Ραντάρ πολλαπλών χρήσεων, που μοιάζει με το μάτι του Αττίλα, διαθέτουν οι κατοχικές δυνάμεις στο Κιόνελι, με τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως, STR-700G, και διαθέτει εμβέλεια 250 χιλιόμετρα, εντός των οποίων εντοπίζει βλήματα όλμων, πυροβολικού και ρουκετών από πολλαπλούς εκτοξευτές. Αμέσως, δηλαδή σε χρόνο μηδέν, εντοπίζει: 1. Την εκτόξευση και το βλήμα ή τις ρουκέτες που φεύγουν από τον σωλήνα των πυροβόλων, των όλμων ή των εκτοξευτών. 2. Μεταφέρει προς τα φίλια όπλα την ακριβή πηγή της προερχόμενης απειλής, την πορεία των βλημάτων και των ρουκετών ώς τον στόχο. Παράλληλα, δίδει αυτοματοποιημένες και με ακρίβεια διορθώσεις στα δικά του πυρά, για να πλήξουν την πηγή της απειλής και να αναχαιτίσουν με κατάλληλα όπλα τα βλήματα.

Εξουδετέρωση απειλών και ο Πενταδάκτυλος

Το ραντάρ STR-700G: 1) Είναι δικτυωμένο (δικτυοκεντρικό) με μονάδες πυροβολικού, όλμων αντιαεροπορικών, μη επανδρωμένων σκαφών και δη drones αέρος, καθώς και με το μεγάλο ραντάρ που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο με ακτίνα δράσης 500 χιλιόμετρα, καθώς και με άλλα πιο μικρά ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τακτικού επιπέδου του τύπου «Serhat II», με παρεμφερείς δυνατότητες εντοπισμού στόχων και λοιπών ηλεκτρονικών αισθητήρων. 2) Στέλνει τις ακριβείς συντεταγμένες της πηγής από την οποία εκτοξεύθηκε η απειλή (βλήμα ή ρουκέτα), δηλαδή τη μονάδα του πυροβολικού, για να υπάρξει άμεση αντίδραση. 3) Εντοπίζει το βλήμα και την τροχιά του και επιλέγει ποιο οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση εξουδετέρωση της απειλής. Άρα η απειλή θα κτυπηθεί στην πορεία της, δηλαδή το βλήμα ή ρουκέτα, προτού φτάσει στον στόχο, είτε από drone είτε από μονάδες πυροβολικού, αεράμυνας κ.λπ. 4) Διορθώνει βολές συντεταγμένων πυροβολικού και ρουκετοβόλων. Δηλαδή, όταν πέφτει το πρώτο βλήμα και δεν είναι εντός της περιοχής ή του στόχου που θα πρέπει να πληγεί, γίνεται διόρθωση από παρατηρητές, κυρίως αξιωματικούς. Τώρα τη δουλειά αυτή την διενεργεί αυτοματοποιημένα το STR-700G. Αυτό συμβαίνει εάν οι πρώτες δικές του συντεταγμένες δεν είναι ακριβείς, παρότι είναι κατασκευασμένο στην εξής λογική: βλήμα και στόχος, που σημαίνει ακρίβεια. Στην ουσία αποτελεί, σε συνδυασμό με τις λοιπές τεχνολογικές δυνατότητες του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, πολλαπλασιαστή ισχύος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο χάρτης απεικονίζει την ακτίνα δράσης του ραντάρ STR-700G, που φτάνει τα 250 χιλιόμετρα και του ραντάρ TRS -22XX, που βρίσκεται στον Πενταδάκτυλο και έχει ακτίνα δράση 500 χιλιόμετρα. Το STR-700G εντοπίζει την εκτόξευση των βλημάτων και τις πηγές της απειλής, δίνοντας οδηγίες για την εξουδετέρωσή τους. Και τα δυο ραντάρ είναι ενωμένα σε δίκτυο με ραντάρ στην Τουρκία με διάφορα οπλικά σύστημα drones και αεροσκάφη. Στις ένθετες φωτογραφίες εμφανίζεται το ραντάρ STR-700G, και δορυφορική φωτογραφία από την ανάπτυξή του στο Κιόνελι, πλησίον της Λευκωσίας.
 

H Βάση στο Λευκόνοικο

Είναι πρόδηλον ότι πρόκειται για σημαντικό οπλικό σύστημα και δη αντιπυροβολικό, που αυξάνει την τρωτότητα των εχθρικών δυνάμεων, προστατεύει τις ημέτερες και παίζει με τον χρόνο, που συνιστά πάντοτε σημαντική παράμετρο στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της προστασίας των τουρκικών ζωτικών χώρων από το ραντάρ STR-700G περιλαμβάνεται και το αεροδρόμιο της Τύμπου, καθώς και εκείνο του Λευκονοίκου, που εμπίπτουν εντός της ακτίνας δράσης των μονάδων του πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς. Το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου έχει αναβαθμιστεί και είναι Βάση των τουρκικών drones, που μπορούν να φέρουν «περιφερόμενα πυρομαχικά», όπως ο πύραυλος «Alpagut», που σημαίνει στα αρχαία τουρκικά «Ιερός Μαχητής».

