Ακόμη και παραιτήσεις εν πλω καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προτού το 2023 ρίξει αυλαία, ακόμη τέσσερα στελέχη από μονάδα επιφανείας του πολεμικού ναυτικού, σε αποστολή, έλαβαν τις τελικές αποφάσεις για ένα μέλλον εκτός του όπλου που τους προσέφερε σημαντικές σπουδές, εργασία και ασφάλεια.
Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και πάλι τον περασμένο Οκτώβριο σε πλοίο που είχε δέσει για τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.
Και άλλα στελέχη σε πολεμικά πλοία κατά το παρελθόν, έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους στον κυβερνήτη και το ναυτικό επιτελείο με τον προβλεπόμενο μάλιστα τρόπο, παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν μήπως μεταπεισθούν.
Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι από την στιγμή που κάποιο στέλεχος έχει πάρει τις αποφάσεις του και προχωρά σε έγγραφη αναφορά παραίτησης προς το επιτελείο, ουσιαστικά βάζει τέλος στην καριέρα του στρατιωτικού και τότε δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ακόμη κι αν στη συνέχεια μετανιώσει.
Άρα αυτό το μέλος του πληρώματος δεν μπορεί κανείς να τον κρατήσεις ασκώντας πίεση για πολλούς λόγους, ακόμη και ασφαλείας.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ναυτικό επιτελείο, έως τα τέλη Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς (2023) οι παραιτήσεις- αποστρατείες είχαν φτάσει τις 190. Μέσα στον Δεκέμβριο προστέθηκαν κι άλλες.
Το 2022 οι αντίστοιχες παραιτήσεις ήταν 180, σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά, δηλαδή δέκα λιγότερες, ορισμένα από τα αιτήματα- περίπου 60- η νυν ηγεσία, λέγεται πως τα «κληρονόμησε». Ωστόσο πηγές από το Ναυτικό επισημαίνουν πως κάθε αίτημα παραίτησης κανείς Αρχηγός δεν μπορεί να το κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο γραφείο του, ούτε να τα φρενάρει.
- Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στόλος και αφορούν την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να τον εξοπλίσει, με εγκεκριμένα από το ναυτικό πλοία, με τα οποία τα πληρώματα θα μπορούσαν ν’ ανταπεξέλθουν πολύ καλύτερα στην κύρια αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτεία.
Ο «ριγμένος» πολλαπλασιαστής ισχύος
Στις Ένοπλες Δυνάμεις ο πολλαπλασιαστής ισχύος παραμένει ο άνθρωπος και σ’ αυτόν πολλές φορές δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία, παρά το γεγονός ότι έχει κρατήσει πολύ ψηλά την σημαία, με αξιοπρέπεια, αποτρεπτική κουλτούρα, απέναντι από απειλές που επιβουλεύονταν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Για το ναυτικό συγκεκριμένα έγινε μια σημαντική προσπάθεια να δημιουργηθεί «κυματοθραύστης» στην σωρεία παραιτήσεων ήταν η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το περιβόητο «επίδομα στόλου».
Η εξαγγελία εκείνη τελικά μετατράπηκε σε κάτι διαφορετικό, το οποίο δεν κατάφερε ν’ αποτρέψει τα στελέχη του στόλου ν’ αλλάξουν τις αποφάσεις τους για παραιτήσεις.
«Αν το μέτρο του επιδόματος στη μορφή που έφτασε στη μισθοδοσία του κάθε στελέχους, είναι επαρκές, δεν έχει φανεί ακόμα. Αν κρίνουμε από τις παραιτήσεις όμως συμβαίνει και κάτι άλλο», είπε με νόημα στρατιωτική πηγή στην Hellas Journal.
Και είναι εντελώς διαφορετικό να χάνει το Πολεμικό Ναυτικό στελέχη που έχουν συμπληρώσει χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στις μονάδες του. Το φαινόμενο δυστυχώς έχει φτάσει στο σημείο νέοι Αξιωματικοί να φεύγουν, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην αγορά εργασίας που θα μπορούσε να τους προσφέρει η ναυτιλία κι όχι μόνο.
Τα ίδια τα στελέχη που καθημερινά «φρουρούν Θερμοπύλες» στο Αρχιπέλαγος επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση του διπλού προβλήματος (σ.σ. παλαιότητα υλικού & μεγάλο κύμα παραιτήσεων κυρίως Αξιωματικών) απαιτεί επιθετική πολιτική και ξεχωριστή υπέρβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας.
Ως σημείο «κλειδί» για την πάταξη του πρώτου προβλήματος, θεωρούν μάχιμα στελέχη του ναυτικού, ότι είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ναυπήγησης νέων μονάδων. Κι αν απαιτούνται επιπλέον λύσεις (όχι ανάγκης), αυτές να είναι ικανές ώστε να περάσουν την επιχειρησιακή αξιολόγηση του ναυτικού.
Και το δεύτερο, σημαντικό για τον κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να είναι ο «οδικός χάρτης» για την ανάταξη του στόλου περιλαμβάνει, αφορολόγητα τα πλεύσιμα καθώς και το ειδικό επίδομα (σ.σ. το επίδομα ν’ ανταποκρίνεται στις ευθύνες που έχει το κάθε μέλος του πληρώματος ξεχωριστά) και κάθε έναν χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας στα πολεμικά πλοία, να δίδεται ένα 6μηνο συντάξιμο.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal