Χρονιά – ορόσημο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία με τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου να πρωταγωνιστούν στα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) χαρακτήρισε το 2023, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής.
Ειδικότερα, είπε ότι οι συνολικές συμμετοχές των ελληνικών μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων στα EDF 21 και EDF 22 καταγράφονται ως αριθμός και ως ποσόστωση στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Σταθερός στόχος του ΣΕΚΠΥ, υπογράμμισε, είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να επιτύχει λειτουργικότητα, ανταγωνιστικότητα και κυρίως εξωστρέφεια, “καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των εγχώριων αναγκών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας”.
Αναφερόμενος ειδικότερα στα τρία σημαντικότερα γεγονότα για τον κλάδο το 2023 τόνισε ότι αυτά αποτελούν:
1. Η επιτυχημένη 2η Έκθεση DEFEA, στην οποία συμμετείχαν 346 εκθέτες από 28 χώρες του εξωτερικού και – το σημαντικότερο – 144 εκθέτες από την Ελλάδα, και την οποία επισκέφθηκαν 24.000 επισκέπτες από 91 χώρες, αποδεικνύοντας την δυναμική του κλάδου, αλλά και δικαιώνοντας τη στρατηγική του ΣΕΚΠΥ να ανοίξει την άμυνα στο σύνολο της Ελληνικής βιομηχανίας χωρίς στεγανά, αποκλεισμούς και μικροσκοπιμότητες.
2. Η εμβληματική και ιστορικά οριοθετημένη συμπόρευση του ΣΕΚΠΥ με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα επιστημονικής αριστείας της ανώτερης εκπαιδευτικής κλίμακας της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο μέσω της σύστασης της “Εταιρείας Διασύνδεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας” με διακριτικό τίτλο “DefencEduNet”, που είναι το πρώτο Defence Cluster.
3. Πέραν αυτών ο ΣΕΚΠΥ “ανοίγει τα φτερά του” και 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη παρουσίαση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στις Βρυξέλλες στα Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά Όργανα.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά σημείωσε ότι “ο ΣΕΚΠΥ χαιρετίζει και δεσμεύεται να στηρίξει έμπρακτα την βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη διεύρυνση και την ανανέωση της προσέγγισής μας στην εθνική ασφάλεια, καθώς και τη πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έχει ως προτεραιότητα την καινοτομία και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας”.
Όσον αφορά τους στόχους για τον κλάδο το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι “η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μονοδιάστατη και δεν συναρτάται μόνο με τα υποκατασκευαστικά έργα από προμήθειες, που υλοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά βασίζεται σε έναν ολιστικό σχεδιασμό με έντονες Ευρωπαϊκές, Νατοϊκές και Διεθνείς διαστάσεις”.
Συνεπώς, συνέχισε, “υφίσταται προτεραιότητα για συμμετοχή σε συνεργατικά/πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων όπως για παράδειγμα το νέο άρμα μάχης, το νέο μαχητικό αεροσκάφος, τα νέα πλοία, για να μην επαναλάβουμε για τρίτη φορά τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, όπου αντί για συμπαραγωγοί των F-16 και F-35, καταλήξαμε απλοί αγοραστές, με ότι αρνητικά αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αμυντική, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και την εθνική οικονομία”.
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο ΣΕΚΠΥ αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί βακτηρία και στήριγμα των Ενόπλων Δυνάμεων
Στις 31 Ιανουαρίου, ο ΣΕΚΠΥ πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στη ΛΑΕΔ με την συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών, φορέων, εκπροσώπων της Βουλής και κομμάτων, πρεσβευτών και διπλωματών πολλών χωρών και κυρίως της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε από τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο.
Για τη σημασία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, μίλησε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης. Όπως τόνισε “ο ΣΕΚΠΥ αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί βακτηρία και στήριγμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους”.
“Σε ένα περιβάλλον”, συμπλήρωσε, “πρωτόγνωρης γεωστρατηγικής ρευστότητας η χώρα μας μπορεί και οφείλουμε να αποτελέσει φάρος ασφάλειας σταθερότητας και ανάπτυξης. Κι αυτό μπορεί να το εγγυηθούν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνδυασμό με μια ανθεκτική οικονομία μέρος της οποία θα πρέπει να αποτελέσει μια ακμάζουσα εξωστρεφής και σύγχρονη τεχνολογικά Αμυντική Βιομηχανία”.
“Πλέον”, επισήμανε, “η χώρα μας εισέρχεται σε μια περίοδο αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού και απόκτησης υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων. Οι εκθέσεις αμυντικού υλικού DEFEA των τελευταίων ετών καταδεικνύουν ότι οι Έλληνες παραγωγοί και κατασκευαστές αμυντικού υλικού όχι μόνο αρχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς διεθνώς αλλά και ότι τα προϊόντα τους αναδεικνύονται για τα υπερτερούντα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά γεγονός που αναγνωρίζοντας από τι Ένοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών παραδοσιακά εξοπλιστικά και βιομηχανικά πολύ ισχυρών”.
“Οι ανωτέρω εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό επί του θέματος σηματοδοτούν μια μοναδική ευκαιρία για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να αναλάβει επιμέρους έργα στο πλαίσιο της αγοράς των νέων οπλικών συστημάτων” υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George James Tsunis, η Γαλλίδα πρέσβης Auer Laurence, ο πρέσβης της Τσεχίας Jakub Kafrik, ο Αιγύπτιος πρέσβης Omar Amer Youssef, Ακόλουθοι Άμυνας και διπλωμάτες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ουγγαρία και Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς, ο Κοσμήτορας της Βουλής Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής Αθανάσιος Δαβάκης και εκπρόσωποι από τους τομείς Άμυνας από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τη “ΝΙΚΗ”.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπήθηκαν – πέρα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη – από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρας ΠΝ, τον αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, τον διοικητή της ΔΕΠ αντιστράτηγο Προκόπιο Μαυραγάνη ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΝ Ιωάννη Δρυμούση και τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΝ Νικόλαο Τσούνη.
ΠΗΓΗ: capital.gr