Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Το Σύνταγμα στην ψηφιακή εποχή. Με αφορμή την ολοκλήρωση του συλλογικού έργου Σύνταγμα. Ερμηνεία κατ’ άρθρο» .
Η τελική ερμηνεία του Συντάγματος σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είναι ένας συνδυασμός ιδίως της γραμματικής, της τελεολογικής, της συστηματικής και της ιστορικής ερμηνείας των διατάξεών του. Ο ερμηνευτής του Συντάγματος δεν μπορεί να υπερβεί αυτόν τον συνδυασμό και να διαπλάσσει νέους συνταγματικούς κανόνες. Ούτε καν ο Δικαστής, δοθέντος ότι η νομολογία των δικαιοδοτικών οργάνων δεν μπορεί να είναι, με βάση την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, διαπλαστική.
Υπό διαφορετική εκδοχή, δηλαδή αν ο ερμηνευτής του Συντάγματος προβαίνει σε δημιουργία νέων συνταγματικών κανόνων, τότε ουσιαστικά καταργείται, μέσω της έμμεσης κατάργησης του άρθρου 110 για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ίδιος ο αυστηρός χαρακτήρας του. Επιπλέον, όσο δεν έχει θεσπισθεί τυπικό Σύνταγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι δυνατό να μιλάμε για υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Εθνικού Συντάγματος.
Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, όσοι άκριτα μιλάνε σήμερα στην Ελλάδα για δεδομένη υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Συντάγματος όχι μόνο αγνοούν την φύση του ως Θεμελιώδους Νόμου, αλλά και επιμένουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους και τα δεδομένα των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.