Το συγκεκριμένο «περιφερόμενο πυρομαχικό» έχει διάρκεια πτήσης μία ώρα και ακτίνα δράσης 60 χιλιόμετρα. Οπότε, όταν εκτοξευθεί, μπορεί να περιφέρεται για μια ώρα μέχρι να βρει και να εξουδετερώσει στόχους που έχει εντός του υπολογιστή του, όπως είναι άρματα μάχης ή μονάδες πυροβολικού ή και άλλοι στρατηγικοί στόχοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Τούρκοι μπορούν να ενεργούν γρήγορα και συντονισμένα με την τακτική του αντιπυροβολικού και να εξουδετερώνουν το βεληνεκές των πυροβόλων και λοιπών όπλων καμπύλης τροχιάς της ΕΦ. Μπορεί αυτό να μη συμβεί σε απόλυτο βαθμό, αλλά σε πολύ μεγάλο. Ταυτοχρόνως, πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΦ δεν έχει αντίστοιχων δυνατοτήτων ραντάρ, που να μπορεί να δρα στο πλαίσιο της πρακτικής του αντιπυροβολικού και της εξουδετέρωσης άλλων συναφών απειλών. Μια προσπάθεια είχε γίνει κατά το παρελθόν με ένα ραντάρ από τη Νορβηγία. Τελικώς, οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, επειδή ήταν ΝΑΤΟϊκό σύστημα. Μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, προφανώς η κατάσταση είναι θετικότερη σήμερα και ίσως θα πρέπει ν’ αποκτηθεί ένα τέτοιο ραντάρ από την ΕΦ.

Πρόκειται για δορυφορική φωτογραφία του αεροδρομίου του Λευκονοίκου, το οποίο αποτελεί αεροπορική Βάση των drones, που μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες αλλά και να φέρουν «περιφερόμενα πυρομαχικά». Η Βάση έχει αναβαθμιστεί και διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα προσγείωσης και απογείωσης των drones. Ακόμη μπορούν να σταθμεύουν ελικόπτερα, μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου είναι μεν στο βεληνεκές του πυροβολικού της ΕΦ, όμως προστατεύεται από το ραντάρ STR-700G, που δίνει οδηγίες σε χρόνο μηδέν σε διάφορα όπλα, αναλόγως της περίπτωσης, για την εξουδετέρωση των πυρών της ΕΦ και των μονάδων της, στην πρακτική του αντιπυροβολικού, για παράδειγμα.

Η 314 Μοίρα UAV

Στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου σταθμεύουν, επί του παρόντος, και δη μονίμως, 4 UAV Bayraktar TB2 της 314 Μοίρας MEA (Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı) της Διοίκησης Αεροπορικής Βάσης Ναυτικού. Όπως πληροφορίες αναφέρουν, οι Τούρκοι σχεδιάζουν να μεταφέρουν στο Λευκόνοικο μέρος ή και ολόκληρη την 314 Μοίρα ΜΕΑ (314ncü Deniz İnsansız Hava Araçları Sistemleri), που εδρεύει αυτήν τη στιγμή στο Nτάλαμαν, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος παραγωγής των διαφόρων τύπων UAV, μεταξύ των οποίων και το UCAVs Anka. Ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η μόνιμη παρουσία drones στην κατεχόμενη Κύπρο. Η δράση τους δεν είναι μόνο για τη συλλογή πληροφοριών και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη δράση τους εντός του νησιού. Κατά το παρελθόν η πλοήγηση των τουρκικών drones γινόταν μέχρι τα μέσα της απόστασης από την Τουρκία στην Κύπρο μέσω σταθμών τηλεχειρισμού από την Τουρκία. Από τη μέση του δρομολογίου και μετά ανακτάτο ο έλεγχος από σταθμό τηλεχειρισμού που βρισκόταν σε κλωβό στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην παρούσα φάση, τα τουρκικά drones: Α) Είναι συνδεδεμένα με δορυφορικό σύστημα και δεν χρειάζεται ο τηλεχειριστής από κλωβό που βρίσκεται στην Κύπρο, παρά μόνο σε περίπτωση διακοπής των δορυφορικών επικοινωνιών. Η Τουρκία διαθέτει 10 δορυφόρους, με τελευταίο τον Turksat 6, ο οποίος είναι made in Turkey, με στρατιωτικές δυνατότητες, που προσφέρει αυξημένη επικοινωνιακή υποστήριξη. Παρόλ΄ αυτά, επειδή οι Τούρκοι συνεχίζουν να ενεργούν στη λογική των εναλλακτικών επιλογών σε περίπτωση προβλήματος, διατηρούν τους αυτοκινούμενους επίγειους κλωβούς ελέγχου, με βάση το Λευκόνοικο. Β) Εξυπηρετούνται από την πρόσθετη υποδομή που αναπτύχθηκε στη βάση του αεροδρομίου της Τύμπου, με σύστημα αυτοματοποιημένης προσγείωσης και απογείωσης.

Πέραν των ανωτέρω, η Βάση του Λευκονοίκου μπορεί να φιλοξενήσει πολεμικά ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και μεγαλύτερου τύπου από τα Bayraktar UAV-UCAVs,

Ο χάρτης αποτυπώνει τις δυνατότητες δράσης των τουρκικών drones με κέντρο το Λευκόνοικο προς τις γειτονικές περιοχές. Oι δυνατότητές τους δεν είναι μόνο για τη συλλογή των πληροφοριών, αλλά όταν χρειαστεί ρίχνονται και στη μάχη.
ΠΗΓΗ: Σημερινή

ΕΦ, αποτροπή, εξοπλιστικά και κορεσμός

Από την πλευρά της η ΕΦ μπορεί, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπίζει τα τουρκικά drones με τα Mistral, ακόμη και με τα παλιάς γενιάς «Τρίδυμα» και «Oerlikon 35 χλμ». Βεβαίως, υπάρχουν άλλα προβλήματα εντός της ΕΦ, τα οποία μειώνουν την αποτρεπτική ικανότητα, που για διάφορους λόγους δεν είναι του παρόντος. Αυτή η μειωμένη αποτρεπτική ικανότητα είναι συναφής με διάφορες τακτικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων η «επίθεση με σμήνος» drones που δημιουργεί προβλήματα κορεσμού στην αεράμυνα και είναι συναφής με την επάρκεια ή ανεπάρκεια στα αποθέματα πυρομαχικών. Ερώτημα: Έχουμε επάρκεια όπλων και πυρομαχικών; Ούτε υπάρχει ένα δικτυοκεντρικό σύστημα, όπως στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Συν του ότι υπάρχει πρόβλημα λειψανδρίας, απειθαρχίας, ρουσφετοκρατίας με κομματική εμπλοκή από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, καθώς και εκπαίδευσης. Σπασμωδικές αγορές, πεπαλαιωμένο υλικό, αδυναμία αντίληψης του σύγχρονου πολέμου και πώς μπορούμε να ενεργήσουμε είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ, πόρρω απέχουμε από την οικοδόμηση αξιόπιστης αποτροπής. Πώς με 0,5% επί του προϋπολογισμού για τα εξοπλιστικά, θα έχουμε αποτροπή; Πού πάνε τα χρήματα των φορολογουμένων; Στον κρυφό δανεισμό για να δείχνουμε χαμηλότερο χρέος;

Κάτι ξέρουν οι Τούρκοι…

Δεν είναι ανόητοι οι Τούρκοι. Γνωρίζουν τι συμβαίνει. Η στρατιωτική δομή και ισχύ τους στην Κύπρο εξασφαλίζει σημαντικό τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας και του Νεο-Οθωμανισμού. Η Άγκυρα δεν έχει κόστος από την κατοχή. Και είναι πρόδηλον ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα εγκαταλείψει στρατιωτικά την Κύπρο. Συνεπώς, πώς Αθήνα και Λευκωσία πάνε γυμνοί για λύση; Επειδή δε η διπλωματία πάει βήμα – βήμα με τη στρατιωτική ισχύ, καθώς και η επίλυση των συγκρούσεων, καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι επιμένουν στη λογική των δύο κρατών και μας καλούν από τα κατεχόμενα, μέσω του Χακάν Φιντάν, να προωθήσουμε εμείς οι ίδιοι την πολιτική τους. Κάτι ξέρουν… Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη και πολιτική ισότητα είναι η προηγούμενη τουρκική θέση, την οποία η ηγεσία μας έχει ως σημαία της. Τι να υποθέσουμε, ότι εάν οι Τούρκοι αξιώσουν ολόκληρη την Κύπρο εμείς θα αγιοποιήσουμε τα δύο κράτη, όπως συμβαίνει σήμερα με τη διχοτομική ομοσπονδία; Ταιριάζει επί τούτου η φράση: Και μη χειρότερα…

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ / Γιάννος Χαραλαμπίδης