Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Σε υποστήριξη του Ερντογάν προχώρησε η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι εκπρόσωποι της στις ΗΠΑ, αναφέροντας πώς η νίκη του Ερντογάν αποτελεί μια σοβαρή νίκη του Ισλάμ. Μάλιστα, έδωσαν και βραβείο στην Έμινε Ερντογάν για την προσφορά της.

Να τονισθεί πως η συγκεκριμένη οργάνωση από τον Αραβικό κόσμο σχεδόν έχει ταυτοποιηθεί με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις τζιχαντιστών και την θεωρούν ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα. Η ανάδειξη των πράξεων της άλλωστε στην Αίγυπτο, πριν ο Σίσι τους εξοστρακίσει εντελώς μετά και την απαγόρευση της καθόδου τους σε εκλογές από την προεδρία Μουμπάρακ, έδειξε το χάος που μπορεί να επιφέρουν.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πώς ο Ερντογάν φαίνεται ως κύριος χρηματοδότης της οργάνωσης η οποία κινείται οριακά μεταξύ εξτρεμισμού και πολιτικής.

Η σχέση του Ερντογάν με την Αδελφότητα χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας Kemal Al-Helbawy σε μια σειρά διασκέψεων που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνέλευση της Μουσουλμανικής Νεολαίας (WAMY), μια οργάνωση Ουαχαμπιτών-Σαλαφιστών στη Σαουδική Αραβία που πιστεύεται ότι έχουν χρηματοδοτήσει τη Χαμάς και την Αλ Κάιντα.

Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετζμετίν Ερμπακάν, του ηγέτη του βραχύβιου Ισλαμικού Κόμματος Εθνικής Τάξης (MNP) στην Τουρκία. Όπως είχε δηλώσει άλλωστε ο Helbawyt στη Wall Street Journal το 2011 «Είχαμε πάντα δεσμούς με το ισλαμικό κίνημα ή πολιτικό κόμμα… ακόμη και πριν από το σχηματισμό του AKP».

Η υποστήριξη του ΑΚΡ στην Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει φθείρει τις σχέσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου , καθεμία από τις οποίες έχει χαρακτηρίσει την Αδελφότητα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως, αφού η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ το 2017 και ζήτησαν από το εμιράτο να διακόψει τους δεσμούς του με την Αδελφότητα, η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό του Κατάρ στη συγκεκριμένη διαμάχη.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει την υποστήριξή του στην Αδελφότητα. «Δεν είναι μια ένοπλη ομάδα, αλλά… μια ιδεολογική οργάνωση», όπως είχε πει σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2017 στην Al Arabiya ως απάντηση στη διεθνή πίεση εναντίον της οργάνωσης.

«Δεν θα υπήρχε καμία ανοχή για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Τουρκία εάν είχαν να κάνουν με την τρομοκρατία και δεν έχουμε δει ή παρατηρήσει καμία ενέργεια από την αδερφότητα που να το αποδυκνείει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές έχουν επίσης αναφέρει πως η Τουρκία έχει προμηθεύσει όπλα και στελέχη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο. Ο Τούρκος αξιωματικός πληροφοριών της ΜΙΤ, Irshad Hoz, για παράδειγμα, συνελήφθη από τις αρχές στην Αίγυπτο να φέρεται να επιχειρεί με την Αδελφότητα.

Η Αίγυπτος έχει επίσης κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση για συνωμοσία με την Μουσουλμανική Αδερφότητα. Τον Νοέμβριο του 2017, οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 29 άτομα ως ύποπτα για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας. Οι Γενικές Υπηρεσίες Πληροφοριών της Αιγύπτου (GIS) ισχυρίστηκαν ότι παρέδιδαν πληροφορίες στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ως μέρος μιας συνωμοσίας για την επαναφορά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία στην Αίγυπτο.

Η τελευταία αναφορά που δείχνει τον στενό δεσμό του Ερντογάν και της Τουρκίας με την Μουσουλμανική Αδερφότητα είναι όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2019 ότι σκέφτεται να κηρύξει τη διεθνή Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, τότε εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν απάντησε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε τον εκδημοκρατισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ θα βοηθούσε το ISIS.

Προφανώς μια δήλωση που ικανοποίησε την Μουσουλμανική Αδελφότητα που μόλις προ ημερών βράβευσε τον Ερντογάν ως στενό συνεργάτη και ηγέτη φίλιο προς το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

ΠΗΓΗ: geopolitics.iisca.eu