Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας πριν την επίσκεψή του στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν υποστήριξε, ότι Έλληνες και Αρμένοι μοιράαζονται ίδιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών. Ποιός είναι ο κοινός παρονομαστής σε αυτές τις μαύρες σελίδες στην ιστορία των δύο λαών; Η Τουρκία...
Ο Δένδιας πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Ερεβάν, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά από πρόσκληση του Αρμένιου ομολόγου του Σούρεν Παπικιάν.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του συζήτησαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, όπως και οι εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας.
«Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών»
Ο κ. Νίκος Δένδιας κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του δήλωσε «Θα είμαι ειλικρινής, η Ιστορία μας συνδέει. Μοιραζόμαστε παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών, οι λαοί μας έχουν υποφέρει μαζί και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα στενούς δεσμούς μεταξύ των Αρμενίων και των Ελλήνων, των δύο χωρών, αλλά και των δύο λαών. Και, φυσικά, αργότερα σήμερα θα επισκεφθώ το Μνημείο της Γενοκτονίας, έναν χώρο προσευχής και αναστοχασμού για το κοινό μας παρελθόν.
Οι μεταξύ μας σχέσεις λαμβάνουν ώθηση, μεταξύ άλλων, από την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής και ευημερούσας Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα και μιας Ελληνικής Κοινότητας, μικρότερης, αλλά ευελπιστώ να γίνει μεγαλύτερη, στην Αρμενία».
«Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι «Βιώνουμε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον, όπως είχες την ευγενή καλοσύνη να αναφέρεις. Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός έχουν ξανακάνει την εμφάνισή τους από δυνάμεις που περιφρονούν το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, αξίες, αρχές, και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να σχηματίσει ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε αυτές τις προκλήσεις και να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την κλιμάκωση συγκρούσεων και να προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ειρηνικό περιβάλλον. Και, φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ενίσχυση διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αρμενίας
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των δυο υπουργών, ο κ. Δένδιας δήλωσε «Κατά τις συνομιλίες μας σήμερα συμφωνήσαμε σε πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης των μεταξύ μας διμερών αμυντικών σχέσεων μετά την υπογραφή, όπως και πάλι είχες την ευγενή καλοσύνη να αναφέρεις, της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας. Και, εν συνεχεία, υπογράψαμε φέτος τα προγράμματα αμυντικής συνεργασίας, τα οποία φέρνουν τις δυνάμεις των δύο χωρών πολύ πιο κοντά στον τομέα της εκπαίδευσης, κάτι που και στο παρελθόν έχει δώσει σημαντικά αποτελέσματα.
«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιτυχή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στην Άμυνα»
Πρόσθεσε επιπλέον ότι «Πολλοί Αξιωματικοί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευτεί σε Ελληνικές Σχολές, και στόχος είναι να υποδεχτούμε και άλλους. Επιπλέον, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια επιτυχή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας στην Άμυνα. Ήμουν τυχερός, καθώς είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τη νέα νομοθεσία, για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου για την Έρευνα και Καινοτομία στον Τομέα της Άμυνας στην Ελλάδα, και θα είναι χαρά μας να δούμε Αρμενικές εταιρείες και Αρμενικά ενδιαφέροντα να συμμετάσχουν σε αυτό το Οικοσύστημά μας.
Έχουμε επίσης εδραιώσει ένα τριμερές σχήμα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και της Κύπρου, αλλά και άλλες τριμερείς ή και τετραμερείς συνεργασίες, με την Γαλλία και την Ινδία. Χώρες σημαντικές, δυνάμεις σημαντικές, που είναι κοινοί φίλοι με την Αρμενία και την Ελλάδα».
«Η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο»
«Σε γενικότερες γραμμές, θα ήθελα να ξαναπώ ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο. Αντιτιθέμεθα κατηγορηματικά, επαναλαμβάνω, κατηγορηματικά, σε οιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια σε αυτήν την περιοχή. Υποστηρίζουμε την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»
Ο ΥΕΘΑ, αναφερθείς στην συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» δήλωσε «Θα ήθελα επίσης να πω ότι θα έχω την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του γεύματος που έχετε την καλοσύνη να παραθέσετε, να σας ενημερώσω για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, με επικεφαλής την Ελλάδα, η οποία σχετίζεται με την παρουσία στόλου στην Ερυθρά Θάλασσα, ο οποίος θα προφυλάξει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Θα ενημερώσω επίσης τον Υπουργό επί των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και επί της γενικότερης κατάστασης ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Γάζα, τη Βόρεια αλλά και την Υποσαχάρια Αφρική».
Τέλος ανέφερε ότι «θα ήθελα να πω ότι με συγκινεί πάντοτε η γενναιοδωρία και η ζεστασιά της φιλοξενίας που μου προσφέρεται όταν επισκέπτομαι το Ερεβάν. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλο μέρος που μπορώ να αισθανθώ τόσο οικεία, παρά μόνον εδώ μαζί σας. Οφείλω να πω ότι περιμένω να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα μαζί και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά, αν και ήδη οι σχέσεις μας είναι πολύ στενές».