Το Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, κέρδισε 364 εκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία όπλων με δύο ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες πέρυσι για να προμηθεύσει πυρομαχικά την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.
Ένα βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φορτίου πέταξε από την αεροπορική βάση του Πακιστάν, Nur Khan στο Ραβαλπίντι στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι, και στη συνέχεια στη Ρουμανία συνολικά πέντε φορές για να προμηθεύσει όπλα στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, ανέφερε τη Δευτέρα το BBC Urdu. .
Ωστόσο, το Ισλαμαμπάντ αρνείται επανειλημμένα ότι παρείχε πυρομαχικά στην Ουκρανία, μια γειτονική χώρα με τη Ρουμανία.
Επικαλούμενη λεπτομέρειες της σύμβασης από το Αμερικανικό Ομοσπονδιακό Σύστημα Δεδομένων Προμηθειών, το ρεπορτάζ του BBC ισχυρίστηκε ότι το Πακιστάν υπέγραψε δύο συμβόλαια με αμερικανικές εταιρείες με την επωνυμία "Global Military" και "Northrop Grumman" για την πώληση οβίδων 155 χλστ.
Αυτές οι συμφωνίες για την παροχή όπλων στην Ουκρανία υπογράφηκαν στις 17 Αυγούστου 2022 και συνδέονταν συγκεκριμένα με την αγορά οβίδων των 155 χλστ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε πώληση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πακιστάν τήρησε πολιτική «αυστηρής ουδετερότητας» στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και δεν τους παρείχε όπλα ή πυρομαχικά σε αυτό το πλαίσιο.
Αυτές οι υποτιθέμενες συμφωνίες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Κινήματος του Πακιστάν (PDM) - ενός πολυκομματικού συνασπισμού που ανέτρεψε την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ιμράν Χαν μέσω ψηφοφορίας μη εμπιστοσύνης τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Στη συνέχεια, ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Qamar Javed Bajwa, ο οποίος είχε δεσμευτεί να ανεβάσει τις σχέσεις Πακιστάν-ΗΒ σε "νέο επίπεδο", συνταξιοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2022.
Τον Αύγουστο του 2022, όταν υπογράφηκαν αυτές οι υποτιθέμενες συμβάσεις, η κρίση στην Ουκρανία ήταν σε μεγάλο βαθμό μέρος του πολιτικού λόγου στο Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Imran Khan στη Ρωσία, στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εισβολή στην Ουκρανία.
Μήνες μετά την επίσκεψη, ο στρατηγός Bajwa αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τον κ. Khan και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η εισβολή.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα απέρριψε επίσης αναφορές ότι το Πακιστάν προμήθευε όπλα στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τον στρατό της κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Η αναφορά του BBC Urdu ισχυρίστηκε ότι μια σύμβαση 232 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ανατέθηκε στην Global Military, ενώ μια άλλη σύμβαση ύψους 131 εκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη με τη Northrop Grumman. «Αυτές οι συμφωνίες έληξαν τον περασμένο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2023», πρόσθεσε.
Η έκθεση ισχυριζόταν ότι οι παραδόσεις έγιναν σε βρετανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φορτίου από την αεροπορική βάση Νουρ Χαν, το οποίο προσγειώθηκε στο Ραβαλπίντι πέντε φορές.
Το πρώτο τέτοιο αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ραβαλπίντι τον Αύγουστο του 2022.
«Κάθε φορά, το αεροπλάνο πετούσε από την αεροπορική βάση Nur Khan στη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο και στη συνέχεια στη Ρουμανία, την ίδια στιγμή που η Ρωσία διεξήγαγε πόλεμο στη γειτονική χώρα της Ρουμανίας, την Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση.
Το BBC Urdu, αν και επικαλέστηκε περαιτέρω στοιχεία για τους ισχυρισμούς του, είπε ότι τα στοιχεία της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές όπλων της χώρας αυξήθηκαν κατά 3.000 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του FY 2022-23.
«Το Πακιστάν εξήγαγε όπλα αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021-22, ενώ αυτές οι εξαγωγές έφτασαν τα 415 εκατομμύρια δολάρια το 2022-2023», ανέφερε.
Προηγούμενες αναφορές υποστήριζαν, ότι οι μυστικές πωλήσεις όπλων του Πακιστάν στις ΗΠΑ που θα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία βοήθησαν το Ισλαμαμπάντ να εξασφαλίσει ένα κρίσιμο πρόγραμμα διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) νωρίτερα φέτος.
Οι πωλήσεις όπλων έγιναν με σκοπό τον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού - σηματοδοτώντας την εμπλοκή του Πακιστάν σε μια σύγκρουση που είχε αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ να πάρει θέση.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, Mumtaz Zahra Baloch, απέρριψε ως «αβάσιμη και κατασκευασμένη» την έκθεση που λέει ότι η χώρα με ταμειακά περιορισμένα χρήματα παρείχε όπλα στις ΗΠΑ για να λάβει την υποστήριξή τους για τη σύναψη της συμφωνίας των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ προς τα τέλη Ιουνίου. για αποφυγή προεπιλογής.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr