Επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στο podcast του 902.gr με θέμα τις εξελίξεις γύρω από την Παλαιστίνη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στις ΗΠΑ και το πώς αυτές συνδέονται τα αιτήματα όσων κινητοποιούνται με τα ζητήματα της έρευνας στα πανεπιστήμια:

"Πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο δίνουν τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό τους για να διεξάγουν έρευνα με αντικείμενα που έχουν να κάνουν με ΝΑΤΟϊκούς και πολεμικούς σχεδιασμούς... Αυτό γίνεται σε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Με αυτήν την έννοια ένα από τα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές που κινητοποιούνται υπέρ της Παλαιστίνης είναι το disclose, δηλαδή να πουν ανοιχτά τα Πανεπιστήμιά τους από ποιους χρηματοδοτούνται, αν χρηματοδοτούνται από ισραηλινές εταιρείες ή το κράτος του Ισραήλ, αλλά και το divest, δηλαδή να σταματήσουν όποια σχέση έχουν με πανεπιστήμια, ιδρύματα, επιχειρήσεις του Ισραήλ και εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην γενοκτονία ή στην κατοχή παλαιστινιακών εδαφών".

Ο Λ. Νικολάου Αλαβάνος σχολιάζει πως “γίνονται κινητοποιήσεις ακριβώς σε αυτά τα Πανεπιστήμια (Κολούμπια, Νέας Υόρκης κλπ) τα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα άλλα αστικά κόμματα που υποστήριξαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου το εξέφρασαν με κάθε τρόπο - και ανάμεσά τους είναι η ΝΔ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κλπ - που μας λέγανε "να αυτά είναι πρότυπα, δεν γίνονται κινητοποιήσεις και καταλήψεις". Να που τώρα είναι δεκάδες οι καταλήψεις που γίνονται, στηρίζοντας τον Παλαιστινιακό λαό και τα δίκαια αιτήματά του, καταγγέλοντας το Ισραήλ και βάζοντας ως αίτημα να σταματήσει η συνεργασία των Πανεπιστημίων τους με το κράτος του Ισραήλ”.

Πώς η ΕΕ αποτελεί σπόνσορα του Ισραήλ μαζί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις κυβερνήσεις;

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτησή μας με τον Λευτέρη Νικολάου αποτέλουν οι σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει πως:

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια η ΕΕ, το Ισραήλ και η ΕΕ μοιράζονται τις ίδιες αξίες της “δημοκρατίας”, της “ελευθερίας”, του "κράτους δικαίου" και δεσμεύονται σε “ένα διεθνές οικονομικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς”.

Στο Ισραήλ έγινε μεγάλη προσπάθεια να διωχτούν οι κομμουνιστές βουλευτές από το κοινοβούλιο.

Το ΚΚ Ισραήλ δέχτηκε επίθεση παραμονές της Πρωτομαγιάς, κατά την οποία, μαζί Άραβες και Εβραίοι διαδήλωσαν στα μπλοκ του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πάνω από το 1/3 των κρατών μελών τα ΚΚ είναι απαγορευμένα. Η κομμουνιστική ιδεολογία ποινικοποιείται...

Η ΕΕ και το Ισραήλ έχουν σφίξει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια. Έχει υπογραφεί συμφωνία εμπορικής σύνδεσης με ΕΕ-Ισραήλ. Έχει υπογραφεί συμφωνία για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η ΕΕ από κοινού με το Ισραήλ συμμετέχει σε 5000 ερευνητικά προγράμματα. Με βάση τέτοια προγράμματα, ισραηλινές πολεμικές βιομηχανίες και ο Ισραηλινός στρατός έχουν επιδοτηθεί με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ - κάθε έτος περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ- τα οποία πάνε για έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ή των λεγόμενων "ειδών διπλής χρήσης". "Είδος διπλής χρήσης" για παράδειγμα είναι το περίφημα predator, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πολεμικές επιχειρήσεις και για πολιτικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν αρκετά που είναι 100% για στρατιωτική χρήση (drones κ.ά). Ποιο είναι το ανατριχιαστικό; Το γεγονός ότι αφού "δοκιμάσουν" (σ.σ. το Ισραήλ) την αποτελεσματικότητά τους πάνω στα κορμιά των Παλαιστινίων, στη συνέχεια τα βγάζουν στην αγορά, για να τα αγοράσουν... κράτη-μέλη της ΕΕ, βιομηχανίες όπλων κλπ.

Αν δεν είχε το Ισραήλ τέτοιους σπόνσορες όπως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση - και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ - δεν θα είχε τη δυνατότητα να κάνει αυτά τα εγκλήματα. Είναι συνένοχοι σε μία γενοκτονία!”