Στο κάδρο των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων κατά των Χούθι, που εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τα ξημερώματα της Παρασκευής, είναι για τα καλά τοποθετημένη και η Κύπρος. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναδεικνύουν τον ρόλο του νησιού μας στην όλη επιχείρηση (πλήγησαν 73 στόχοι σε 16 τοποθεσίες).
Οι αναφορές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αφετηρία τις Βάσεις Ακρωτηρίου. Δημοσίευμα παρουσιάζει την Κύπρο και ως έδρα αμερικανικής υπηρεσίας, η οποία έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) που έχει ως βάση της το Ακρωτήρι, είναι χαρακτηριστικές οι λεπτομερείς αναφορές σε δυο γνωστά βρετανικά έντυπα. Ο λόγος για τις εφημερίδες «The Independent» και «The Guardian».
Στην πρώτη σημειώνεται ότι υπουργός των ένοπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, «ανέφερε ότι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoons απογειώθηκαν στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου». Στο ρεπορτάζ του Independent προστίθεται, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι τα μαχητικά «πέταξαν δυτικά του Ισραήλ πριν την κατάβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις θέσεις των Χούθι στην δυτική Υεμένη. Ο κ. Χίπι είπε ότι οι στόχοι προσβλήθηκαν επιτυχώς. Τα τέσσερα Typhoons και τα δυο Voyagers (σημ. αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων) επέστρεψαν με ασφάλεια στο Ακρωτήρι στις 03:00 τα ξημερώματα. Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειου δείχνουν τα αεροσκάφη να απογειώνονται από διάφορα σημεία την Πέμπτη το βράδυ».
Πανομοιότυπες και οι αναφορές του Guardian, ο οποίος, όμως, κάνει αναφορά στη συμμετοχή ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού: «Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τέσσερα Typhoon FGR4s της RAF, που υποστηρίζονταν από ένα Voyager. Τα αεροσκάφη πέταξαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης και έριξαν το φορτίο τους σε σημεία της Υεμένης γύρω στις 11:30 μ.μ. Επέστρεψαν στην Κύπρο μέχρι τις 03:00 τα μεσάνυχτα».
Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εντύπων παρουσιάζονται γραφήματα που δείχνουν το ρόλο των Βάσεων, αλλά και λεπτομερείς αναφορές για τον τύπο των ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος τους.
Στενή επαφή με ΚΔ
Τα όσα δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία 24ωρα για το κτύπημα κατά των Χούθι, περιλαμβάνουν και λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Βρετανών για την προπαρασκευή του πλήγματος και τις συνεννοήσεις με κράτη της περιοχής. Απ΄ αυτές δεν λείπει η Κύπρος. Ο Independent επικαλείται πηγή που όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, Τομ Γουάτλινγκ και Αλίσα Ραχαμάν Σαρκάρ, τους ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι το βράδυ της Πέμπτης για να ζητήσει διευκολύνσεις στον εναέριο χώρο ώστε να πετάξουν τα Typhoons πάνω από την ανατολική Μεσόγειο». Εξάλλου, σε ανάρτηση το απόγευμα της Παρασκευής στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στην πλατφόρμα «Χ» η Ύπατη Αρμοστεία του ΗΒ στο νησί μας, γίνεται λόγος για συνεννοήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία: «{…}Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατεύεται, και γι’ αυτόν τον λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη Δημοκρατία της Κύπρου σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή».
