Facebook Pixel Η Επανάσταση του 21 είχε σκοπό την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Life
| 2024-03-22 05:34:00

Η Επανάσταση του 1821 είχε ως απώτερο σκοπό την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

του Γεωπόλδου
Η Επανάσταση του 1821 είχε ως απώτερο σκοπό την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας!

Αλήθειες από τον Μελέτη Μελετόπουλο που αποσιωπούνται!

Σε μια εξαιρετική συνέντευξη στο newshub.gr, ο Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αναλύει το συνολικό ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης του 1821 και τη σημασία του όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

«Το σχέδιο της Ελληνικής Επανάστασης ήταν εντελώς ανορθολογικό» Μας λέει ο κ. Μελετόπουλος. «Εάν μετρούσαμε τι δυνάμεις είχαμε, τι υλικά αγαθά διαθέταμε, δεν θα κάναμε ποτέ την επανάσταση!» Παρά ταύτα, το Κίνητρο της Ελευθερίας, ήταν τόσο ισχυρό, για τους Έλληνες, ώστε να μην αφήσουν ούτε μία στιγμή, τη λογική να επικρατήσει της βαθιάς ανάγκης που ένιωθαν μέσα τους, για την «Ελευθερία του Γένους»…

Μας μιλάει για τις προεργασίες και τις ζημώσεις που προηγήθηκαν, της δημιουργίας της Φιλικής Εταιρείας.. Ενώ ιδρύθηκε στη Οδησσό το 1814, είχε αρχικά, περιορισμένο μέγεθος και επιρροή. Η μεγάλη επιτυχία, ήταν η μεταφορά της Έδρας της, το 1818, στην Κωνσταντινούπολη όπου οδηγεί σε μύηση πάνω από 100.000 μέλη! Δημιουργεί πυρήνες της, στην Αίγυπτο, τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στο Κάϊρο. Άλλωστε το αρχικό σχέδιο της ΦΕ προβλέπει επανάσταση και απελευθέρωση όλου του Ελληνισμού της Ρωμανίας, (δηλ του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους- του Βυζαντίου), με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη! Γι αυτό και στην αρχική φάση της επανάστασης, έχουμε εστίες σε όλο το γεωγραφικό φάσμα (Κύπρο, Μ.Ασία, στη Θράκη και σε πολλά ακόμα σημεία). «Και φυσικά», μας λέει ο κ. Μελετόπουλος, «η Επανάσταση δεν ξεκινάει από την Αγία Λαύρα, αλλά με την κάθοδο του Υψηλάντη από την Ρωσική επικράτεια και τα Βαλκάνια, με αρχικό σκοπό να συντρίψει τα οθωμανικά στρατεύματα και να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη…

Ποιά η στάση των μεγάλων δυνάμεων; Ποιός θα επηρεάσει τον Τσάρο, στο να κρατήσει ουδέτερη στάση, απέναντι στην Επανάσταση; Ποια είναι αρχικά η στάση της Αγγλίας και γιατί αργότερα αλλάζει, ξαφνικά, υπέρ των Ελλήνων; Ποιες είναι οι χώρες με ειλικρινή αισθήματα φιλίας, απέναντι στον επαναστατικό Αγώνα;

Ναυαρίνο

«Ο μύθος ότι ο Ιμπραήμ κατέστειλε την Ελληνική Επανάσταση και ότι μας έσωσαν οι ξένοι στο Ναυαρίνο, είναι ένας αστικός μύθος κατασκευασμένος για να πλήξει την ελληνική αυτοπεποίθηση!» , μας λέει ο κ. Μελετόπουλος. Το Ναυαρίνο υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός, αλλά η βασική τους άνοιξε το δρόμο στους Άγγλους για την αποικιοποίηση της Αιγύπτου και την διάνοιξη του Σουέζ. Οι Άγγλοι ήθελαν να συντμήσουν το δρόμο προς τις Δυτικές Ινδίες και για αυτό το λόγο, η ναυμαχία του Ναυαρίνου έχει τόσο σημαντική θέση, στην ναυτική ιστορία της Αγγλίας. Με το Ναυαρίνο, ο Μωχάμετ Αλι συνετρίβη, υποχρεώθηκε από τους Άγγλους να ανακηρύξει την Αίγυπτο, ως ανεξάρτητο κράτος – υπό αγγλική προστασία, άρχισε η διαδικασία εξαγοράς οικοπέδων και σχεδιασμού της Διώρυγας του Σουεζ η οποία άνοιξε τελικά 1870…

Όμως σε ότι αφορά τον ελληνικό Αγώνα, δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση το σημείο κλειδί, για την Ελληνική επικράτηση, όπως κάποιοι, θέλουν να επιβάλλουν!

Πρόσωπα – κλειδιά στον Αγώνα. Τα Δίπολα

Τέλος, σε επίπεδο προσώπων, μας αναλύει, τα βασικά δίπολα:

Κολοκοτρώνης – Μαυροκορδάτος Ο Πατριώτης – Μεγάλος Στρατηγός και ο Δολοπλόκος πολιτικός.

Καποδίστριας – Μέττερνιχ Οι τρεις φάσεις: 1)Η Γαλλία υπάρχει λόγω του Καποδίστρια! 2)Ο Καποδίστριας είναι ο δημιουργός της Ελβετικής δημοκρατίας – 3)Στη συνέχεια δεν επέτρεψε στο Μέττερνιχ να κατατάξει την Ελληνική Επανάσταση στις ταξικές επαναστάσεις, εξού και η μεγάλη αντιπαλότητα με τον ίδιο.

Όπως έγραψε και ο Κίσσινγκερ στη διδακτορική διατριβή του «Ένας αποκατεστημένος κόσμος», Η Ελληνική Επανάσταση τίναξε στον αέρα, την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων που ήθελε να στήσει ο Μέττερνιχ, μετά την ήττα του Ναπολέων…

Τέλος μας λέει πόσο καταλυτικά λειτούργησαν οι «Δάσκαλοι του γένους» στη συνείδηση των Ελλήνων της εποχής…

Μία συνέντευξη – ιστορικό ντοκουμέντο που αξίζει να ακούσετε!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags