Τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι τεράστια τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη η ευρεία γκάμα που παρουσιάζει η Τουρκία στην κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τα οποία εξάγει σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως. Ο Ερντογάν όμως πλέον έχει να υπερηφανεύεται για μία ακόμα επιτυχία στον τομέα παραγωγής πολεμικού υλικού.
Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, έγινε δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου αέρος εδάφους IHA230, το οποίο εκτοξεύτηκε από Μη Επανδρωμένο Bayraktar Akıncı. Απογειώθηκε από την Ανατολική Θράκη και ταξίδεψε μέχρι τη Σινώπη.
@infoxak Υπερηχητικό πύραυλο λένε ότι δοκίμασαν οι Τούρκοι #Turkey #türkiye #foryou #foryoupage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - XAK
Ο Γεωπόλδος αναζήτησε κάποιες πληροφορίες για τον πύραυλο, ο οποίος κατασκευάζεται από τη Roketsan. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται, ότι μπορεί να λειτουργεί μέρα και νύχτα και το χαρακτηρίζουν ως αποτελεσματικό όπλο που χρησιμοποιείται ενάντια σε σταθερούς χερσαίους και θαλάσσιους στόχους, ραντάρ αεράμυνας και συστήματα επικοινωνίας, ελαφρά θωρακισμένα χερσαία ή θαλάσσια οχήματα, κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως κέντρα διοίκησης, προσωπικό και στόχους ευκαιρία.
Το επιχειρησιακό του βεληνεκές του είναι πάνω από 150 χιλιόμετρα, ανάλογα με την ταχύτητα και το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται ο πύραυλος. Εξοπλισμένο με κεφαλή κατακερματισμού, το IHA230 χρησιμοποιεί διαφορετικές εκδόσεις αυτής της κεφαλής ενάντια σε διαφορετικούς τύπους στόχων. Το σύστημα είναι έτοιμο για την αποστολή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προετοιμασίας βολής πριν εγκαταλείψει το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος. Αφού απελευθερωθεί από το drone, πέφτει ελεύθερα στον αέρα για ένα ορισμένο διάστημα και αναφλέγει αυτόνομα τον κινητήρα στερεού καυσίμου.
Καθοδηγείται με ακρίβεια στον στόχο χάρη στην ικανότητα αδρανειακής καθοδήγησης που υποστηρίζεται από GNSS, το οποίο παρέχει ένα αντίμετρο κατά των συστημάτων εμπλοκής. Το σύστημα προσφέρει στον χρήστη την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει για κρίσιμες αποστολές χωρίς να διεισδύσει βαθιά σε εχθρικές θέσεις.
Ο υπερηχητικός πύραυλος ζυγίζει 250 κιλά, έχει μήκος 3,4 μέτρα και μπορεί να στοχεύσει κατά κινητών και σταθερών στοιχείων αντιαεροπορικής άμυνας, στοιχεία ραντάρ ή επικοινωνίας, κέντρα διοίκησης, ελαφρά τεθωρακισμένα επίγεια οχήματα. Εκτός από τα Akıncı μπορούν να ενσωματωθούν και σε άλλες αερομεταφερόμενες πλατφόρμες, όπως Aksungur, UCAV και το Kızılelma. Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε ναυτικές πλατφόρμες, κατηφορίας MİLGEM, SIDA.
«Η Τουρκία δείχνει, ότι δεν παράγει μόνο ΜΕΑ αλλά και όπλα. Η Τουρκία στοχεύει να έχει όπλα αέρος εδάφους και αντιπλοϊκούς πυραύλους για να πλήττουν πλοία και στόχους με μαζική επίθεση, τα κοπάδια που είχε πει ο Ερντογάν, ώστε να απασχολούν τα ραντάρ και τα ανταεροπορικά συστήματα του αντιπάλου», ανέφερε με νόημα ο Μανώλης Κωστίδης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Τουρκία είχε ανακοινώσει ξανά δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου τον Δεκέμβριο του 2023, το οποίο εκτοξεύτηκε πάλι από drone Bayraktar Akıncı. Όπως είχε ενημερώσει τότε, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή πυροδότησης υπερηχητικών πυραύλων IHA-122 εμβέλειας 55 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος είχε ως τελικό στόχο πάλι τη Σινώπη.