Οι ομοσπονδιακές και επαρχιακές αρχές των αρχών του Πακιστάν προσπαθούν να συντάξουν ένα σχέδιο απέλασης περισσότερων από ένα εκατομμύριο Αφγανών και άλλων ξένων χωρίς έγγραφα, σύμφωνα με την πακιστανική Dawn.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται, επειδή πλησιάζει η προθεσμία για την ανάληψη μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις απέλασης στη σύγχρονη εποχή.
Ακολουθώντας τις συστάσεις της ανώτατης επιτροπής της Khyber Pakhtunkhwa στις 27 Σεπτεμβρίου, η ομοσπονδιακή επιτροπή έθεσε τελεσίγραφο σε όλους τους μετανάστες χωρίς έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου ενός αναλογικά μεγάλου αριθμού Αφγανών, να φύγουν έως τις 31 Οκτωβρίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν φυλάκιση και απέλαση.
Η σύντομη προθεσμία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αφγανική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους κατοικούν στο Khyber Pakhtunkhwa, συμπεριλαμβανομένων των συγχωνευμένων φυλετικών συνοικιών.
Η απόφαση προκάλεσε επίσης έντονη αντίδραση από τον επικεφαλής εκπρόσωπο των Αφγανών Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πακιστάν προς τους Αφγανούς πρόσφυγες ως «απαράδεκτη» και προέτρεψε το Ισλαμαμπάντ να επανεξετάσει το σχέδιό του.
Οι ιστορικές συνεντεύξεις με αξιωματούχους που συμμετείχαν στη διαδικασία αποκάλυψαν ότι οι αρχές δυσκολεύονταν να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον επαναπατρισμό ενός απροσδιόριστου αριθμού παράνομων μεταναστών, κυρίως Αφγανών, σύμφωνα με την Dawn
«Αυτό είναι ένα τεράστιο εγχείρημα… Η καταστολή και η σύλληψη περισσότερων από ένα εκατομμύριο παράνομων μεταναστών, η κράτηση τους σε εγκαταστάσεις κράτησης, η τροφή τους και η μεταφορά τους στα σύνορα ή η διευθέτηση να πετάξουν έξω από το Πακιστάν θα απαιτούσε ένα υλικοτεχνικό σχέδιο και πόρους, ανθρώπινους καθώς και οικονομικούς… Και αυτό είναι που εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», ανέφερε αξιωματούχος στη Dawn.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα, κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει ιδέα για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στο Πακιστάν.
«Τα στοιχεία που έχουμε είναι εκτιμήσεις», είπε στο Dawn ένας ανώτερος αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα στο Ισλαμαμπάντ. «Όταν λέμε ότι υπάρχουν 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί χωρίς έγγραφα, είναι απλώς μια εκτίμηση», πρόσθεσε.
Η Dawn ανέφερε επικαλούμενη την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ότι υπάρχουν 2,18 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Αφγανοί πρόσφυγες στο Πακιστάν. Αυτό περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που κατέχουν κάρτες Αποδεικτικών Εγγραφής (POR) σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2006-07, καθώς και σε επιπλέον 880.000 πρόσφυγες στους οποίους χορηγήθηκαν κάρτες Αφγανών Πολιτών (ACC) το 2017 μετά από διαδικασία εγγραφής το 2017.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο επαναπατρισμός των Αφγανών προσφύγων βρισκόταν εδώ και καιρό στην ημερήσια διάταξη, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) τον Δεκέμβριο του 2014. Έγιναν σχέδια και σταθεροποιήθηκαν στρατηγικές, αλλά δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια για την προετοιμασία εφαρμόσιμο υλικοτεχνικό σχέδιο που υποστηρίζεται από ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους», ανέφερε η Dawn σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Οι αξιωματούχοι είπαν περαιτέρω ότι αυτό είναι ένα θέμα που ταλαιπωρείται από καιρό, αλλά εξετάζεται με σοβαρότητα μόνο τώρα.
Πρόσθεσαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο για την ανάληψη επαναπατρισμού αλλοδαπών χωρίς έγγραφα αυτής της κλίμακας θα πρέπει να περιλαμβάνει χαρτογράφηση, ευαισθητοποίηση, επιμελητεία και κινητοποίηση ανθρώπινων και νομισματικών πόρων.
Ωστόσο, το πιο κρίσιμο από όλα, το «νομικά παράνομο», όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος, είναι το καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών που κατέφυγαν στο Πακιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ανάμεσά τους είναι πρώην στρατιωτικοί, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τραγουδιστές και μουσικοί και άλλοι. Πολλοί από αυτούς έχουν έρθει με έγκυρες βίζες και πολλοί άλλοι μόλις πέρασαν στο Πακιστάν χωρίς κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, ανέφερε η Dawn.
Ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, χιλιάδες άλλοι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τους έχουν προσεγγίσει για άσυλο ή ζητούν εγκατάσταση σε τρίτη χώρα.
Η διαδικασία ελέγχου που γίνεται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Society for Human Rights and Prisoners' Aid (SHARP) με έδρα το Ισλαμαμπάντ είναι οδυνηρά αργή, που περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων και τις προσωπικές συνεντεύξεις των οικογενειών και την εγκατάσταση τους σύμφωνα με την ποσόστωση διευθέτησης τρίτων χωρών, ανέφερε η Dawn.
Ανέφερε επίσης επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η διαδικασία όχι μόνο ήταν αργή, αλλά το ποσοστό επιτυχίας των ατόμων που αναζητούσαν εγκατάσταση ήταν μικρότερο από 5 τοις εκατό, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότερες από τις νέες αφίξεις στο Πακιστάν ενδέχεται να μην πληρούν τις τυπικές απαιτήσεις και να καταλήξουν να γίνουν παράνομοι μετανάστες επίης.
Οι «χιλιάδες» νεοαφιχθέντες που έχουν προσεγγίσει μέχρι στιγμής την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκονται τεχνικά και νομικά υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Αλλά αυτό αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που περιμένουν τη σειρά τους για να εγγραφούν και να προβληθούν, και η μοίρα τους βρίσκεται σε αδιέξοδο.
«Το Πακιστάν παρέμεινε ένας γενναιόδωρος οικοδεσπότης προσφύγων για δεκαετίες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναγνωρίζει και εκτιμά αυτή τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία», ανέφερε η Dawn επικαλούμενη τον Qaisar Afridi, εκπρόσωπο της UNHCR στο Ισλαμαμπάντ.
«Οποιαδήποτε επιστροφή προσφύγων πρέπει να είναι εθελοντική και χωρίς καμία πίεση για να διασφαλιστεί η προστασία για όσους αναζητούν ασφάλεια… Το Πακιστάν πρέπει να δείξει συμπόνια για τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.
Geopoldos Opinion: Αυτή η κρίση με τους εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οπότε οι ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση…