Σε μια ενημέρωση Τύπου στις 5 Φεβρουαρίου, ο Βεντάντ Πατέλ, Κύριος Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το δίκαιο των επερχόμενων εκλογών στο Πακιστάν, ειδικά υπό το φως της φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν και της απαγόρευσης του συμβόλου του πολιτικού του κόμματος.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πατέλ είπε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την εκλογική διαδικασία στο Πακιστάν και όπως είπαμε, θέλουμε να δούμε αυτή τη διαδικασία να πραγματοποιείται με τρόπο που να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή με σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.
«Έχουμε ανησυχίες για - όλα τα περιστατικά βίας και τους περιορισμούς της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης, την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, και τις ειρηνικές και - ειρηνικές συναθροίσεις και συνεταιρισμούς. Ανησυχούμε για ορισμένες από τις παραβιάσεις που έχουμε δει σε αυτόν τον χώρο» πρόσθεσε ο Πατέλ.
«Οι Πακιστανοί αξίζουν να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να επιλέγουν τους μελλοντικούς ηγέτες τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών χωρίς φόβο, βία ή εκφοβισμό, και εν τέλει εναπόκειται στον λαό του Πακιστάν να αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον», είπε ο Πατέλ.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε την ανάγκη οι Πακιστανοί να ασκήσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν τους ηγέτες τους χωρίς φόβο ή εκφοβισμό. Τόνισε ότι ο προσδιορισμός του πολιτικού μέλλοντος του Πακιστάν εναπόκειται τελικά στον λαό του.
Εν τω μεταξύ, στο Πακιστάν, η αστυνομία του Παντζάμπ συνέχισε τις επιδρομές στα εκλογικά γραφεία του PTI, καθώς και στα σπίτια των ηγετών και υποστηρικτών του κόμματος, εκτός από την φερόμενη παρενόχληση των εργαζομένων σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα “Dawn”. Το PTI ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία, καθώς και ορισμένοι μασκοφόροι, σφράγισαν το εκλογικό γραφείο της φυλακισμένης υποψήφιας για NA-118 Ααλίγια Χαμζά και του υποψηφίου PP-148 Σαμπά Ντεβάν.
Ένας εκπρόσωπος του PTI ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία και άγνωστοι μασκοφόροι παρενόχλησαν γυναίκες εργάτριες που κάθονταν στο εκλογικό γραφείο του κόμματος στο NA-118 και τις προειδοποίησε ότι η αστυνομία δεν θα ήταν υπεύθυνη για την ασφάλειά τους εάν έκαναν εκστρατεία εναντίον του ηγέτη του PML-N, Χαμζά Σεμπάζ.
Το 70% των Πακιστανών δεν έχει εμπιστοσύνη στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών του Πακιστάν δεν πιστεύουν στην ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και της κυβέρνησής τους ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της Πέμπτης.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι Πακιστανοί αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο από οικονομικές, πολιτικές και προκλήσεις ασφαλείας που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας τους, με τη δυσαρέσκεια να φτάνει σε υψηλό επίπεδο πριν από την ψηφοφορία.
Η έρευνα ανέφερε ότι η πολιτική ατμόσφαιρα «είναι εξίσου ζοφερή με την οικονομική» ενόψει των πρώτων γενικών εκλογών στο Πακιστάν από το 2018. «Επτά στους δέκα Πακιστανούς δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ειλικρίνεια των εκλογών τους», πρόσθεσε.
Εκτός από τον σκεπτικισμό τους για τις εκλογές, το 88% των Πακιστανών πιστεύει επίσης ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στην κυβέρνησή τους.
Η οικονομική απαισιοδοξία των Πακιστανών έχει φτάσει σε υψηλό 18 ετών, με το 70% να πιστεύει ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν εκεί όπου ζουν.
Η Gallup είπε ότι πραγματοποίησε συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με ένα τυχαίο δείγμα 1.000 ενηλίκων ηλικίας 15 ετών και άνω στο Πακιστάν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2023.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το πολιτικό τοπίο στο πυρηνικά οπλισμένο έθνος της Νότιας Ασίας, με πληθυσμό περίπου 241 εκατομμυρίων ανθρώπων, παρέμενε άστατο μετά την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού Ίμραν Καν.
Η ψήφος δυσπιστίας του κοινοβουλίου αφαίρεσε τον 71χρονο Πακιστανό ηγέτη από την εξουσία. Ο Χαν βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο, όταν το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διαφθορά και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, ο φυλακισμένος ήρωας του κρίκετ που έγινε πολιτικός καταδικάστηκε σε άλλα 14 χρόνια με άκρως αμφιλεγόμενες κατηγορίες για διαφθορά, παράνομο γάμο και διαρροή κρατικών μυστικών. Ο Χαν απορρίπτει όλες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την ανατροπή του ως αβάσιμες και πολιτικά υποκινούμενες. Λέει ότι ο ισχυρός στρατός τους έχει ενορχηστρώσει για να εμποδίσει την επιστροφή του στην εξουσία.
Η εκλογική επιτροπή του Πακιστάν απαγόρευσε επίσης τον Χαν και πολλούς άλλους υποψηφίους από το κόμμα του στο Πακιστάν Tehreek-e-Insaf, ή PTI, από την πολιτική. Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε επίσης την απόφαση της επιτροπής να στερήσει από το κόμμα του πρώην καπετάνιου του κρίκετ το εμβληματικό εκλογικό σύμβολο του ρόπαλο του κρίκετ.
