Οι έρευνες που τρέχουν για τον σοβαρό τραυματισμό του οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) από έκρηξη χειροβομβίδας, μοιραία φέρνουν στο προσκήνιο την σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και αιγυπτιακής εταιρείας για προμήθεια δεκάδων χιλιάδων χειροβομβίδων και η οποία είχε συναφθεί το 2008.

Οι όροι της σύμβασης που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φ», δείχνουν ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες θα έπρεπε να τεθούν εκτός στρατεύματος 10 χρόνια μετά την κατασκευή τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι φανερώνουν πως πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον εγκληματικής αμέλειας, η οποία ενδεχομένως να εμπίπτει και στον ποινικό κώδικα.

Κι αυτό θα ισχύει σε περίπτωση, που οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι η χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη πρόωρα με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της παλάμης του ο 23χρονος Ελλαδίτης οπλίτης, βρισκόταν στην επίμαχη παρτίδα.

Για την ώρα όλες οι πληροφορίες συνηγορούν κι αναφέρουν ότι η χειροβομβίδα ήταν αμυντική, αιγυπτιακής προέλευσης και συγκεκριμένου τύπου, δηλαδή DG 270/2. Ταυτίζεται απόλυτα, δηλαδή, με το στρατιωτικό υλικό που προνοείτο και στη σύμβαση του 2008. Επιπλέον, αν και από πλευράς Υπουργείου Άμυνας και Εθνικής Φρουράς υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαρροή πληροφοριών, πηγή του «Φ» στους κόλπους του στρατεύματος, επιβεβαίωσε χθες ότι «η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ήταν αιγυπτιακή».

Η σύμβαση του 2008

Η επίμαχη σύμβαση, λεπτομέρειες της οποίας φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, προνοούσε την προμήθεια πέραν των 75.000 χειροβομβίδων από αιγυπτιακή εταιρεία. Ενεργοποιήθηκε τον χειμώνα του 2008 και τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν το Υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία της γειτονικής χώρας (σ.σ. ο «Φ» γνωρίζει την ονομασία).

Η συμφωνία με βάση τους όρους της περιλάμβανε προμήθεια του κυπριακού στρατεύματος με χιλιάδες αμυντικές και επιθετικές χειροβομβίδες και μικρότερο αριθμό εμπρηστικών και καπνογόνων. Όλες αιγυπτιακής προέλευσης.

Είχαν ως χρονολογία κατασκευής το 2008 και παραλήφθηκαν από την Εθνική Φρουρά τον Απρίλιο του 2009. Η σημαντική παράμετρος, αφορά το όριο ζωής των εν λόγω χειροβομβίδων. Σε ένα από τα εδάφια της σύμβασης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες είχαν εγγύηση πέντε χρόνια και «SHELF LIFE» (όριο ζωής) 10 ετών με βάση το έτος κατασκευής τους.

Τις παραχώρησε η ΕΦ

Ελαττωματικές;

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με τις επίμαχες χειροβομβίδες τέθηκε και θέμα ελαττωματικής κατασκευής, δύο χρόνια πριν ακόμη εκπνεύσει το όριο χρησιμοποίησής τους (2018).

Την περασμένη Πέμπτη (22/02) ο Alpha Κύπρου είχε αποκαλύψει έγγραφο, το οποίο παρουσίαζε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς να απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους κατά το 2016: «Σας γνωρίζεται ότι την 24η Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολής αμυντικής χειροβομβίδας τύπου DG 270/2, αιγυπτιακής κατασκευής και προέλευσης, διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του πυροκροτητή επί του κορμού της χειροβομβίδας ότι είχε φραγεί η οπή του κορμού λόγω ρευστοποίησης της εκρηκτικής ύλης. Κατόπιν των παραπάνω να αποφευχθεί η χρήση του συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδας».

Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, τον Απρίλιο του 2014 ο εκπαιδευόμενος στην Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, Ανδρέας Δουλαππάς, είχε τραυματιστεί με τον ίδιο τρόπο που σημειώθηκε το ατύχημα της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια άσκησης των ΟΥΚ στην Καλαβασό. Σε ηλικία 19 ετών είχε εκραγεί χειροβομβίδα στο χέρι του, με αποτέλεσμα να υποστεί, επίσης, ακρωτηριασμό. Ο Δουλαππάς εκτός από ακρωτηριασμό του χεριού είχε υποστεί εσωτερική αιμορραγία, καθώς θραύσματα τον είχαν πλήξει στην κοιλιακή χώρα. Σχολιάζοντας πρόσφατα ο Δουλαππάς το θέμα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κινήθηκα νομικά εναντίον του κράτους, δεν βρήκα ποτέ το δίκαιο μου καθώς κατά τον στρατό οι μάρτυρες κρίθηκαν αναξιόπιστοι, όποτε το φταίξιμο ήταν πάνω μας. Ηθικά δεν δικαιώθηκα ποτέ».

«Δεν είναι απλό»

Στέλεχος του στρατεύματος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πιο πάνω πληροφορίες μας δεν θέλησε να πει οτιδήποτε, παρά μόνο ότι «το θέμα δεν είναι τόσο απλό», παραπέμποντας σε μερίδες προμηθειών στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο μιας σύμβασης. Ήθελε, με λίγα λόγια, να πει ότι ανεξάρτητα από το πότε υπεγράφη το συμβόλαιο για προμήθεια συγκεκριμένου υλικού, αυτό παραδίδεται σε διαφορετικές παρτίδες.

Ερωτήματα

Σε περίπτωση, πάντως, που επαληθευτεί ότι η επίμαχη χειροβομβίδα που χρησιμοποίησε ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ είναι από την γραμμή παραγωγής της σύμβασης του 2008, θα εγερθούν καυτά ερωτήματα:

Γιατί δεν καταστράφηκαν 5-6 χρόνια μετά το προκαθορισμένο όριο χρήσης τους;

Σε τι ελέγχους προέβη το ΓΕΕΦ όσον αφορά στην απόσυρση – καταστροφή τους μετά το ατύχημα του 2014;

Πότε έγινε τελευταία φορά εργαστηριακός έλεγχος, αν έγινε, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του πυρομαχικού για χρήση;

Δύο έρευνες, εκτός παιχνιδιού η Αστυνομία

Πληροφορίες μας από το Υπουργείο Άμυνας αναφέρουν πως για τον τραυματισμό του 23χρονου οπλίτη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες. Η μια από το κυπριακό στράτευμα, κατόπιν οδηγιών του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Γιώργου Τσιτσικώστα και η έτερη από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν ειδοποιήθηκε να συνδράμει με κάποιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Συνήθως το αστυνομικό Σώμα καλείται να κάνει εξετάσεις σε περιπτώσεις θανάτου μέλους του στρατεύματος ή να συνδράμει σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΕΦ έκρινε πως δεν υφίσταται λόγος για εμπλοκή της αστυνομικής Δύναμης στη διερεύνηση και ότι υπάρχει η κατάλληλη πραγματογνωμοσύνη στο στράτευμα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, φέρεται να έδωσε ρητές οδηγίες στον αρμόδιο αξιωματικό που ηγείται της έρευνας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πέραν από τις μαρτυρίες που θα ληφθούν, θα τεθούν υπό εξέταση και τεκμήρια από το πεδίο βολής Αγίου Μοδέστου, όπου σημειώθηκε το ατύχημα την περασμένη Τετάρτη.

Ο 23χρονος οπλίτης έχει υποστεί ακρωτηριασμό στο δεξί χέρι, ενώ φέρεται να τραυματίστηκε στο μάτι και στο πρόσωπο. Νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όπου έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Τον έχει επισκεφτεί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Γιώργος Τσιτσικώστας. Με τους γονείς του 23χρονου, οι οποίοι ήρθαν από την πρώτη στιγμή στην Κύπρο, είχε τηλεφωνική επαφή και ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος