Αντικείμενο έρευνας για το σοβαρό ατύχημα στην Εθνική Φρουρά που είχε ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό 23χρονου ΕΛΔΥΚάριου την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στο πεδίο βολής στον Άγιο Μόδεστο, είναι μεταξύ άλλων κατά πόσο η αμυντική χειροβομβίδα που εξερράγη στο χέρι του νεαρού είναι ελαττωματική, αλλά και κατά πόσο ο τύπος των συγκεκριμένων αιγυπτιακών χειροβομβίδων είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας. Διερευνάται, ακόμη, κατά πόσο ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο προτού διενεργηθεί η βολή με χειροβομβίδες. Δηλαδή, αν ο πυροτεχνουργός ανοίγοντας το κιβώτιο εξέτασε μία προς μία τις χειροβομβίδες για την καταλληλότητά τους, προτού χρεωθούν στους στρατιώτες για την άσκηση.
Αν έγινε ο εν λόγω έλεγχος, θεωρητικά οι χειροβομβίδες είναι κατάλληλες για χρήση. Ωστόσο, διερευνάται κατά πόσο έγινε η εν λόγω διαδικασία όπως προβλέπεται ή αν προέβη σε δειγματοληπτικό έλεγχο με αποτέλεσμα ακατάλληλο υλικό να βρεθεί στα χέρια των στρατιωτών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Φ», στην εν λόγω άσκηση την περασμένη Τετάρτη, άλλες τρεις χειροβομβίδες που ρίφθηκαν από στρατιώτες δεν εξερράγησαν.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της έρευνας, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο το ατύχημα να προέκυψε από ανθρώπινο λάθος, δηλαδή κατά πόσο άργησε να ρίξει τη χειροβομβίδα μετά την αφαίρεση της περόνης και την απασφάλισή της. Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ενδελεχής έρευνα από την Εθνική Φρουρά, προς εξακρίβωση των συνθηκών και αιτιών που οδήγησαν στον τραυματισμό του ΕΛΔΥΚάριου. Ωστόσο, η εν λόγω έρευνα θα εξετάσει ακόμα ένα ενδεχόμενο, που έχει σχέση με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τραυματισμό οπλίτη κάτω από παρόμοιες συνθήκες που υπηρετούσε στους βατραχανθρώπους το 2014 και πάλι με αιγυπτιακή χειροβομβίδα.
Η έρευνα λαμβάνει διαστάσεις μετά την επιβεβαίωση ότι στη βολή χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες που προμηθεύεται η Εθνική Φρουρά και χρεώθηκαν στην ΕΛΔΥΚ μαζί με διάφορα άλλα είδη και στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρόκειται για χειροβομβίδες αιγυπτιακής προέλευσης και κατασκευής οι οποίες χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια από την Εθνική Φρουρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας σε προγραμματισμένη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη στην παρουσία του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, θα ζητήσουν ενημέρωση τόσο για το εν λόγω ατύχημα, όσο και για το ατύχημα του παρελθόντος, καθώς επίσης και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για προμήθεια με αιγυπτιακές χειροβομβίδες.
Ο στρατιώτης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης, νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας. Τα χειρουργεία έχει αναλάβει ο δρ Άλκης Αλκιβιάδους, ορθοπεδικός – μικροχειρουργός, ο οποίος πραγματοποίησε και τις χειρουργικές επεμβάσεις του 19χρονου τότε Ανδρέα Δουλαππά, που ακρωτηριάστηκε τον Απρίλιο του 2014 κατά τη διάρκεια βολής χειροβομβίδας στο πεδίο βολής στον Άγιο Μόδεστο, με την Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών.
Ο Αντρέας Δουλαππάς, ο οποίος επισκέφθηκε τον οπλίτη της ΕΛΔΥΚ, με ανάρτησή του συγκλονίζει με τα όσα καταθέτει για τη δική του εμπειρία. Όπως σημειώνει, «είχα τον άχαρο ρόλο να επισκεφθώ έναν νεαρό στρατιώτη που βρέθηκε στην ίδια σχεδόν θέση που ήμουν εγώ πριν δέκα χρόνια. Σε ένα κρεβάτι της εντατικής, τραυματισμένος σε όλο του το σώμα, ακρωτηριασμένο χέρι, σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στο μάτι και την οικογένεια του σε μια θλιβερή κατάσταση. Γεγονός που ακόμα και εγώ ο ίδιος δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Πώς γίνεται να συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τις χειροβομβίδες;».
Μιλώντας στον «Φ» ο γιατρός αναφέρθηκε τόσο στην προσωπικότητα του νεαρού, όσο και στην οικογένεια του. Ο δρ. Αλκιβιάδους ανέφερε ότι ο Ελλαδίτης προέρχεται από φτωχή οικογένεια, τετραμελή, η οποία έχει μεταφερθεί από τη πρώτη στιγμή στην Κύπρο και φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις στο Κίτι που κάνουν διακοπές οι οικογένειες των στρατιωτικών. Από τον ακρωτηριασμό, είπε, έχει χαθεί ένα μέρος της δεξιάς παλάμης και έχει απολέσει τα δάκτυλά του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην Κύπρο υπάρχουν οι δυνατότητες για αποκατάσταση του χεριού. Εξήγησε ότι μπορούν να μεταφερθούν δάχτυλα από τα πόδια στο χέρι και με τη μικροχειρουργική να επιτευχθεί πλήρης λειτουργία του χεριού. Συνομιλώντας με τον νεαρό και την οικογένειά του, σημείωσε, είναι ένθερμοι να παραμείνουν στην Κύπρο, όπου υπάρχουν καλύτερες συνθήκες σε τέτοιου είδους χειρουργεία, με τεράστια εμπειρία σε τραυματισμούς από εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Ο δρ. Αλκιβιάδους ήταν έντονος στις δηλώσεις του και απογοητευμένος με τα όσα συμβαίνουν τονίζοντας ότι «ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία να ανταποκριθεί αυτή τη φορά». Εξέφρασε το παράπονό του και για το γεγονός ότι «ως φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουμε την Εθνική Φρουρά για να φέρνει κατάλληλα υλικά και αυτά που έρχονται στην Κύπρο είναι από την Αίγυπτο». Σημείωσε ότι «εμείς ως γιατροί είμαστε εδώ για να βοηθούμε τον κόσμο. Οι πολιτικοί όμως φέρνουν ακατάλληλες χειροβομβίδες». Σύμφωνα με τον γιατρό, το 2014 μέλη της επιτροπής Άμυνας της Βουλής έλεγαν εξυπνάδες και τον επέκριναν θεωρώντας ότι δεν γνωρίζει από χειροβομβίδες. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος προσωπικά έχει μεγάλη εμπειρία από εκρηκτικούς μηχανισμούς με εμπειρία του στον πόλεμο της Βοσνίας.
Αναστάτωση επικρατεί και στις τάξεις των βατραχανθρώπων και αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συνέλθει ο Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου (ΣΕΒΑΚ) για να εξετάσει το περιστατικό. Μέλη του Συνδέσμου υποστηρίζουν στον «Φ» ότι όταν έγινε το περιστατικό «τους έβγαζαν πελλούς» από τη μια, ενώ από την άλλη «διοικητές μονάδας απόφευγαν να κάνουν χρήση χειροβομβίδες αιγυπτιακής προέλευσης στις ασκήσεις για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι οπλίτες». Έφεδρος βατραχάνθρωπος αποκάλυψε ότι οι αιγυπτιακές χειροβομβίδες είναι κατασκευασμένες από φθηνά πλαστικά υλικά και όχι μεταλλικά μέρη, σε αντίθεση με τις αμερικανικές που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην Κύπρο. Εξήγησε ότι «και στις δύο περιπτώσεις των ατυχημάτων δεν είχαμε νεκρό που από μόνο του δηλώνει αστοχία υλικού, από τη στιγμή που η θανατηφόρος ακτίνα είναι πέντε μέτρα. Μόνο από αυτό το γεγονός έπρεπε να αποσυρθούν».
Στο πλευρό του τραυματία οπλίτη
Το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ διαβεβαιώνουν ότι, από την πρώτη στιγμή, βρίσκονται δίπλα στον τραυματία και στους οικείους του, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή ψυχολογική υποστήριξη και διευκόλυνση σε ό,τι αφορά την παραμονή τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός της ΕΦ έχει επισκεφθεί τον τραυματία οπλίτη και έχει συνομιλήσει με την οικογένειά του. Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις διαδικασίες, ώστε ο τραυματίας οπλίτης της ΕΛΔΥΚ να διακομιστεί αμέσως σε νοσοκομείο και να τύχει της καλύτερης δυνατής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι τόσο το υπουργείο Άμυνας, όσο και το ΓΕΕΦ εστιάζουν στη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου και την αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση του παθόντα, των οικείων, των συναδέλφων, καθώς επίσης συνολικά του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.
«Οποιεσδήποτε επιπρόσθετες δηλώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο και να οδηγήσουν στη συναγωγή πρόωρων και πιθανώς αυθαίρετων συμπερασμάτων», σημειώνει το Υπουργείο. Τονίζεται ότι έχει ενημερωθεί η οικογένεια του στρατιώτη μετά την απόλυσή του, να προχωρήσει στις όποιες διορθωτικές επεμβάσεις στην Ελλάδα εάν το επιθυμεί με έξοδα της Δημοκρατίας.