Αμερικανοί κατάσκοποι
Η ιστοσελίδα Declassified UK που εξειδικεύεται σε διερεύνηση πτυχών που αφορούν την εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και καταπιάνεται με θέματα άμυνας, ασφάλειας και γεωπολιτικής, με αφορμή τα κτυπήματα κατά των Χούθι, επανέφερε δημοσίευμά της εντός του περασμένου Δεκεμβρίου για τον ρόλο της Κύπρου. Το ρεπορτάζ είχε ως εφαλτήριο την ένταση στη Μέση Ανατολή και φέρει τον ακόλουθο τίτλο: «Κατάσκοποι των ΗΠΑ έχουν μια ‘ευρεία γκάμα’ εγκαταστάσεων στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, κοντά στη Γάζα και μοιράζονται υλικό καθημερινά με το Ισραήλ». Επικαλούνται διαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν και προβάλλουν τη θέση ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Security Agency – NSA) δραστηριοποιείται μέσω των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για να συλλέγει πληροφορίες. Παρατίθενται ακριβώς τα τέσσερα σημεία στα οποία λειτουργεί η NSA. Είναι ξεκάθαρο ότι η Declassified UK διασυνδέει τα πλήγματα στις θέσεις των Χούθι με τις αμερικανοβρετανικές δραστηριότητες στην Κύπρο.
Το χρονικό με τους Χούθι
Οι επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, Χούθι, σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα άρχισαν τις 19 Νοεμβρίου. Συνδέονται, ασφαλώς, με τις αναταραχές στην περιοχή και συγκεκριμένα τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ένοπλοι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στα Ισραηλινά εδάφη σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας πολίτες. Ακολούθησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζαας. Αντάρτες των Χούθι έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη τους στη Χαμάς και είχαν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς το Ισραήλ. Από το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου μέχρι και το πρώτο 10ήμερο Ιανουαρίου, σύμφωνα με ΜΜΕ, 27 πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν δεχθεί επίθεση. Η τελευταία επίθεση έγινε την Τρίτη 9/1/2024, όταν το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Diamond μαζί με αμερικανικά πλοία ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν με επιτυχία μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθησε η απόφαση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου για στρατιωτικά πλήγματα σε βάρος των Χούθι. Οι τελευταίοι προέρχονται από μια ομάδα φυλών ορεινής περιοχής στη βόρεια Υεμένη που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία. Ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ και διατηρούν σχέσεις με το Ιράν, το οποίο θεωρεί πως είναι ο εκπρόσωπος των συμφερόντων των σιιτών στην περιοχή.
Εκατοντάδες πολίτες στο Ακρωτήρι
Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες έξω από τη Βάση Ακρωτηρίου, καταδικάζοντας την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στο νησί μας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, επέδωσε σχετικό υπόμνημα σε εκπρόσωπο των Βρετανικών Βάσεων. Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Τάσος Κωστέας, σε ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων ότι «καταδικάζουμε την άμεση και αποδεδειγμένη πλέον εμπλοκή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον βομβαρδισμό γειτονικών χωρών». Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της Βάσης Ακρωτηρίου, φώναζαν συνθήματα, όπως «Έξω οι Βάσεις του θανάτου», «Δεν σας θέλει ο λαός, πάρτε τις Βάσεις σας και μπρός» και «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».
Σε χθεσινή γραπτή του δήλωση εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, ανέφερε ότι οι βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Προβλήθηκε, ταυτόχρονα, η θέση ότι κανένα πολεμικό φορτίο «δεν μεταφέρθηκε με πτήσεις μας στο Ισραήλ». Προσθέτει ότι «είμαστε επικεντρωμένοι στο να πάρουμε σημαντικά περισσότερη βοήθεια στη Γάζα και έχουμε διπλασιάσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον παλαιστινιακό λαό σε 60 εκατομμύρια λίρες».
Προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή και το βαθμό εμπλοκής της Κύπρου. Στο περιθώριο της τελετής ονοματοδότησης του «Πάρκου Αγνοούμενων Παιδιών της τουρκικής εισβολής του 1974» στον Στρόβολο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο για αντίποινα κατά της Κύπρου, με αφορμή τους βομβαρδισμούς θέσεων των Χούθι. Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα έτσι ώστε να μην υπάρξουν τα οποιαδήποτε περιστατικά στη χώρα μας. «Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση», είπε, δηλώνοντας ότι, την ίδια στιγμή, «ευελπιστούμε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος τη γειτονιά μας».
ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος