Ο Κωνσταντίνος Γρίβας υποστήριξε, ότι η Ελλάδα θα βρει μπροστά της αυτό που έγινε στο Ισραήλ, αν δεν μεριμνήσει. Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων εμφανίστηκε στην εκπομπή «LEADERS» με τον Ηλία Παπανικολάου, όπου ανέλυσε τη νέα γεωπολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα που ενδέχεται να προκύψει μετά την επίθεση της Χαμάς  στο Ισραήλ και ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση της χώρας μας στις απειλές που προκύπτουν για την άμυνά μας  από ασύμμετρες απειλές και νέες τεχνολογίες.

Ο έγκυρος αναλυτής στάθηκε στη σημασία των drones στη σύγχρονη εποχή, τονίζοντας, ότι μπορούν να επιφέρουν χειρουργικά χτυπήματα. Πρόκειται για οπλικά συστήματα με μικρό κόστος. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα ασφάλειας. Η αντίληψή μας περί άμυνας έχει μείνει 40 χρόνια πίσω», υπογράμμισε ο κ. καθηγητής σε μια προσπάθεια να τονίσει τον συνδυασμό παλαιότερων και νεώτερων τεχνολογιών με την υιοθέτηση διαφορετικής αντίληψης για τους εξοπλισμούς.

Ο κ. Γρίβας επιμένει στην αλλαγή νοοτροπίας και δίνει ως παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας. «Τα περιφερόμενα πυρομαχικά κατασκευάστηκαν από ανθρώπους με μέτριες δυνατότητες αλλά μεγάλη φαντασία», τόνισε.

Στη συνέχεια ανέλυσε τη δυνατότητα δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων με τη συνεργασία Rafale με Belharra, εξηγώντας, ότι πλέον η κατάδειξη στόχου μπορεί να γίνει ανταλλαγή δεδομένων μέσα από τις δύο πλατφόρμες. «Δημιουργείται ένα κιβώτιο θανάτου, ένα killing box», επισήμανε.

Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός απαντώντας σε ερώτηση για τους πυραύλους Scalp-naval, τους οποίους δεν θα προμηθευτεί η Ελλάδα. «Οι Αμερικανοί δεν θέλουν οπλικά συστήματα που πονοκεφαλιάζουν την άμυνα της Τουρκίας», είπε με νόημα.

Ο κ. καθηγητής όμως δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του. Ναι μεν οι Τούρκοι έχουν δυσκολίες να πάρουν τα εκσυγχρονισμένα F-16 αλλά η αμυντικής του βιομηχανία κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (όπως το Kizil Elma), τα οποία θα φέρουν δικά τους όπλα. «Η Τουρκία διαθέτει τεράστιο βαλλιστικό οπλοστάσιο», ανέφερε με πρόθεση να φωτίσει (ξανά) την ανάγκη ανάπτυξης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Χρειαζόμαστε κρίσιμης σημασίας οπλικά συστήματα», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Γρίβας μιλώντας στους «LEADERS» και τον Ηλία Παπανικολάου.

Δείτε την παρέμβαση του κ. καθηγητή: