασινιάν ήταν ακόμη ένας πολιτικός που δεν ήταν στην εξουσία και μεγάλωνε τον αρμενικό λαό, ένα από τα συνθήματά του εκείνη την εποχή ήταν η ανακοίνωση της αποχώρησης από τον CSTO και ακόμη και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Πολλοί το απέδωσαν απλώς στην προεκλογική εκστρατεία, στον αγώνα για ψήφους. Αργότερα, ο κ. Πασινιάν δεν εξέφρασε τέτοιες σκέψεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του CSTO στο Ερεβάν», σημείωσε.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε επίσης για την πρόσφατη άρνηση της Αρμενίας να συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις του CSTO.

«Οι αρμενιο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις φαίνονται ακόμη πιο περίεργες, γιατί έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Αρμενία αρνείται να συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις του CSTO, εξηγώντας ότι εάν ο CSTO καταδίκαζε το Αζερμπαϊτζάν, τότε η Αρμενία θα άρχιζε να συνεργάζεται με τον CSTO.

Και όταν ρωτάμε γιατί επικοινωνείτε με Αμερικανούς και Ευρωπαίους που δεν καταδικάζουν το Αζερμπαϊτζάν, λένε: «Λοιπόν, δεν είναι σύμμαχοί μας, οπότε πρέπει να καταδικάσετε». Εδώ, μια τόσο περίεργη λογική. Ελπίζω όμως ότι όλες οι δεσμεύσεις συμμαχίας που υπάρχουν μεταξύ μας και τις εκτιμούμε, θα έχουν αντίκτυπο και θα επικρατήσουν στην εξωτερική πολιτική της Αρμενίας», είπε.

Παράλληλα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, ότι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπέγραψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η τότε Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν, απαντώντας σε ερώτηση ότι η Αρμενία κατηγορεί τη Ρωσία ότι «παρέδωσε» το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Όπως σημείωσε ο Λαβρόφ, θα πρέπει να αξιολογήσει κανείς τις πράξεις του πριν κατηγορήσει τη Ρωσία για οτιδήποτε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του αρμενικού κοινοβουλίου Alen Simonyan αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Vladimir Putin, Nikol Pashinyan και Ilham Aliyev υπέγραψαν την πρώτη τριμερή συμφωνία στις 10 Νοεμβρίου. 2020.

«Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Δεν λέει απολύτως τίποτα για το καθεστώς του Καραμπάχ, και εκείνη την εποχή και οι τρεις ηγέτες υπέθεσαν ότι θα έπρεπε να διεξαχθούν πρόσθετες διαπραγματεύσεις για αυτό το καθεστώς.

Όταν όμως αργότερα στην Πράγα, όπου ήταν προσκεκλημένοι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, υπέγραψαν και οι δύο δήλωση στην οποία έλεγαν ότι αναγνωρίζουν τη Διακήρυξη της Άλμα-Ατα του 1991, αυτό είναι, το θέμα έχει κλείσει. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας υπέγραψε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η τότε Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Και δεν χρειάζεται να μας κατηγορήσετε ότι δήθεν «παραδώσαμε» το Καραμπάχ στις 10 Νοεμβρίου 2020. Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απαντήσουν μόνοι τους», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.