Το PTI έχει υποβληθεί σε μήνες κρατικών καταστολών που υποστηρίζονται από τον στρατό, με εκατοντάδες εργάτες της βάσης, συμπεριλαμβανομένων υποψηφίων, να κρατούνται, να απήχθησαν και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το κόμμα ή να αποχωρήσουν εντελώς από τις εκλογές ή την πολιτική. Πολλοί υποψήφιοι του PTI χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με το κόμμα για την εκστρατεία τους και αποφεύγουν να συλληφθούν.
Οι ερευνητές της Gallup δήλωσαν ότι η κρατική καταστολή αντιμετωπίστηκε με «απτή δημόσια οργή». «Πιθανότατα συνδέεται με κάποιο τρόπο με τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στην εντιμότητα των εκλογών», είπε στη VOA ο Khorshied Nusratty, διευθυντής σχέσεων με τα μέσα ενημέρωσης και κύριος σύμβουλος επικοινωνίας στον αμερικανικό οργανισμό.
Παρά την καταστολή, ο Χαν είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός, με το κόμμα του τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Πακιστάν, σύμφωνα με δημόσιες δημοσκοπήσεις.
«Οι πολιτικές αναταραχές που προκύπτουν από ένα κοινό που δεν έχει δικαίωμα ψήφου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας. «Αυτό μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω τις ξένες επενδύσεις που χρειάζεται το Πακιστάν για να αναπτύξει την οικονομία του και να αντιστρέψει τις τύχες του μακροπρόθεσμα».
Οι ερευνητές της Gallup δήλωσαν ότι χωρίς λαϊκή εντολή, όποιος κερδίσει τις εκλογές στο Πακιστάν θα βρει πρόκληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τόνισαν τη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών της Πέμπτης στο Πακιστάν για την περιφερειακή σταθερότητα.
«Με έναν νεαρό πληθυσμό, το οικονομικό δυναμικό και ένα σημαντικό απόθεμα πυρηνικών όπλων, η σταθερότητα του Πακιστάν εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια, ακόμη κι αν αποτύχει να γίνει πρωτοσέλιδο μεταξύ άλλων πιο πιεστικών συγκρούσεων».
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ που υποστηρίζεται από τον στρατό αρνήθηκε ότι καταπιέζει το PTI για να το κρατήσει έξω από τις κάλπες.
Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Murtaza Solangi δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να διεξαγάγει «ειρηνικές, δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές» στις 8 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι δεκάδες ξένοι παρατηρητές και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία.
Οργή κατά του πακιστανικού κατεστημένου στο Βελουχιστάν
Η Επιτροπή Baloch Yakjehti, μια ομάδα δικαιωμάτων που υπερασπίζεται τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και τις εξωδικαστικές δολοφονίες στο Βελουχιστάν, συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στο Civil Hospital Quetta τη Δευτέρα, καταδικάζοντας τις υποτιθέμενες ψεύτικες συναντήσεις αγνοουμένων. Παρόντες στο συνέδριο ήταν μέλη των οικογενειών των θυμάτων, που συμμετείχαν στο κάλεσμα για δικαιοσύνη.
Η ακτιβίστρια των Μπαλόχ Μαχράνγκ Μπαλόχ απευθύνθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, ρίχνοντας φως στην ανησυχητική τάση εκτελέσεων χωρίς δίκη. Τόνισε ότι παρά τα ειρηνικά αιτήματα που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πορείας, οι πακιστανικές αρχές αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των οικογενειών των αγνοουμένων.
Η Μαχράνγκ εξέφρασε την απογοήτευσή της, δηλώνοντας: «Το κράτος επιμένει στις σκληρές και καταπιεστικές πολιτικές του απέναντι στο Βελουχιστάν». Το κράτος σύμφωνα με τη Μαχράνγκ προβάλλει κατηγορίες περί τρομοκρατίας χωρίς ωστόσο να διαθέτει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. «Το κράτος διαπράττει απάνθρωπες πράξεις δικαιολογώντας τις ενέργειες των ενόπλων. Η ψευδής αφήγηση των αγνοουμένων που βρίσκονται στα βουνά είναι ένα κάλυμμα για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Μπαλώχ», υποστήριξε η Μαχράνγκ, εκφράζοντας την οργή της ενάντια στο πακιστανικό κατεστημένο.
Η Μαχράνγκ αποκάλυψε επίσης ότι: «ανακαλύφθηκαν πέντε σοροί, οι τέσσερις ταυτοποιήθηκαν από συγγενείς που προηγουμένως κατήγγειλαν απαγωγή από τις κρατικές υπηρεσίες».
Οι ακτιβιστές Μπαλόχ κινητοποιούνται, καλώντας τις διεθνείς αρχές να παρέμβουν στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των μελών της κοινότητάς τους. Το αίτημα είναι τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θέσουν τις πακιστανικές αρχές υπόλογες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Βελουχιστάν. Οι ακτιβιστές ζητούν μια διερευνητική αποστολή υπό την ηγεσία της Ομάδας Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για να διερευνήσει το θέμα διεξοδικά.
Το Βελουχιστάν, η πιο υπανάπτυκτη περιοχή του Πακιστάν, έχει γίνει hotspot θηριωδίων από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, Inter-Services Intelligence (ISI), συμπεριλαμβανομένων απαγωγών, δολοφονιών και βασανιστηρίων για να προκαλέσουν φόβο. Η επικρατούσα αδικία και μια βαθιά αίσθηση αποξένωσης ανάγκασαν ορισμένα άτομα των Μπαλόχ να πάρουν τα όπλα, στοχεύοντας το προσωπικό του Πακιστανικού Στρατού και τις κινεζικές δυνάμεις στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr