Από την συνάντηση υπάρχουν πλάνα που δείχνουν τον Μασκ να εισέρχεται στον αποκαλούμενο «Τουρκικό Οίκο» (Turkish House), όπου στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη. Μπήκε στο κτίριο μαζί με ένα παιδί που εκτιμάται ότι είναι ο γιος του.
Φωτογραφίες από τη συνάντηση της Κυριακής που δημοσιεύτηκαν στο X, την πλατφόρμα του Μασκ, παλαιότερα γνωστή ως Twitter, έδειχναν το αγόρι να κάθεται στην αγκαλιά του Μασκ καθώς μιλούσε με τον Ερντογάν.
Μασκ και Ερνογάν συναντήθηκαν καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, άρχισαν να συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος θα παρευρεθεί επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κυβέρνηση του οποίου βασίστηκε στη δορυφορική υπηρεσία Starlink του Μασκ για να απωθήσει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με το γραφείο του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Μασκ να κατασκευάσει εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία. Η SpaceX του Μασκ συνεργάζεται επίσης με το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας ενώ η Τουρκία αναζητά επίσης βοήθεια για την ανάπτυξη μπαταριών για το πρώτο εγχώριο ηλεκτρικό της όχημα, το Togg.
Επίσης, κατά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον ιδρυτή των Tesla και SpaceX σχετικά με τα τεχνολογικά επιτεύγματα της χώρας του, το όραμά του για την ψηφιοποίηση του τουρκικού δημοσίου και την εθνική στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας με την SpaceX στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος της Τουρκίας και προσκάλεσε τον Μασκ στο φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Σμύρνη.
Το γραφείο του Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να φέρει την υπηρεσία Starlink του στη χώρα. Η συνάντηση με τον Μασκ επέτρεψε στον Ερντογάν να προωθήσει ορισμένες από τις βασικές του φιλοδοξίες, όπως η προγραμματισμένη εκτόξευση του δορυφόρου Turksat 6A τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο Ερντογάν τη χαρακτήρισε κρίσιμο ορόσημο για τη συλλογή πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Γεωπόλδος Opinion: Γιατί είναι SOS για την Ελλάδα, αν η Τουρκία αποκτήσει το Starlink; Τον Αύγουστο του 2022 ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συνομίλησε με τον Έλον Μασκ. Όπως αποκάλυψε ο περιοδικό New Yorker, ο Μασκ έδωσε εθελοντικά τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνομιλίας τον Οκτώβριο με τον Κόλιν Καλ, τότε ανώτατο στέλεχος πολιτικής του Πενταγώνου, σχετικά με το πώς οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τη σύνδεση με την υπηρεσία Space Exploration Technologies της Starlink.
Αναλυτές αναφέρουν ότι, τους πρώτους μήνες του πολέμου, η Ουκρανία κατάφερε να επιβάλλει σημαντικά πλήγματα στη Ρωσία, εξαιτίας της χρήσης του συγκεκριμένου δορυφορικού συστήματος.
Λίγους μήνες μετά το δημοσίευμα του New Yorker, τον Οκτώβριο του 2022, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παρέχει στο εξής στην Ουκρανία δωρεάν το σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου Starlink και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος.
Τον Φεβρουάριου του 2023, ο Μασκ με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία απαντούσε στην έκκληση του πρώην αστροναύτη της NASA Σκοτ Κέλι, για αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε, ότι «η Starlink είναι η επικοινωνιακή ραχοκοκαλιά της Ουκρανίας, ειδικά στις γραμμές του μετώπου, όπου έχει καταστραφεί σχεδόν κάθε άλλη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. Αλλά δε θα επιτρέψουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης, που μπορεί να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Συνεπώς καταλαβαίνετε, γιατί είναι επικίνδυνο για την Ελλάδα, να αποκτήσει η Τουρκία πρόσβαση στο σύστημα της SpaceX. Η δύναμη της Ουκρανίας ήταν το Starlink, για το οποίο εξέφρασε ενδιαφέρον ο Ερντογάν, ο οποίος αναφέρει και το ρεπορτάζ στον επίλογό του, μετέφερε τις φιλοδοξίες του για τον TurkSat, χαρακτηρίζοντας το έργο «κρίσιμο ορόσημο για τη συλλογή πληροφοριών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς».
Για τους ίδιους σκοπούς θέλει το Starlink η Τουρκία. Μαντέψτε κατά ποιάς χώρας...