Ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ίσως τον φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο και πριν από το ταξίδι του στην Αμερική, δηλαδή πριν από τις 26 του μηνός. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι όσοι μετρούν σε καθημερινή βάση - με χαρτί και μολύβι - τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων στη ΝΔ, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση σταδιακά εκτονώνεται. Σημείο καμπής αποτελεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, καθώς πριν από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «δεν ψηφίζω» υπολογίζονταν σε περίπου 90, με τους μισούς να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν και τους άλλους να απέχουν. Από την επόμενη ημέρα της συνέντευξης ξεκίνησαν οι αλλαγές. Τα «όχι» μετατρέπονταν σε αποχή και οι αποχές σε «ναι», με αστερίσκους. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος πριν από πέντε ημέρες δήλωνε ότι θα καταψηφίσει τον γάμο και χθες έσπευσε να πει ότι «στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά τη διαφωνία μου επί της αρχής δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση». Και μη σπεύσετε να πείτε ότι ο βουλευτής θα απέχει, γιατί μπορεί να εκπλαγείτε.

40 - 45 βουλευτές...

-Σε κάθε περίπτωση σήμερα, οι «δεν ψηφίζω» υπολογίζονται σε 55-60, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι 40 που αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην τελική ψηφοφορία δεν θα καταγραφούν περισσότερες από 40-45 διαφοροποιήσεις. Πάντως, η πρώτη ημέρα της εσωκομματικής ενημέρωσης στα γραφεία του κόμματος έληξε με ισοπαλία. Υπήρξαν βουλευτές όπως οι Κατερίνα Μονογυιού, Νεοκλής Κρητικός, Γιώργος Κώτσος που φαίνεται να μετακινούνται προς το «ναι» και άλλοι, όπως οι Νίκος Βλαχάκος και Κώστας Κατσαφάδος, που εξέφρασαν προβληματισμούς και επιφυλάξεις, αν και μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν αποκαλύψει τις προθέσεις τους.

Αδωνις

-Θα μπορούσε να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου θα το επιθυμούσε, γι’ αυτό και έσπευσε να μάθει τι μπορεί να πήγε λάθος ώστε να μην επαναληφθεί. Η έρευνα έδειξε ότι οι αναφορές σε «φροντιστήριο» εκνεύρισε αρκετούς βουλευτές που θεώρησαν τον όρο υποτιμητικό. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η επιθετική συμπεριφορά του Αδωνι Γεωργιάδη δεν βοήθησε στην εκτόνωση του κλίματος. Ουδείς πάντως αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του Αδωνι, αλλά μερικές φορές είναι… ολίγον άγαρμπος. Σε κάθε περίπτωση καταδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να πείσει τους βουλευτές του, γι' αυτό και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν απευθείας επαφές με όσους εξακολουθούν να διαφωνούν.

Το γκάλοπ του Μ.Μ.

-Πάντως, στο Μ.Μ. μετρούν κι αυτοί τις τάσεις της κοινής γνώμης στην καθημερινότητα και τη νομοθετική δουλειά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο νόμος Φλωρίδη για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη έχει την αποδοχή του 89% του κόσμου, η επιστολική ψήφος το 75% και τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 53% της κοινής γνώμης.

Χρυσοχοΐδης

-Στο Μ.Μ. μέτρησαν και τη μετακίνηση του Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη όπου βρήκαν αποδοχή κατά 45% στο σύνολο της κοινής γνώμης, ενώ από ψηφοφόρους της ΝΔ το 71%, του ΠΑΣΟΚ το 48%, ακόμα και ένα 20% των πολιτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του, όπως επίσης και 37% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Μητσοτάκης - Κασσελάκης

-Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πολύ υψηλής αποδοχής απολαμβάνει ο Μητσοτάκης, σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες (48,5%) τον αξιολογούν θετικά ως πρωθυπουργό. Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο;» το 40% απαντάει τον Κ.Μ. και μετά… επέρχεται η βουτιά. Δεύτερος είναι ο Κουτσούμπας με 7,4%, ο Ανδρουλάκης με 7,3%, ο Βελόπουλος με 6,4%, ο Κασσελάκης με 6%, η Ζωή με 3,9%.

ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ

-Αλλά και στην ερώτηση «ποιος κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση;», το ΠΑΣΟΚ παίρνει 20%, το ΚΚΕ 12%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, η Ελληνική Λύση 7%.

Πηγή: newmoney.gr