Το χτύπημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Κίνας με την επιβολή υψηλότατων δασμών σε κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σχολίασε ο Ανδρέας Λιούμπας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής", ο αναλυτής υποστήριηε, ότι η ΕΕ νομίζει ότι είναι μέγεθος ανάλογο των ΗΠΑ ή οι ΗΠΑ έχουν συμπαρασύρει τις ελίτ της ΕΕ στο δρόμο της καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση πόλεμος δασμών ΕΕ – Κίνας δεν μπορεί να έχει νικητή την ΕΕ, η ΕΕ δεν έχει ούτε τους πόρους όυτε την ενιαία πολιτική των ΗΠΑ για να σταθεί απένταντι στην Κίνα. "Πυροβολήσαμε τα πόδια μας με την Ουκρανία στα ενεργειακά (και όχι μόνο) και τώρα μας φταίνε όλοι οι υπόλοιποι", σημείωσε και εξήγησε τους λόγους που η Κίνα έχει τόσο φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέροντας, ότι οι κρατικές επιδοτήσεις είναι μόνο ένας από πέντε παράγοντες που καθιστούν την τιμή των κινεζικών αυτοκινήτων μη ανταγωνιστική με τα ευρωπαϊκά ή γενικά.

Όσον αφορά την αντίδραση του Πεκίνου; Όπως ανέφερε ο κ. Λιούμπας, η Κίνα δεν θα ανταποδώσει με γενικευμένο πόλεμο αλλά με στοχευμένα μέτρα εναντίον κυρίως κτηνοτροφικών προϊόντων (χοιρινό και γαλακτοκομικά) στοχεύοντας Ισπανία, Γαλλία, απ' όπου εισάγει χοιρινό κρέας. Και πως θα αντικαταστήσει την αγορά; Από την Αφρική...