Τον βομβαρδισμό των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, ο οποίος έγινε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου υπό αμερικανική καθοδήγηση με δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4, που απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.
@infoxak SOS από @savvaskalenteridis! Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας στην Κύπρο να είναι σε επαγρύπνιση #Cyprus #unitedkingdom #RAF #yemen #iran ♬ original sound - XAK
Τα αεροσκάφη, που υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager, χρησιμοποίησαν τους κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV για τα χτυπήματα «ακριβείας» που κατάφεραν στο πλαίσιο της επιχείρησης. Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» με τον Χρήστο Μιχάλαρο, στην τηλεόραση «Σίγμα» της Κύπρου, ο Σάββας Καλεντερίδης απάντησε αν αυτή η εξέλιξη φέρνει γενικευμένη σύρραξη. «Η επιχείρηση είναι περιορισμένης έκτασης και δεν θα έχουμε συνέχεια. Ήταν μήνυμα στους Χούθι να σταματήσουν τις ενέργειές τους», είπε αρχικά ο στρατηγικός αναλυτής, ο οποίος έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία και τη δράση των Χούθι. «Δεν υπήρξε ποτέ μη κρατικός δρων στην ιστορία που να έχει προκαλέσει τέτοια ζημιά στο παγκόσμιο εμπόριο όσο τους Χούθι με τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Όλη η ανθρωπότητα επηρεάζεται από τη δράση των ανταρτών της Υεμένης που στηρίζονται από το Ιράν», σημείωσε ο επικεφαλής του νούμερο ένα Intelligence Monitor στην Ελλάδα «infognomonpolitics.gr».
Υπάρχει κίνδυνος για την Κύπρο; «Η απόσταση είναι απαγορευτική για κάτι τέτοιο, δηλαδή η επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο. Θα πρέπει οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εποπτεύσουν τους αλλοδαπούς που υπάρχουν στο νησί, για να αποφευχθεί κάποια επίθεση στο έδαφός της», κατέληξε ο Σάββας Καλεντερίδης.
Το ρεπορτάζ
Βρετανικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη βάση της Βρετανίας στο Ακρωτήρι στην Κύπρο, βομβάρδισαν θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σε συνδυασμό με αμερικανικά μαχητικά από το αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower, αναφέρουν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές αμυντικές πηγές.
«Δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου Typhoon FGR4 της RAF, που απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο μετείχαν στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των Χούθι», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Τα αεροσκάφη, υποστηρίζονταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager και έπληξαν τους στόχους των Χούθι με κατευθυνόμενους πυραύλους Paveway IV».
Οι στόχοι των βρετανικών αεροσκαφών ήταν εγκαταστάσεις των ανταρτών στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι εξαπέλυαν επιθέσεις με drone εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Βομβαρδίστηκε επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι Κρουζ προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Δυνάμεις από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και την Ολλανδία συμμετείχαν επίσης για την παροχή πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
«Προσεκτικά συντονισμένη επίθεση»
Το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «προσεκτικά συντονισμένη» επίθεση κατά καίριων εγκαταστάσεων των Χούθι ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα των ανταρτών να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Τονίστηκε επίσης ότι στον σχεδιασμό της επιχείρησης δόθηκε ιδιαίτερη μέριμνα στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους αμάχους.
Μετά την επίθεση από τα βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα, οι 12 χώρες του συνασπισμού εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία επιμένουν ότι η επιχείρηση «αναπτύχθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας και με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ».
«Αποτρεπτικό μήνυμα»
Η νυχτερινή αμερικανο-βρετανική επιχείρηση συνιστά πάντως την είσοδο σε μια νέα φάση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την επέκτασή της σε άλλα σημεία εκτός της Γάζας. Κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αποφύγουν τους τελευταίους τρεις μήνες, μέσω της έντονης διπλωματίας και της αύξησης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή.
Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι με την επιχείρηση αυτή εστάλη «ένα αποτρεπτικό και όχι ένα συμβολικό μήνυμα».
Με πληροφορίες από infoXAK, Σίγμα, Φιλελεύθερος, Ναυτεμπορική