Σε μια ακόμη εξαιρετική συνέντευξη στο newshub, ο Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αναλύει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Οπως λέει μεταξύ άλλων μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αξία εθνικών εκλογών, υπάρχει πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας, με τραυματισμένη νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και το μικρό ποσοστό συμμετοχής έχει χάσει ουσιαστικά την νομιμοποίηση της να πάρει αποφάσεις σε πολύ σημαντικά θεματα. Η πιθανή διεύρυνση του πολέμου στην Ουκρανία με ενδεχόμενη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, είναι ένα θέμα για το οποίο η Ελλάδα θα κλεισθεί να πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις Η όλη πορεία της Ευρώπης είναι απρόβλεπτη εάν όχι προβληματική.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές γιατί από τα τελευταία γεγονότα όπως φαίνεται , έχει χάσει τη λαϊκή στήριξη.
Μας μιλάει για την ανυπαρξία ικανής πρότασης διακυβέρνησης από την κεντροαριστερά, για τα νέα δεδομένα στα «δεξιά» κόμματα, τα οποία έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά τους και τη σημασία τους στο πολιτικό χάρτη της χώρας.
Συμφωνα με τον ιδιο, ο Μακρόν, μετά την εκλογική συντριβή του, είχε την αυτονόητη δημοκρατική ευαισθησία να διαλύσει άμεσα την Βουλή. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, συμφωνα με τον κ. Μελετόπουλο.
Μάλιστα, οπως επισημαίνει, πέραν της εκλογικής κατάρρευσης της κυβέρνησης, και τα δύο άλλα πρώην κόμματα εξουσίας απέτυχαν να καρπωθούν την δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση και υπέστησαν πανωλεθρία.
Το ταυτοτικό ζήτημα είναι κυρίαρχο στην Ευρώπη αφού η τελευταία δέχεται κύματα εποικισμού από την Αφρική και την Ασία, που κινδυνεύει οδηγηθεί σε μετάλλαξη του χαρακτήρα της, να χάσει τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της,(αυτά από τον Διαφωτισμό, την Αναγέννηση και την Νεοτερικότητα) όπου ήταν προτεραιότητα η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα η ισότητα των φύλλων και θα επικρατήσουν άλλου τύπου δομές τριτοκοσμικής αντίληψης. Οι πληθυσμοί αυτοί δεν αφομοιώνονται.
Η Αριστερά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, αφού τα αριστερά κόμματα δεν έχουν ουσιαστικά λόγο ύπαρξης! Η εθνική ταυτότητα, η θρησκεία, οι παραδόσεις είναι πολύ ισχυρότερα από οποιαδήποτε οικονομικά και μικροπολιτικά οφέλη.
Βλέπουμε σημαντικά τμήματα των παλαιών συντηρητικών κομμάτων ακόμα και κεντρώων κομμάτων έχουν αρχίσει να συγκλίνουν προς αντιμεταναστευτικά κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν αφήσει τα παλαιά ακροδεξιά χαρακτηριστικά τους και κινούνται προς το κέντρο. Σε αυτή την σύγκλιση οδηγείται όλη η Ευρώπη, με συνολική ανακατανομή εξουσίας, ανακατάταξη ρόλων και πολιτικών συστημάτων. Παρατηρούμε μία σεισμική αλλαγή των πολιτικών δεδομένων της Γηραιάς Ήπειρου και στην Ελλάδα θα γίνει το ίδιο!