Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ινδία στα μέσα Φεβρουαρίου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδέψει ευρύ υπουργικό και επιχειρηματικό κλιμάκιο καθώς η Ελλάδα προσβλέπει σε συνεργασίες με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου των 1,4 δισ. ανθρώπων.

Στην ατζέντα της συζήτησης θα υπάρχει η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παγωμένο Νταβός ξεχωρίζει μια συνάντηση Ινδικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, που θα αφορά σε επενδυτικά πρότζεκτ και οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να “κλειδώσουν” κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον Φεβρουάριο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης έχει προετοιμάσει το έδαφος με την Ινδία – μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες – η οποία βλέπει την Ελλάδα ως χώρα για πολυεπίπεδες συνεργασίες (από την έρευνα και την τεχνολογία ως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.α.). Παράλληλα η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο αγγλόφωνο Ινδικό ΜΜΕ μας επιβεβαιώνει και δίνει συνέχει στο ρεπορτάζ με νέες πληροφορίες!

Αναλυτικά:

”Σε μια κομβική διπλωματική κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να πραγματοποιήσει σημαντική επίσκεψη στην Ινδία την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς και τα δύο έθνη επιδιώκουν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους, αξιοποιώντας τη δυναμική που δημιούργησε η βασική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ελλάδα πέρυσι – η πρώτη από Ινδό πρωθυπουργό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Μόντι, η Ινδία και η Ελλάδα εξύψωσαν τη σχέση τους σε μια «στρατηγική εταιρική σχέση».Οι δεσμοί περιλαμβάνουν διάφορους τομείς, από τη συνδεσιμότητα έως τη θαλάσσια συνεργασία. Η στρατηγική σημασία του λιμανιού του Πειραιά της Ελλάδας έχει έρθει στο προσκήνιο, με τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως βασικός κόμβος στον διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC), ενισχύοντας το εμπόριο και τη συνδεσιμότητα.

Συγκεκριμένα, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών γνώρισε αξιοσημείωτη άνοδο. Η ενεργή συμμετοχή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ-23, που φιλοξενείται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανέδειξε την αυξανόμενη συνεργασία στις αμυντικές δυνατότητες. Επιπλέον, το INS Chennai του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας πραγματοποίησε άσκηση διέλευσης με το Πλοίο Νικηφόρου Φωκά του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, ενισχύοντας τη θαλάσσια συνεργασία.

Η διπλωματική συντροφικότητα εκτείνεται πέρα από τους στρατιωτικούς ελιγμούς, με τα δύο έθνη να βρίσκουν κοινό έδαφος σε βασικά διεθνή ζητήματα. Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν σταθερά ευθυγραμμιστεί στην αμοιβαία υποστήριξή τους σε θέματα όπως το Κασμίρ και η Κύπρος. Η χώρα υποστηρίζει επίσης την ινδική υποψηφιότητα για μόνιμη έδρα σε ένα διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αυτό υπογραμμίζει την υποστήριξή τους προς τους Ινδούς στο διεθνές φόρουμ.

Η ινδική κοινότητα στην Ελλάδα, που αριθμεί μεταξύ 13.000 και 14.000, λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ιστορικά ριζωμένη, η σχέση μεταξύ των 2 χωρών χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι διαρκείς δεσμοί αποτελούν παράδειγμα της αρχαίας νομισματοκοπίας, των γραπτών και των απόηχων των Παγκοσμίων Πολέμων, με πάνω από 500 στρατιώτες από την αδιαίρετη Ινδία να αναπαύονται στο ελληνικό έδαφος ως μια οδυνηρή υπενθύμιση κοινών θυσιών.

 
ΠΗΓΗ: Directus.gr