Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον
Οι Εγγλέζοι ευθύνονται για όλα τα προβλήματα της Κύπρου. Από την ήττα τους κατά τον Εθνικο-Απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59, εκδικούνται κάθε ώρα και στιγμή το νησί και τους Έλληνες κατοίκους του.
Η βρετανική πολιτική είναι ακραία ανθελληνική. Οι Βρετανοί ευθύνονται και για τον εκτροχιασμό του Κυπριακού, το οποίο από πρόβλημα εισβολής και κατοχής έχει καταντήσει σε ένα «δικοινοτικό ζήτημα». Ένα θέμα μεταξύ δύο κοινοτήτων, ενώ η αλήθεια είναι άλλη:
- Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανοχή της εγγυήτριας Αγγλίας. Και από τότε, πριν 49 χρόνια και 6 μήνες, μέχρι σήμερα το νησί βρίσκεται υπό κατοχή.
Οι Βρετανοί συχνά πυκνά χρησιμοποιούν την στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου, στη Λεμεσό, κάθε φορά που θεωρούν πως πρέπει να κτυπήσουν στη Μέση Ανατολή. Το έπραξαν και τις τελευταίες 48 ώρες.
Έτσι έθεσαν ακόμα μία φορά την Κύπρο, στο στόχαστρο αδίστακτων τρομοκρατών.
Ερώτημα: Θα μπορούσαν οι Χούθι και η Χαζμπολάχ να κτυπήσουν το νησί; Βεβαίως και θα μπορούσαν, αν το θελήσουν. Άλλωστε, ποιος θα τους σταματήσει; Οι Βρετανοί;
Δυστυχώς, οι βρετανικές βάσεις είναι κυρίαρχες, που σημαίνει πως η κυβέρνηση στο Λονδίνο κάνει ότι θέλει χωρίς να ενημερώνει τη Λευκωσία. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αποδεικνύει πως μπορεί να δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τη νίκη της ΕΟΚΑ, αλλά οι Βρετανοί ασκούν και σήμερα έλεγχο. Είτε μέσω της οικονομίας, είτε μέσω «βρετανολάγνων» μελών του διεφθαρμένου πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.
Μέχρι σήμερα, ούτε και ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος, δεν τόλμησε κανένας πρόεδρος να επιχειρήσει καν να εκδιώξει τις βρετανικές βάσεις. Το φοβικό σύνδρομο κυριαρχεί. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι ότι οι Βρετανοί έχουν τρόπους να εκβιάζει το διεφθαρμένο κατεστημένο.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα», όπως χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι, αν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ και νέες επιθέσεις. Συνολικά κτυπήθηκαν περισσότεροι από 60 στόχοι σε 16 τοποθεσίες στην Υεμένη με 100 και πλέον πυραύλους, που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχια.
Ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επιθέσεων εναντίον των θέσεων και των εγκαταστάσεων των Χούθι. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει άμεση σχέση με την Τεχεράνη.
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι επρόκειτο για αμυντική επιχείρηση, η οποία εκτελέστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν ακόμα μία φορά τη βάση του Ακρωτηρίου. Από το Ακρωτήρι απογειώθηκαν τα βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσεις ότι η Ουάσιγκτον δεν «επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν».
Βεβαίως ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον Χούθι, στοχεύουν και το Ιράν, που υποστηρίζει στρατιωτικά την εν λόγω οργάνωση.
Ο κ. Κίρμπι δήλωσε συγκεκριμένα:
«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες».
Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Ιράν είναι «ένας εκ των βασικών, αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» των Χούθι. Δήλωσε ακόμα ότι η Τεχεράνη παρέχει οπλισμό και πληροφορίες στην εν λόγω ομάδα.
Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση αυτή καθ’ αυτή χωρίς να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες.
Την Πρωτοχρονιά ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, να του παρουσιάσουν στρατιωτικές «επιλογές» του για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι. Στις 9 Ιανουαρίου, λόγω αναβάθμισης των επιθέσεων των Χούθι, αποφάσισε να προχωρήσει με τα πλήγματα στην Υεμένη.
Χρειάστηκαν δύο μέρες για την τελική προετοιμασία. Όπως είπαμε και στην αρχή ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα.
* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal