Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την ανάγκη περιορισμού της σύγκρουσης στη Γάζα και πώς να εργαστούν για «διαρκή περιφερειακή ειρήνη» κατά τη σημερινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη «να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να μειωθούν οι απώλειες αμάχων», είπε ο Μίλερ.

Συζήτησαν επίσης την ανάγκη για ειρήνη που αντιπροσώπευε την ασφάλεια του Ισραήλ ενώ προώθησε την «ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με Φιντάν

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ Φιντάν και Μπλίνκεν στην έπαυλη Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο υπουργός Φιντάν είπε στον συνομιλητή του ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας προμήθειας των F-16 της Τουρκίας και δήλωσε ότι η τελική απόφαση για τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν επίσης τη συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα.

Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή, ο υπουργός Φιντάν τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να παρέχεται αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών το συντομότερο δυνατό.

Κεκλεισμένων των θυρών η συνάντηση με Ερντογάν

Κεκλεισμένων των θυρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Άντονι Μπλίνκεν. 

@infoxak #F-16 ζήτησε ο Χακάν Φιντάν από τον Μπλίνκεν #Turkey #USA ♬ original sound - XAK
 

Τον Τούρκο πρόεδρο και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πλαισίωσαν ο διευθυντής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Συμμετείχε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος νωρίτερα είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του που κράτησε δύο ώρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο συναντήσεις τέθηκαν θέματα όπως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τα εξοπλιστικά.

ΠΗΓΗ: Euronews

Geopoldos's Opinion: Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία ενδιαφέρει άμεσα στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παρά τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στην αμερικανική πλευρά, ότι η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί, πριν την έλευση του 2024. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο Μπλίνκεν είχε συναντηθεί ξανά με τον Φιντάν, στον οποίο είχε δώσει ένα τελεσίγραφο, ότι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση, τότε θα βγάλουν την Τουρκία από τη συμφωνία πακέτο για τα F-16 και πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν με την Ελλάδα. Ποιά ήταν η συμφωνία; Να πάρει η Ελλάδα F-35 μόνο και εφόσον πάρει η Τουρκία F-16. Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, να σας θυμίσουμε, ότι στην εκπομπή LEADERS παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό ένα θέμα με μία πρώην σύμβουλο του λευκού οίκου, η οποία προωθούσε τη συγκεκριμένη... ανταλλαγή. Η Ελλάδα έκανε το καλό παιδί και βοήθησε την Τουρκία, ξεπλένοντάς την, για να πάρει τα F-16. Οι Τούρκοι όμως θέλουν να κάνουν και άλλα παζάρια. Ζήτησαν εκτός από τα F-16 να κάνουν συμπαραγωγή κινητήρων με τις ΗΠΑ, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στο τουρκικό μαχητικό που κατασκευάζουν, το ΚΑΑΝ, αλλά και να αρθούν οι κυρώσεις από τον Καναδά για συστήματα που τοποθετούν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar Tb2.

@xkon1984

Αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ εχθρός της Ελλάδας - Από την εκπομπή Leaders στις 13/11/2023

♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis