Αποκαλυπτικό άρθρο στο περιοδικό Forreign Affairs! Το αμερικανικό έντυπο, το οποίο απηχεί τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναλύει τη λανθασμένη τακτική της Ουάσινγκτον έναντι των ανταρτών που ελέγχουν την Υεμένη.
Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον συγκρότησε έναν θαλάσσιο συνασπισμό που είχε σχεδιαστεί για να ενισχύσει την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και να προωθήσει την περιφερειακή ασφάλεια.
Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναχαιτίζουν ιρανικές στρατιωτικές αποστολές με προορισμό τους Χούθι και εξέδωσαν πολλαπλές προειδοποιήσεις προς την ομάδα. Τελικά, μετά από σχεδόν δύο μήνες συνεχών επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη.
Αλλά αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει τους αντάρτες που συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας συνεχείς επιδρομές από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους έρχονται τώρα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που ήλπιζαν να αποφύγουν είναι μια ατυχής ειρωνεία. Αποφέρει όμως και ένα μάθημα για το μέλλον, επισημαίνει το Foreign Affairs.
Περιμένοντας τόσο πολύ για να αντιδράσουν, εκδίδοντας τη μία προειδοποίηση μετά την άλλη και στέλνοντας τελεσίγραφο για την πρόθεσή τους να εξαπολύσουν χτυπήματα πολύ νωρίτερα από ό,τι τελικά το έπραξαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους ενθάρρυναν την πολιτοφυλακή που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος της Υεμένης και συνδέεται με το Ιράν. «Δίδαξαν στην ομάδα ότι μπορεί να αψηφήσει την Ουάσιγκτον χωρίς να αντιμετωπίσει γρήγορα αντίποινα και της έδωσαν χρόνο να προετοιμαστεί για αντεπιθέσεις» τονίζει το Foreign Affairs.
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενεργήσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά, είτε οι Χούθι θα είχαν αποτραπεί από περαιτέρω κλιμάκωση είτε η Ουάσιγκτον θα ήταν τώρα σε καλό δρόμο για την υποβάθμιση των δυνατοτήτων της ομάδας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν συντομεύσει τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης, θα είχαν περιορίσει τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και θα είχαν καθησυχάσει τους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Τώρα, ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει πολύ περισσότερο για να επιστρέψει η κανονικότητα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα τουλάχιστον 30 πλοία που έχουν επιβεβαιωθεί και ταυτοποιηθεί ως στόχοι των Χούθι συνδέονται με κράτη σε όλο τον κόσμο. Οι συνέπειες των επιθέσεων των Χούτι σίγουρα δεν έγιναν αισθητές μόνο από το Ισραήλ. Περίπου το 12% του διεθνούς εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Αυτό το εμπόριο αντιστοιχεί σε αγαθά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο και αντιπροσωπεύει περίπου το 30 τοις εκατό της συνολικής παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Οι ναύλοι έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Τα έξοδα μεταφοράς από την Ανατολική Ασία στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 200 τοις εκατό κατά τις πρώτες 52 ημέρες των επιθέσεων.