Το Κυπριακό αναδείχθηκε σε θέμα υψίστης σημασίας από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος το έθεσε σε όλες τις συζητήσεις του, στην Ουάσιγκτον. Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου.
Η ελληνική πλευρά έθεσε την Κύπρο στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν τονίζοντας ότι το Κυπριακό πρέπει να το βλέπουμε μέσα από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, όταν προκλήθηκε από βουλευτή που προφανώς εξυπηρετούσε την κατοχική Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για την απαράδεκτη διευθέτηση των δυο κρατών, που προτείνει η Άγκυρα.
Ο φοιτητής ρώτησε γιατί η Ελλάδα υποστηρίζει τα δύο κράτη για το παλαιστινιακό και τα απορρίπτει στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης στη συνομιλία του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανάδειξε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για το Κυπριακό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η Αθήνα στηρίζει απόλυτα την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιέρ, και το έδειξε στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Γεραπετρίτη. Ο Έλληνας υπουργός εισήγηκε στον κ. Μπλίνκεν να συναντήσει ο ίδιος προσωπικά την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ για να δοθεί το μήνυμα της στήριξης της νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό.
Ο κ. Γεραπετρίτης μας είπε ότι τόνισε πως «πρόκειται για μία ευκαιρία να αναδειχθεί εκ νέου το Κυπριακό ζήτημα και να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε μία βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Η Τουρκία δεν ήταν μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αλλά ήταν θέμα στη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Μπλίνκεν.
Χαιρετίστηκε το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να μην προκαλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο, όπως και ο διάλογος που ξεκίνησε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Σημειώνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να επισκεφθεί την Τουρκία τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί να βρεθεί στην Ουάσιγκτον και να εορτάσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μαζί με τους ομογενείς μας, στο Λευκό Οίκο. Η σχετική εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό -εάν συμβεί- αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, πάντα εκτός απροόπτου. Με τα σημερινά δεδομένα όλα είναι ανοικτά καθώς η επίσκεψη του Πρωθυπουργού δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου.
ΕΞΑΛΛΟΥ: Δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα ούτε η επίσκεψη του ισλαμιστή ηγέτη τηςΤουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος, όταν υποσχέθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απαίτησε πρόσκληση για το Λευκό Οίκο. Και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν του το υποσχέθηκε, ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Ο κ. Μπλίνκεν δεν γνώριζε ότι σε μικρό και σε …”τρελό” δεν δίνει κανένας υποσχέσεις;