Του Μάικλ Ρούμπιν
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται με τη Χαμάς στη βόρεια Γάζα. Κατάπαυση του πυρός ή όχι, οι μάχες δεν έχουν τελειώσει και οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ξεκάθαρες. Η αστική μάχη έχει καταστρέψει τις υποδομές. Οι πολυκατοικίες βρίσκονται σε ερείπια. Οι δρόμοι, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα ύδρευσης θα χρειαστούν ανακατασκευή. Το ίδιο θα κάνουν και τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Καθώς η διεθνής κοινότητα αρχίζει να συζητά τι θα ακολουθήσει στη Λωρίδα της Γάζας, η Ινδία θα πρέπει να τεθεί ως επικεφαλής για την ανοικοδόμηση, αν όχι για την ασφάλεια.
Η ευαισθησία της Γάζας επιβάλλει στη διεθνή κοινότητα να χειριστεί επιδέξια την ανοικοδόμηση. Μια απλή διάσκεψη δωρητών για τη διοχέτευση χρημάτων μέσω των Ηνωμένων Εθνών ή των τοπικών αρχών δεν θα λειτουργήσει. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αυτοαποκλειστεί, τόσο με τον σχολιασμό του γενικου γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες υπέρ της Χαμάς και επειδή η Χαμάς ανέπτυξε την τρομοκρατική της υποδομή υπό επιτήρηση, αν όχι με τη συνενοχή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA). Τα σκάνδαλα γύρω από την κακοδιαχείριση του ΟΗΕ στη Γάζα σηματοδοτούν το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ΟΗΕ μετά το σκάνδαλο διαφθοράς «Oil-for-Food» υπό τον εκλιπόντα Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν.
Πολλοί υποψήφιοι για να ηγηθούν της ανασυγκρότησης θα πρέπει να αποκλειστούν
Εάν το Ισραήλ εξαλείψει τη Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή επιδιώκει να επιστρέψει στο έδαφος από το οποίο η Χαμάς τους έδιωξε σε ένα αιματηρό πραξικόπημα του 2007. Όμως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε την εμπιστοσύνη να λάβει τα κεφάλαια και το υλικό που είναι απαραίτητο για την ανοικοδόμηση. Η διαφθορά ακυρώνει την κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς. Το ίδιο συμβαίνει και με την απομάκρυνσή του από την πραγματικότητα, ειδικά αφού αμφισβήτησε την ενοχή της Χαμάς στις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου με τη θεωρία συνωμοσίας ότι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί διεξήγαγαν τη σφαγή. Το γεγονός ότι ο 88χρονος Abbas, επί του παρόντος διανύει το 18ο έτος της τετραετούς προεδρικής του θητείας, έχει αρνηθεί να προτείνει διάδοχο καθιστά ανόητη οποιαδήποτε εμπιστοσύνη σε αυτόν. Η ανοικοδόμηση θα είναι ένα πολυετές έργο και ο Abbas είναι προφανώς πολύ μεγάλος για τη δουλειά.
Το Ιράν θα μπορούσε θεωρητικά να αναζητήσει ένα κομμάτι από την πίτα ανασυγκρότησης της Γάζας, όπως ακριβώς επιδιώκει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Συρίας. Το Ισραήλ, πολλά αραβικά κράτη, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απορρίψουν οποιονδήποτε ρόλο του Ιράν, δεδομένης της έντονης επιθυμίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εξολοθρεύσει το Ισραήλ. Ακόμη και αν παραμεριζόταν αυτή η διπλωματική πραγματικότητα, τα εμπόδια ασφαλείας για οποιονδήποτε ρόλο του Ιράν θα ήταν ανυπέρβλητα δεδομένου ότι η οικονομική πτέρυγα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μονοπωλεί τον κατασκευαστικό τομέα του Ιράν.
Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες είναι τρομερές. Πολλοί εργάζονται σε δύσκολα περιβάλλοντα ασφαλείας όπως το Ιράκ και η Σομαλία, αλλά η Τουρκία θα πρέπει επίσης να είναι εκτός τραπεζιού. Όχι μόνο η υποκίνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η αιτιολόγησή του για την τρομοκρατία της Χαμάς απέκλεισαν την Τουρκία για οποιονδήποτε ρόλο μετά τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και το πρόβλημα της διαφθοράς της Τουρκίας αποκλείει από μόνο του. Ο αντιφρονών του Αζερμπαϊτζάν Gubad Ibadoghlu έχει τεκμηριώσει την τουρκική διαφθορά σε έργα ανοικοδόμησης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο ίδιος ο Ερντογάν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του έχουν κίνητρα, διατηρούν προσωπικά μερίδια σε πολλές από τις εταιρείες των οποίων οι οικονομικές πρακτικές είναι τώρα υπό αμφισβήτηση.
Μετά είναι το Κατάρ. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου ανέλαβε προηγουμένως αναπτυξιακά έργα μεγάλης κλίμακας για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους, κυρίως το Rawabi, μια πόλη που χτίστηκε από την αρχή στη Δυτική Όχθη με χωρητικότητα 40.000 κατοίκων. Ωστόσο, η ενοχή του Κατάρ για τη φιλοξενία της ηγεσίας της Χαμάς, καθώς και η προηγούμενη χρηματοδότηση του εξτρεμισμού σήμερα, το αποκλείει. Οι αξιωματούχοι του Κατάρ έδειχναν σοκαρισμένοι όταν φάνηκε η έκταση των φρικαλεοτήτων της Χαμάς. Ούτε το ίδιο το Κατάρ έχει το εργατικό δυναμικό για να αναλάβει ένα έργο της κλίμακας που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ενώ οι Κατάρ μπορεί να υποδείξουν την επιτυχή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχτισαν υποδομές για να υποστηρίξουν αυτό το τουρνουά ποδοσφαίρου με μαρκίζες στην πλάτη εισαγόμενου εργατικού δυναμικού της Νότιας Ασίας που εγείρει το ερώτημα γιατί οποιαδήποτε χώρα της Νότιας Ασίας θα έπρεπε να επιτρέψει στο Κατάρ να παίζει μεσάζοντα και να λάβει τα εύσημα για τι θα μπορούσαν να κατασκευάσουν οι ίδιοι οι Ινδοί.
Η Σαουδική Αραβία έχει σχετική εμπειρία, αλλά το βασίλειο επίσης δεν είναι η σωστή επιλογή. Σαουδάραβες επενδυτές χρηματοδότησαν σε μεγάλο βαθμό την ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά από 17 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Ωστόσο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ενήργησαν λόγω αλτρουισμού. Αντίθετα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στήριξαν τον Ραφίκ Χαρίρι, έναν Λιβανέζο Σουνίτη Άραβα με βαθείς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, για να διαχειριστεί τη μεταπολεμική τάξη ως φορέα. Οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας πλημμύρισαν με την κατανόηση ότι ο Χαρίρι θα διασφάλιζε ότι το Ριάντ θα αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Αυτό λειτούργησε έως ότου οι φιλοϊρανοί παρτιζάνοι δολοφόνησαν τον Χαρίρι πυροδοτώντας μια θαμμένη βόμβα καθώς περνούσε η συνοδεία του. Αρχικά, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησαν να διατηρήσουν την επιρροή τους, αλλά ο Λίβανος είναι τόσο διεφθαρμένο τέλμα που τελικά ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έριξε πετσέτα. δεν θα έριχνε πια ατελείωτα κεφάλαια στη χώρα της οποίας η ελίτ κρατούσε τη μικροσκοπική χώρα στον γκρεμό της κρατικής αποτυχίας. Εάν το Ιράν ήθελε να καταλάβει τον Λίβανο μέσω της Χεζμπολάχ, υποστήριξε ο Μπιν Σαλμάν, τότε θα μπορούσε να είναι πρόβλημα της Τεχεράνης. Από οικονομικής άποψης, ήταν λογικό. Το πρόβλημα ήταν διπλωματικό και στρατηγικό. Σηματοδοτώντας όρια στην υπομονή του, ο Σαουδάραβας διάδοχος σημείωσε ότι οι επίμονες προκλήσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ήττα της Σαουδικής Αραβίας. Στη Γάζα, οποιοσδήποτε έλεγχος της Σαουδικής Αραβίας θα αναζωπυρώσει έναν πόλεμο αντιπροσώπων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.
Η Ινδία θα πρέπει να αναλάβει το προβάδισμα, με την Αίγυπτο ως μικρότερο εταίρο
Η Ινδία, ωστόσο, είναι σε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία. Η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου είναι φυσικός ηγέτης. Έχει θερμούς δεσμούς τόσο με το Ιράν όσο και με το Ισραήλ. Η ινδική συμμετοχή στη Γάζα δεν θα πυροδοτούσε το Ιράν όπως η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, καθώς κανείς στην Τεχεράνη δεν βλέπει την Ινδία ως γεωπολιτική απειλή. Ακόμα κι αν ορισμένοι Ιρανοί έβλεπαν την Ινδία αρνητικά, καμία ιρανική αρχή δεν θα ήταν αρκετά ανόητη για να προκαλέσει την Ινδία. Δεν θα διακινδύνευαν ποτέ το εμπόριο του Ιράν με την Ινδία ή την πρόσβαση του Ιράν στα ινδικά πανεπιστήμια.
Οι ισραηλινές αρχές θα εμπιστεύονταν την ινδική εμπλοκή ασφαλείας στη Γάζα. Ενώ χώρες όπως ο Καναδάς ή η Γερμανία υπάρχουν σε φούσκες και επίμονα παρεξηγούν ή υποβαθμίζουν την ισλαμιστική απειλή, η Ινδία και το Ισραήλ μοιράζονται μια μοναδική προοπτική ως δημοκρατίες στις οποίες οι ισλαμιστές τρομοκράτες επιτίθενται τακτικά. Τέλος, οι Παλαιστίνιοι θα αποδεχτούν την Ινδία. Ούτε οι Παλαιστίνιοι ούτε άλλοι Άραβες μπορούσαν να κατηγορήσουν την Ινδία ότι έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στη Μεσόγειο. Οι Ινδοί ειρηνευτές έχουν ήδη βαθιά εμπειρία. Εάν η Ινδία εργαστεί εκτός των περιορισμών του ΟΗΕ, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματική.
Εάν η Ινδία επρόκειτο να εισέλθει εμπορικά στη Λωρίδα της Γάζας, θα χρειαζόταν ακόμα έναν Άραβα εταίρο για να χαλαρώσει τις επιχειρήσεις και να γεφυρώσει τις πολιτιστικές διαφορές. Εδώ, η ευρύτερη στρατηγική του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θα μπορούσε να αποδώσει μερίσματα. Τον Αύγουστο του 2023, η Ινδία υποδέχθηκε την Αίγυπτο στον όμιλο BRICS. Ενώ η Αίγυπτος έχει μια βαθύτερη ιστορία στη Γάζα - κατέλαβε την περιοχή πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 - το Ισραήλ θα καλωσόριζε την αιγυπτιακή συμμετοχή μαζί με την Ινδία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πιθανό Άραβα εταίρο. Τις περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες από τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν αναπτύξει ισχυρή ανταλλαγή πληροφοριών και μια αξιόπιστη εταιρική σχέση ασφάλειας. Και οι δύο χώρες κατανοούν την απειλή που θέτει η Χαμάς πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ενώ η Ινδία έχει την Tata και αρκετούς μικρότερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων, οι κατασκευές έχουν γίνει ένα σημαντικό μέρος του αιγυπτιακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα τελευταία χρόνια. Αιγυπτιακές εταιρείες όπως η Orascom Construction, η El Sewedy, η Hassan Allam και η Qalaa Holdings έχουν η καθεμία ισχυρό ιστορικό εργασίας σε δύσκολα περιβάλλοντα και συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες. Το καθένα παραδίδει.
Η σύνοδος κορυφής της Κίνας με τις ισλαμικές χώρες φαινομενικά για να συζητηθεί η Γάζα αφορούσε λιγότερο τους Παλαιστίνιους και περισσότερο τη χρήση της αραβικής διπλωματικής παρουσίας στο Πεκίνο για να ξεπλυθεί η γενοκτονία της Κίνας κατά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων. Ήταν κυνισμός σε ένα επίπεδο που μόνο ένας ηγέτης τόσο ξεδιάντροπος όσο ο Σι Τζινπίνγκ θα ενέδιδε. Εάν η Ινδία προχωρήσει σε ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο πρωθυπουργός Μόντι θα μπορούσε δικαίως να δείξει ότι η Ινδία είναι ο εταίρος που υπόσχεται ευημερία, αλλά δεν απαιτεί θυσίες.
Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Δύση προσπάθησαν και απέτυχαν. Τώρα είναι η σειρά της Ινδίας. Το Νέο Δελχί πρέπει να πρωτοστατήσει.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr