Τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα σχολίασε ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr Χρήστος Κωνσταντινίδης στην εκπομπή Leaders, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.
Δείτε την παρέμβασή του:
@xkon1984 Υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για την εθνική άμυνα; - Από την παρουσία μου στην εκπομπή Leaders στις 18 Δεκεμβρίου 2023 #defence ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis
Το ρεπορτάζ
Παρατήρηση πρώτη! Η Ελλάδα άρχισε ένα μεγάλο εξοπλιστικό σχέδιο μετά την κρίση με το Oruç Reis το καλοκαίρι του 2020, όταν επί τρεις μήνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλώνιζε το Αιγαίο και συνέβη το γνωστό περιστατικό με την επακούμβηση της φρεγάτας Ύδρας στην τουρκική φρεγάτα Kemal Reis.
Παρότι τα προγραμμάτα πορεύονταν πρόσω ολοταχώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» οδηγούμαστε σε επιβράδυνση κάποιων διαδικασιών προκειμένου να εξυπηρετηθεί η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας.
Οι 4 άξονες της Εθνικής Άμυνας
Η πολιτική στον τομέα της Εθνικής Άμυνας σχεδιάζεται να κινηθεί σε τέσσερις άξονες
1.Επικαιροποίηση της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας στη βάση των σύγχρονων προκλήσεων, 2. Υλοποίηση και επιτάχυνση των εν εξελίξει εξοπλιστικών προγραμμάτων
3. Ενίσχυση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με προώθηση της καινοτομίας και στόχο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην αποτελούν καταναλωτή οπλικών συστημάτων
4. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
Παγώνουν:
-Η απόκτηση κορβετών (στο προσκήνιο απόκτηση 4 Αμερικανικών σκαφών τύπου LCS)
-Η τέταρτη Belharra (αναλυτές υποστηρίζουν, ότι οι 3 φρεγάτες δεν αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο – αν και ακόμα με τα απαρχαιωμένα μέσα που έχει η Ελλάδα «τους έχουμε»)
Αναστέλλονται:
-Οι σχεδιασμοί για ναύσταθμο μεταγωγικών στον Παγασητικό
-Ολική αναμόρφωση της Σούδας – σημαντικό asset (Κρήτη σημαντική για Ισραήλ)
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ
-Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της για 1) τις τρεις FDi, 2) τα αεροσκάφη Rafale (έχουμε πάρει 18, έχουν μείνει 6 αλλά δεν υπάρχουν υποδομές) και 3) την παραλαβή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH60R. 4) Ειλημμένη η απόφαση για τα F35. 5) 35 ελικόπτερα Black Hawk.
-Ψηλά μπαίνουν στην ατζέντα πρότζεκτ μικρότερης κλίμακας, όπως ο εκσυγχρονισμός και η υποστήριξη μεταγωγικών αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων. Υπενθυμίζεται, ότι έχουμε μείνει με μόνο ένα C130 (Θα καθυστερήσει η απόκτηση 2 μεταχειρισμένων από ΗΠΑ-Ο Δένδιας μιλά με Σαουδική Αραβία για ανταλλακτικά)
-Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ μέσω της γερμανολλανδικής κοινοπραξίας
- Στροφή σε drone και αντιdrone συστήματα, νέα συστήματα διοίκησης, ελέγχου και νέων οπλικών συστημάτων μικρού κόστους και μέγιστου αποτελέσαμτος. (Ήδη υπάρχει πρότζεκτ Αρχύτας αλλά είναι επιτήρησης – έχουμε χάσει χρόνο από τη δεκαετία του ’70 με το πρότζκετ Πήγασος Ι)
-Ενίσχυση της Ελληνικής βιομηχανίας
Τί θέλουμε να κάνουμε;
-Εξελίξεις στο θέμα των εξοπλιστικών δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και για αποφάσεις για νέα ηγεσία, τον Ιανουάριο του 2024
-Αναλυτές αναρωτιούνται αν θα αλλάξουν οι προτεραιότητες ανάλογα με την επιλογή ΓΕΕΘΑ. Ο νυν αρχηγός ως Ειδικοδυναμίτης έδωσε προτεραιότητα στις ειδικές επιχειρήσεις. Ο επόμενος αν είναι της Αεροπορίας θα δώσει βάση στον αέρα. Ο παρεπόμενος αν είναι του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει προτεραιότητα στο νερό. Η χώρα όμως δεν πρέπει να έχει έναν ενιαίο αμυντικό σχεδιασμό;
Επίσης είναι προφανές, ότι με τη Διακήρυξη των Αθηνών στην ουσία αγοράσαμε ηρεμία, απλά μη ασκώντας κυριαρχία στο Αιγαίο. Δώσαμε σανίδα σωτηρίας στον Ερντογάν που παλεύει να τα βρει με τη Δύση και να δείξει ένα καλό πρόσωπο προκειμένου να πάρει τα F-16. Δεν θα πετάμε λοιπόν στο Αιγαίο, για να μην χαλάμε την ψυχολογία των Τούρκων πιλότων που με το απογειώνονταν ένιωθαν την καυτή ανάσα των ελληνικών γερακιών σε ώρα 6. Ωστόσο κανείς δεν βάζει στο χέρι στη φωτιά, ότι όταν η Τουρκία αποκτήσει τα F-16 δεν θα ξεκινήσει τα ίδια. Οι εξοπλισμοί αποτελούν τον πυρήνα της διπλωματίας και σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι πολύ καλό που υπάρχει το θετικό κλίμα, αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να ενισχυόμαστε.
Δείτε όλη την εκπομπή Leaders: