Για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης παρέχοντας συγκεκριμένα στοιχεία είχε προειδοποιήσει η Ρωσία τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει δημοσίευμά της η Washington Post που υπογράφεται από τον Σέιν Χάρις, ο οποίος είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας που ειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής. Το δημοσίευμα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ειδικότερα η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι δύο εβδομάδες πριν την αιματηρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 144 άτομα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι το Crocus City Hall, ο δημοφιλής συναυλιακός χώρος, ήταν πιθανός στόχος.
Ο υψηλός βαθμός εξειδίκευσης της πληροφορίας υπογραμμίζει την πεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι το ISIS προετοίμαζε μια επίθεση που απειλούσε μεγάλο αριθμό αμάχων, και έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ήταν πολύ γενικές για να βοηθήσουν στην αποτροπή της επίθεσης, αναφέρει η Post.
Ο προσδιορισμός του Crocus City Hall ως πιθανού στόχου – κάτι που αναφέρεται για πρώτη φορά – εγείρει νέα ερωτήματα για την αποτυχία των ρωσικών αρχών να λάβουν ισχυρότερα μέτρα προστασίας.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι δημοσίευμα των NYT υποστήριζε πριν από λίγο καιρό ότι αν και οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες πέρα από την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης δεν τις μετέφεραν λόγω των εχθρικών σχέσεων Ουάσιγκτον και Μόσχας και του φόβου ότι θα διαρρεύσουν οι πηγές τους.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επίσης επισήμως αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν πληροφορίες «σχετικά με μια σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα», αλλά δεν ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος συναυλιακός χώρος κατονομάστηκε ως πιθανός στόχος.
Τί είπε ο Ναρίσκιν
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απάντησε σε ερωτήσεις της Washington Post σχετικά με την εξειδικευμένη προειδοποίηση της Ουάσιγκτον. Αλλά την Τρίτη, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «πολύ γενικές και δεν μας επέτρεψαν να ταυτοποιήσουμε πλήρως αυτούς που διέπραξαν αυτό το τρομερό έγκλημα», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ενώ η Ουάσιγκτον μοιράζεται συνήθως πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις με ξένες χώρες, στο πλαίσιο μιας πολιτικής γνωστής ως «καθήκον προειδοποίησης», είναι ασυνήθιστο να δίνονται πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους σε έναν αντίπαλο, δήλωσαν αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.
Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν τις πληροφορίες, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο μυστικές δραστηριότητες.
Ωστόσο οι πληροφορίες που έδειχναν ότι επρόκειτο για επίθεση στον συναυλιακό χώρο έδειχναν επίσης έναν πιθανό κίνδυνο για τους Αμερικανούς στη Ρωσία. Στις 7 Μαρτίου, η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε δημοσίως ότι «παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια να στοχεύσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, μεταξύ των οποίων και συναυλίες» και συμβούλευσε τους Αμερικανούς πολίτες «να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν τις εξειδικευμένες πληροφορίες τους με τη Ρωσία την ημέρα πριν από αυτή τη δημόσια προειδοποίηση, σύμφωνα με την Post.
Ενδείξεις ότι αρχικά η προειδοποίηση έγινε πιστευτή
Παρά την έλλειψη αποτελεσματικής ασφάλειας στο Crocus City Hall, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική κυβέρνηση, τουλάχιστον αρχικά, έλαβε σοβαρά υπόψη της την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον – η οποία περιελάμβανε πληροφορίες για σχέδια του Ισλαμικού Κράτους να επιτεθεί σε συναγωγή, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο. Την επομένη της λήψης των πληροφοριών αυτών από τη Μόσχα, η FSB ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε μια συναγωγή στη Μόσχα.
Ο Ισλάμ Χαλίλοφ, 15 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι εργαζόταν στο γκαρνταρόμπα του συναυλιακού χώρου τη νύχτα της επίθεσης, δήλωσε ότι το προσωπικό του Crocus είχε ενημερωθεί για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης, λίγο μετά τη δημόσια προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου.
«Μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τρομοκρατικές επιθέσεις και μας είχαν δώσει οδηγίες για το τι να κάνουμε και πού να πάμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Χαλίλοφ σε συνέντευξή του στον Ντμίτρι Γιεγκόροφ, γνωστό Ρώσο αθλητικό δημοσιογράφο, η οποία αναρτήθηκε στο YouTube. Ο Χαλίλοφ δήλωσε ότι είχαν γίνει αυστηρότεροι έλεγχοι ασφαλείας στον χώρο διεξαγωγής, μεταξύ άλλων με εκπαιδευμένους σκύλους.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία στο παρελθόν
Το γιατί η ασφάλεια δεν αυξήθηκε και δεν διατηρήθηκε μετά την αρχική προειδοποίηση παραμένει ασαφές. Είναι πιθανό ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, βλέποντας να μην υλοποιείται καμία επίθεση τις ημέρες αμέσως μετά την 7η Μαρτίου, υπέθεσαν ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ ήταν λανθασμένες, ανέφεραν στην Post ορισμένοι από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αφού οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν υπόπτους για την επίθεση στο Crocus City Hall, ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι το Κίεβο είχε προσλάβει τους πράκτορες και είχε καταστρώσει σχέδια για τη διαφυγή τους στην Ουκρανία, ισχυρισμοί που απέρριψαν Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η Ρωσία έχει δεχθεί τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στο παρελθόν. Δύο φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για την ανταλλαγή πληροφοριών που βοήθησαν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αγία Πετρούπολη, το 2017 και το 2019.