Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ δίνει τη μάχη εναντίον των δολοφόνων της δολοφονικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη το thepresident.gr, μιλάει για όλα και για όλους. Την προσωπική του εμπειρία από την τρομοκρατική επίθεση, τον πόλεμο, το Ιράν, την ειρήνευση με τη Σαουδική Αραβία, την αντίδραση της Τουρκίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν, την αντίδραση του Αραβικού Κόσμου, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, και πάνω από όλα τη σχέση με την Ελλάδα και την αντίδραση του Ελληνικού λαού.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς στο ThePresident και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Απόκη

ΕΡ. Κύριε πρέσβη θα ήθελα την πρώτη αντίδρασή σας, τι αισθάνεστε μετά από αυτή την κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και του λαού του. 

Απ. Ως Ισραηλινός, σοκαρίστηκα. Και σαν πολίτης του Ισραήλ επηρεάστηκα προσωπικά με συγγενείς μου. Η οικογένεια μου, βρίσκονταν σε καταφύγια. Φίλοι, αγαπημένοι και συγγενείς, σκοτώθηκαν ή απήχθησαν. Το παιδί μας επιστρατεύθηκε. Υπάρχει, μια βαθιά επιρροή για εμένα ως άνθρωπο του Ισραήλ. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια πρωτοφανής άγρια δολοφονική επίθεση, εναντίον ισραηλινών αμάχων από ένα τρομοκρατικό στρατό, που προετοιμάζονταν να εξαπολύσει ένα ολοκληρωτικό πόλεμο, εναντίον ισραηλινών αμάχων. Πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι σκοτώνοντας ανθρώπους στα κρεβάτια τους, σφαγιάζοντας ανθρώπους που έκαναν πάρτι με πανσέληνο, όπως στο Μπατακλάν. Πρόκειται για κάτι απόλυτα διαβολικό, παρόμοιο με το ISIS. Είναι μια νέα 11η Σεπτεμβρίου. Πάνω από 700 άνθρωποι δολοφονήθηκαν. Μιλάμε για ανθρώπους που τους πήραν για όμηρους, πάνω από 2000 άνθρωποι τραυματίες, είναι τρομακτικό. Θα το νικήσουμε αυτό. Θα πάμε σε πόλεμο για όσο χρειαστεί για να διαλύσουμε τις στρατιωτικές ικανότητες αυτής της δολοφονικής, εγκληματικής οργάνωσης. Και θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση δε δρα μόνη της. Αυτή η τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί μέρος ενός άξονα, ενός δικτύου, εξτρεμιστικών δυνάμεων, που η μηχανή του, ο χρηματοδότης και ο προμηθευτής του, είναι το Ιράν. Που προμηθεύει και υποστηρίζει και άλλα εξτρεμιστικά γκρουπ σαν αυτό, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, παραστρατιωτικές ομάδες στη Συρία, στην Υεμένη. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτές τις χώρες, σε αυτά τα στοιχεία, μείνετε μακριά από αυτή τη σύγκρουση.

Ερ. Όλος ο πλανήτης αναμένει να δει πόσο σκληρή θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ

Πρ. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θα είναι στο βαθμό που αρμόζει στο μέγεθος και το επίπεδο της επίθεσης εναντίον του λαού και των αμάχων του Ισραήλ. Νομίζω ότι όποιος πιστεύει στις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας, επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα, θα πρέπει να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα. Και είμαι ευχαριστημένος που λαμβάνουμε αυτή την υποστήριξη από πολλές χώρες. Βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα και είμαι ευγνώμων για την αλληλεγγύη της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού. Όπως όλος ο κόσμος ήταν ενωμένος εναντίον του ISIS, πρέπει να είμαστε ενωμένοι εναντίον της Χαμάς.

Ερ. Πρέπει να το ρωτήσω. Πως συνέβη αυτό; Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών είναι απίστευτη

Πρ. Αυτή είναι μια ερώτηση που έχει να κάνει με πληροφορίες, με αιφνιδιασμό και επιχειρησιακές στρατιωτικές δυνατότητες. Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό. Θα το εξετάσουμε, θα το ερευνήσουμε, μετά από όταν κερδίσουμε τον πόλεμο. Το Ισραήλ είναι ισχυρό, είναι ικανό, θα κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Εάν κάποιος αποφασίσει να συμμετέχει θα δράσουμε δυναμικά. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας και τις ικανότητες μας, παρά το γεγονός ότι αιφνιδιαστήκαμε. Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει να μελετήσουμε τα μαθήματα.

Ερ. Υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις και πληροφορίες ότι το Ιράν, χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία, βρίσκεται πίσω από το σχεδιασμό και την στήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης. Το ερώτημα που τίθεται διεθνώς είναι εάν το Ισραήλ θα διευρύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, που είναι από τις ηγέτιδες δυνάμεις του εξτρεμιστικού άξονα. 

Πρ. Δύο επισημάνσεις. Το Ιράν, είναι μηχανή αποσταθεροποίησης, ανατρεπτικών δραστηριοτήτων, και απειλών στη Μέση Ανατολή και της ειρήνης και της σταθερότητας διεθνώς. Είναι η δράση των καθεστώτος των Αγιατολάχ που ελέγχουν τη χώρα, σε πολλά μέτωπα, είτε έχει να κάνει με τις πυρηνικές προσπάθειες, την υποστήριξη στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, της δράσης της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα, και εδώ στην Ελλάδα, είτε με την απειλή για τις διόδους εφοδιασμού. Το Ιράν είναι ο προμηθευτής, ο ιδρυτής, ο ηγέτης, οργανώσεων που χρησιμοποιεί ως αντιπροσώπους, και η Χαμάς είναι ένας από αυτούς τους αντιπροσώπους. Δεν έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε τον πόλεμο, αλλά όπως είπα εάν προκληθούμε, θα απαντήσουμε. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Χαμάς, που εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ και εστιάζουμε σε αυτό. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε άλλη πρόκληση εγερθεί.

Ερ. Πως χαρακτηρίζεται την αντίδραση του Αραβικού Κόσμου, έναντι αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης;

Πρ. Πιστεύω ότι δεν έχουμε δει στις δυνάμεις που είναι μέρος του πραγματιστικού γκρουπ στη Μέση Ανατολή, που είναι μέρος του δικτύου των ειρηνευτικών συμφωνιών του Αβραάμ, καμία αντίδραση που να υποστηρίζει τη Χαμάς. Σε αυτές τις χώρες υπάρχουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, στοιχεία της κοινωνίας, που ταυτίζονται με την ιδεολογία της Χαμάς, που είναι γεμάτες μίσος, αλλά οι χώρες γύρω μας παραμένουν στο μονοπάτι της ειρήνης και της συνεργασίας, και πιστεύω ότι μετά από όταν νικήσουμε σε αυτό τον πόλεμο θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας, θα διευρύνουμε τις σχέσεις μας, για ειρήνη ανάμεσα στους λαούς που ζουν στη Μέση Ανατολή.

Ερ. Πιστεύετε ότι ένας από τους στόχους αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν η αποτροπή της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας; 

Πρ. Πιστεύω ότι πίσω από την προσέγγιση και την προσπάθεια οικοδόμησης ειρηνικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον που δεν θα αλλάξει λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ερ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη στάση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν μετά την τρομοκρατική επίθεση. Έκανε μια ουδέτερη δήλωση, μιλώντας για αυτοσυγκράτηση και στη συνέχεια ζήτησε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς είναι γνωστές. Το τελευταίο διάστημα είχαμε μια προσπάθεια προσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία. Πως είδατε την αντίδραση της Τουρκίας;

Πρ. Αυτό που είδαμε το Σάββατο, δεν είναι αγώνας των παλαιστινίων για ανεξαρτησία. Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση από ιδεολόγους που είναι ορκισμένοι στην εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Δεν είναι εταίροι για ειρήνη. Ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση και να έρθουμε σε συμφωνία με τους παλαιστίνιους γείτονές μας, με δεδομένο ότι ζούμε στο ίδιο μέρος, πρέπει να βρούμε πραγματιστικές, διπλωματικές λύσεις στην κρίση. Και έχουμε εταίρους σε αυτό την παλαιστινιακή αρχή και επιτρέψτε μου να σας θυμίσω, η Χαμάς έριξε την παλαιστινιακή αρχή, ανέλαβε με ένα αιματηρό πραξικόπημα τη Λωρίδα της Γάζας, και αυτή οργάνωση είναι εχθρός της ειρήνης που υποστηρίζεται είτε από το Ισραήλ, είτε από τους παλαιστινίους ή από άλλους διεθνώς. Αυτή τη στιγμή αυτό που περιμένω να ακούσω είναι, χωρίς εάν, αλλά και σύγκριση, της αγριότητας της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης και την κατανόηση ότι πρέπει όλοι να είμαστε δεσμευμένοι στη μάχη εναντίον αυτών των οργανώσεων γιατί δεν είναι εταίροι στην οικοδόμηση της Μέσης Ανατολής. Το όραμά τους είναι τελείως διαφορετικό από το δικό μας.

Ερ. Το τελευταίο διάστημα η πολιτική των ΗΠΑ, ήταν λίγο περίεργη να το πω ευγενικά στη Μέση Ανατολή και έναντι του Ισραήλ. Μετά την τρομοκρατική επίθεση και την ξεκάθαρη στήριξη έναντι του Ισραήλ από την Ουάσιγκτον βλέπετε να αλλάζει αυτό;

Πρ. Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω να διορθώσω κάτι. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στέρεες σαν βράχος (rock solid). Βασισμένη σε στρατηγική συνεργασία και δεσμούς μεταξύ των δυο εθνών μας και των χωρών μας. Κάποιες φορές έχουμε διαφορές αναφορικά με πολιτικές, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την σχέση μας και την δέσμευση των ΗΠΑ για την ευημερία και την ασφάλεια του Ισραήλ. Πιστεύω επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, με την προσπάθεια να επεκταθούν οι συμφωνίες ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και χωρών της περιοχής και την επιτυχία των Συμφωνιών του Αβραάμ. Το βλέπουμε αυτό στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν περισσότερες συνδέσεις μεταξύ της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, βαθιά μέσα στην Ευρώπη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πρόσφατα στη Σύνοδο του G-20 στην Ινδία. Βασικά, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς φίλους μας και στη δέσμευσή τους για την περιοχή μας.

Ερ. Θα είναι μακρύς ο πόλεμος;

Πρ. Νομίζω ο πρωθυπουργός μας έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση, ότι πρέπει να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές απειλές και τον τρομοκρατικό στρατό που απειλεί το Ισραήλ. Ακολουθούμε αυτή τη γραμμή. Το πώς θα εκφραστεί στο πεδίο θα το δείξει ο χρόνος, δεν είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε εδώ. Αλλά, είπε ότι μπορεί να είναι μακρύς και ότι μπορεί να είναι δύσκολος. Ο πόλεμος είναι πάντα δύσκολος και παίρνει καιρό. Είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε εναντίον του Ισραήλ από τη Χαμάς που εισέβαλε στο Ισραήλ.

Ερ. Κλείνοντας πως χαρακτηρίζετε την αντίδραση της Ελλάδας, σε επίπεδο κυβέρνησης, πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως του ελληνικού λαού;

Πρ. Ήρθα στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Αυτή τη στιγμή έχω απόδειξη ότι έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Η κυβέρνηση είναι πολύ υποστηρικτική, οι άνθρωποι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Πιστεύω ότι η σχέση μεταξύ του Ελληνικού λαού και του λαού του Ισραήλ είναι βαθιά και αυτό είναι η απόδειξη ότι έχεις μια τέτοια κατάσταση βλέπεις ποιοι είναι οι φίλοι σου. ξεκάθαρα η Ελλάδα είναι φίλος και θα έλεγα ξεκινώντας από την Πρόεδρο, πηγαίνοντας στον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, Άμυνας, όλους τους υπουργούς, τα μέλη του κοινοβουλίου, από όλα τα κόμματα, εκφράζουν υποστήριξη, καταδικάζουν, και είναι σε σοκ από την κατάσταση. Ευχαριστώ το λαό για την υποστήριξή του και την κυβέρνηση για την υποστήριξη.