Αισιόδοξος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ξανά τη μη παρέμβαση τρίτων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, πρόσφερε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και μίλησε για δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, βρήκε επίσης την ευκαιρία να ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16 κι εκείνος θα πει ταυτόχρονα το ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας.
Η αποτίμηση της επίσκεψης στην Ελλάδα
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Επίσης είπε ότι «οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων» και πρόσθεσε ότι «για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου».
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε: «δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, αλλά παράλληλα η βούλησή μας να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας είναι ισχυρή».
«Η χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη κατανομή των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή», είπε επίσης.
«Σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε «Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε». Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους Πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους», σημείωσε επίσης.
«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, δέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας, ώστε να απολαμβάνουν πλήρως τα μειονοτικά τους δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες», είπε.
Προς τις ΗΠΑ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν λέει για άλλη μια φορά ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να υπογράψει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 ταυτόχρονα με την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. «Εάν είμαστε δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε κάντε αυτό που σας αναλογεί και το Κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», σημείωσε.
Τι είπε για το Παλαιστινιακό
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ζήτησε επίσης από τον Μητσοτάκη να ταχθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης. «Είπα στον Μητσοτάκη ότι θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης, θα ευχόμουν να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τραβήξει την άκρη τους. Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Το Ισραήλ διαπράττει κρατική τρομοκρατία. Πού είναι η Δύση, η Αμερική; Πώς μπορούμε να το εγκρίνουμε αυτό όταν υπάρχουν αυτά τα γεγονότα, όταν έχουν σκοτωθεί σχεδόν 17 χιλιάδες άνθρωποι;» διερωτήθηκε.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νετανιάχου διαπράττει αυτή τη γενοκτονία [στη Γάζα] για να παρατείνει την πολιτική του ζωή και να αποφύγει τη δίωξη», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr