Αποκάλυψη στους New York Times για την υπόθεση του σκανδάλου που ταλαιπωρεί τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος στήριξε όσο κανείς άλλος στις ΗΠΑ τον Ελληνισμό και ανέπτυξε ρητορική που αποτελεί παράδειγμα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρώην στενός φίλος του γερουσιαστή Μενέντεζ κατέθεσε εναντίον του.

Ο Φίλιπ Ρ. Σέλιντζερ (Philip R. Sellinger), ο ανώτατος ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Ιερσέης, κατέθεσε την Τετάρτη ότι είχε αρκετές συνομιλίες με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ σχετικά με μια υπόθεση τραπεζικής απάτης, την οποία ο γερουσιαστής κατηγορείται ότι προσπαθούσε να καταπνίξει με αντάλλαγμα δωροδοκίες.

Η υπόθεση αφορούσε τον Φρεντ Ντάιμπς (Fred Daibes), έναν εργολάβο ακινήτων που βρισκόταν κοντά στον κ. Μενέντεζ, ο οποίος δικάζεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, κατηγορούμενος ότι βρισκόταν στο επίκεντρο μιας πολυετούς συνωμοσίας για δωροδοκία.

Το θέμα προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο κ. Σέλιντζερ πέρασε από έλεγχο του κ. Μενέντεζ για μια θέση υψηλού κύρους που επιζητούσε εδώ και καιρό και τώρα κατέχει: Εισαγγελέας της Περιφέρειας της Νέας Ιερσέης.

Ο γερουσιαστής είπε στον κ. Σέλιντζερ ότι πίστευε πως «ο κ. Ντάιμπς τύγχανε άδικης μεταχείρισης» από το γραφείο του εισαγγελέα της Νέας Ιερσέης και «ήλπιζε ότι αν γινόμουν εισαγγελέας θα το εξέταζα προσεκτικά», κατέθεσε ο κ. Σέλιντζερ την πέμπτη εβδομάδα της δίκης διαφθοράς του κ. Μενέντεζ.

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Σέλιντζερ είπε ότι τηλεφώνησε στον γερουσιαστή για να του εξηγήσει ότι, αν διοριζόταν εισαγγελέας των ΗΠΑ, μπορεί να αποκλειόταν από την ανάμειξη στην υπόθεση του κ. Ντάιμπς λόγω μιας άσχετης αγωγής που είχε χειριστεί το γραφείο του και η οποία ήταν «δυσμενής» για τον κ. Ντάιμπς.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι δύο άνδρες μίλησαν για το θέμα.

Η επί δεκαετίες φιλία τους έληξε αμέσως μετά, κατέθεσε ο κ. Σέλιντζερ.

Ο κ. Σέλιντζερ εξήγησε ότι όταν ζήτησε από τον γερουσιαστή να μιλήσει σε μια τελετή για τον διορισμό του ως εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο κ. Μενέντεζ αρνήθηκε.

Το επεισόδιο με τον κ. Σέλιντζερ είναι άλλη μια περίπτωση κατά την οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κ. Μενέντεζ παρενέβη σε ποινική έρευνα στη Νέα Ιερσέη για λογαριασμό ενός φίλου που τον δωροδοκούσε.

Αλλά ίσως κανένας ισχυρισμός εναντίον του γερουσιαστή δεν αγγίζει τόσο άμεσα την καρδιά του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης όσο η κατηγορία ότι προσπάθησε να τοποθετήσει και στη συνέχεια να επηρεάσει έναν φιλικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάμβανε την ευθύνη για τη δίωξη του κ. Ντάιμπς.

Ο κ. Σέλιντζερ δήλωσε ότι στη συζήτηση του Δεκεμβρίου του 2020 δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μενέντεζ συνηγόρησε υπέρ του κ. Ντάιμπς ενώπιον του γραφείου του εισαγγελέα της Νέας Ιερσέης. Κατέθεσε ότι ο γερουσιαστής τού είπε ότι είχε παραπονεθεί σε προηγούμενο εισαγγελέα των ΗΠΑ για την υπόθεση του κ. Ντάιμπς και έμεινε «δυσαρεστημένος με τη συζήτηση».

Κατά την αντεξέταση, ωστόσο, από τον Αβι Βάιτζμαν (Avi Weitzman), δικηγόρο του κ. Μενέντεζ, ο κ. Σέλιντζερ κατέστησε σαφές ότι ο γερουσιαστής δεν του ζήτησε ποτέ να προβεί σε οποιαδήποτε ανάρμοστη ενέργεια.

«Ποτέ δεν πίστεψα ότι μου ζητούσε να κάνω κάτι ανήθικο ή ανάρμοστο», κατέθεσε ο κ. Σέλιντζερ.

Οι κ. Μενέντεζ και Σέλιντζερ έχουν μακρά κοινή ιστορία στη Νέα Ιερσέη.