Facebook Pixel «Σίριαλ» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα F-16 στην Τουρκία
Life
| 2023-12-21 05:34:00

«Σίριαλ» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα F-16 στην Τουρκία

του Γεωπόλδου
«Σίριαλ» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα F-16 στην Τουρκία

Μία παρτίδα σκάκι που κανείς δεν θέλει να κάνει κίνηση.

Έχει γίνει πραγματικά σίριαλ η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα F-16. Υπάρχουν δύο παίκτες, ΗΠΑ και Τουρκία, μπροστά σε μία παρτίδα σκάκι και κανένας δεν κάνει κίνηση γιατί δεν εμπιστεύεται τον άλλον.

Ενώ θέλουν και οι δύο να τελειώνει αυτή η ιστορία, κανείς δεν τολμά να κάνει το πρώτο βήμα. Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν σαν προέτρεπε τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, να κάνουν την κίνηση ταυτόχρονα.

«Ειπώθηκε», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίζει ποιος το είπε. Στο τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν λίγες ημέρες, ζήτησε να γίνει ταυτόχρονα η κίνηση του Μπάιντεν προς το Κογκρέσο προκειμένου να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία και παράλληλα ο Ερντογάν να προχωρήσει το πρωτόκολλο της Σουηδίας στη βουλή του.

Μεγάλη δυσπιστία και νέος όρος

Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε ξαφνικά και άλλον έναν όρο.

Ζήτησε και από τον Καναδά να άρει το εμπάργκο των αμυντικών προμηθειών προς την Τουρκία. Το είχε αναφέρει και στο αεροπλάνο όταν γυρνούσε από την Αθήνα αλλά δεν το είχε θέσει τόσο ξεκάθαρα. Τώρα μετά την Ουγγαρία είπε ότι αν ο Καναδάς άρει το εμπάργκο, το τουρκικό κοινοβούλιο θα σκεφτεί πιο θετικά το πρωτόκολλο. Πρόκειται για ευθεία απαίτηση!

Να πούμε εδώ τι ζητάει από τον Καναδά: Η Τουρκία αγόραζε για το μη επανδρωμένο Bayaraktar TB-2 έναν ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα, σημαντικό για τη λειτουργία του μέχρι σήμερα πιο προηγμένου drone της Τουρκίας, αλλά η Οτάβα απαγόρευσε τις εξαγωγές τον Φεβρουάριο του ‘22 λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πριν λίγες ημέρες, οι αναλυτές κοντά στον Ερντογάν είχαν αρχίσει πάντως να διαμορφώνουν κλίμα ότι δεν αρκεί ο όρος των F-16 και ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει επιπλέον ανταλλάγματα για την ψήφο της.

Και τώρα μπήκε ο όρος του Καναδά. Πάντως, οι νεότερες εκτιμήσεις τοποθετούν το τέλος αυτού του σίριαλ γύρω στον Φεβρουάριο...

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags