Tο μήνυμα που στέλνει στην Ελλάδα ο Τούρκος συγγραφέας Ταμέρ Τσιλιγκίρ για δυναμικότερη αντίδραση κατά της Τουρκίας, μετέφερε στην εκπομπή Leaders o Χρήστος Κωνσταντινίδης, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Τούρκο συγγραφέα, ο οποίος αγωνίζεται για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δείτε την παρέμβαση:

@xristoskonstantinidis84 Ένας Τούρκος στέλνει μήνυμα για σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας #greece #turkiye #foryou #foryourpage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος Xristos Konstantinidis

Μπορεί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα, όντας υπνωτισμένο από υποσχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας, να αρνείται πεισματικά να εντάξει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας το θέμα της Γενοκτονίας, προβάλλοντας τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν και να ασκήσει σφοδρή πίεση στην αναθεωρητική Τουρκία, η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, διεκδικεί το μισό Αιγαίο (με τελευταίο κρούσμα την οριοθέτηση δικών της θαλασσίων πάρκων) και έχει κατεχόμενη εδώ και 50 χρόνια σχεδόν τη μισή Κύπρο, υπάρχουν όμως φωνές Τούρκων που διαφωνούν με αυτήν τη στρατηγική της χώρας μας και στέλνουν μήνυμα για ανατροπή αυτής της παθητικής στάσης.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητες πολιτικές που θα φροντίζουν τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα ενεργούν πιο ριζικά στον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί», δηλώνει ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ με αφορμή την ομιλία που έδωσε στη χώρα μας για τη 19η Μαΐου, την ημερομηνία μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ποιος είναι ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ είναι Τούρκος στην εθνικότητα ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με καταγωγή από τα Λιβερά Ματσούκας του νομού Τραπεζούντας. Μετά από πολυετείς φυλακίσεις στην Τουρκία, εξαιτίας της δράσης του, φυγαδεύτηκε τη δεκαετία του ’90 στην Ελβετία, όπου ζει μέχρι σήμερα και μάχεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έχει εκδώσει το βιβλίο “Pontus Gerceği” δηλαδή «Η Αλήθεια για τον Πόντο», ενώ η παρουσία του στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι πολύ σημαντική.

Σε αυτό το βιβλίο ο Τσιλιγκίρ, το επίθετο του οποίου σημαίνει «κλειδαράς» στα τουρκικά, ξεκλειδώνει όλα τα μυστικά των Οθωμανών και των Τούρκων και θεμελιώνει την ύπαρξη της Γενοκτονίας! Ο συγγραφέας ερευνώντας πηγές από το οθωμανικό κράτος αλλά και αυτό της τουρκικής δημοκρατίας ανακάλυψε αποκαλυπτικά στοιχεία. «Οι πηγές μιλούν ξεκάθαρα για αυτήν τη σφαγή και παραδέχονται την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν μυστικές (κρυφές) συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο κοινοβούλιο την τριετία 1920-1923 και οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο το 1985. Εκεί υπάρχει ομολογία για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Να πολεμήσουμε την αδικία

Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ δήλωσε πως είναι καθήκον του να αγωνίζεται για τη δικαίωση των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου, παρότι ο ίδιος δέχεται πολλές φορές απειλές για τη ζωή του. «Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι ενάντια σε αυτήν την αδικία. Εάν ένα έγκλημα που διαπράττεται δεν τιμωρείται, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επαναλαμβάνεται», αναφέρει με νόημα και χαρακτηρίζει δειλή και παθητική την πολιτική του ελληνικού κράτους εναντίον της Τουρκίας τα τελευταία 100 χρόνια, στέλνοντας μήνυμα για άμεση αντίδραση.

Παράλληλα αποκάλυψε πως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που μιλούν στην Τουρκία χωρίς να κρύβουν πλέον την ελληνική τους ταυτότητα αυξάνεται καθημερινά. Στο τέλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελληνικές ηγεσίες. «Νομίζω ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να απαλλαγεί από την ντροπή να επιτρέψει στον ιδρυτή του τουρκικού κράτους, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη γενοκτονία πριν από 100 χρόνια, να έχει ένα μουσείο στη Θεσσαλονίκη, να μην αντιδρά στην Τουρκία, όπου κάθε μέρα και μια εκκλησία μετατρέπεται σε τζαμί», κατέληξε.

Δείτε όλη την εκπομπή Leaders: