Σε άνοδο βρίσκονται οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Το γερμανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP), δημοσίευσε ανάλυση με τίτλο «Η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει παγκόσμιος εξαγωγέας όπλων», όπου γίνεται αναφορά στο αίτημά της για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon από την Γερμανία αλλά και την άνοδο που σημείωσε στην αμυντική βιομηχανία, κυρίως το 2023.

Τα όπλα της Τουρκίας προσελκύουν την προσοχή της παγκόσμιας αγοράς

Το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP), εξέτασε διεξοδικά τα βήματα της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnnturk, στην ανάλυση του SWP γίνεται λόγος για μια νέα εποχή στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και τις νέες προκλήσεις που θέτει για τις δυτικές κυβερνήσεις.

Μέσα στην ανάλυση που γράφτηκε από τον Jens Bastian, εμπειρογνώμονα στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τουρκικών Μελετών (CATS) του SWP, αναφέρονται οι εκτιμήσεις σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Ο Jens Bastian εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας σημαντικής απόφασης.

Οι τουρκικές «συμμαχίες» εκτός του ΝΑΤΟ

Στην ανάλυση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία διαμορφώνει συμμαχίες εκτός ΝΑΤΟ στην πολιτική της για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού και ότι η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη JF-17 Thunder συμπαραγωγής Κίνας-Πακιστάν, εάν δεν πάρει το Eurofighter.

Επισημαίνοντας (ο Jens Bastian), ότι η Τουρκία θα αποτελέσει παράγοντα στη διεθνή αρένα της αμυντικής παραγωγής και των στρατιωτικών υπηρεσιών και ότι το βάρος της στην εξωτερική πολιτική θα αυξηθεί, ανάλυσή του αναφέρει:

«Η πώληση των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εμπορική συμφωνία εξαγωγής όπλων. Αυτό σημαίνει τη συνέχιση της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στα στρατιωτικο-βιομηχανικά συστήματα της Δύσης, μη ενθαρρύνοντας έτσι την Τουρκία να απομακρυνθεί και να κινηθεί προς τη δική της στρατηγική αυτονομία, έστω και έμμεσα».

Τέλος, τονίζεται ότι η αύξηση των εξαγωγών όπλων της Τουρκίας, οι οποίες έφτασαν πέρυσι στο νέο ανώτατο επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν αποτέλεσμα της κατάκτησης νέων αγορών και ότι περισσότερες από 185 χώρες αγόρασαν στρατιωτικό εξοπλισμό από την Τουρκία το 2023.