«Από το νέο σχολικό έτος, η 19η Μαΐου θα καθιερωθεί ως μια από τις επίσημες ημέρες τιμής στα σχολεία, όπου μέσα από ειδικές σχολικές εκδηλώσεις θα τιμάται η θυσία των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου».
Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα λόγια του Νίκου Χριστοδουλίδη στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, στις 19 Μαΐου 2024. Πέρασε ένας μήνας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτησε τον λόγο του. Γιατί όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας της Μεγαλονήσου, στις 19 Ιουνίου 2024, τo Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση στη βάση της οποίας προωθούνται σημαντικές τροποποιήσεις στους Κανονισμούς Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.
Μεταξύ των τριών τροποιήσεων που ανακοινώθηκαν ήταν και η θεσμοθέτηση της Ημέρας Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Έτσι κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, στις 19 Μαΐου και στις 7 Αυγούστου, οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε εκείνη την άκρη του Ελληνισμού, με ειδικές εκδηλώσεις, θα τιμούν τις ψυχές των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων που μαρτύρησαν εξαιτίας των γενοκτονικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Τουρκία.
Η ευαισθησία του Νίκου Χριστοδουλίδη για το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος έχει συνδέσει σε ομιλίες του στο παρελθόν το ποντιακό δράμα με την τραγωδία της Κύπρου το 1974. «Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω την πορεία των αιχμαλώτων Κυπρίων κατά τους μήνες της εισβολής και τη μεταφορά τους στη Μικρά Ασία, στα Άδανα και στην Αμάσεια. Εκεί, με ένα μυστικό τρόπο, ενώθηκαν οι αγωνίες, οι ιδρώτες και το αίμα Ελλήνων Κυπρίων και Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων. Η νοερή αυτή συνάντηση, σφραγίζει το κοινό δράμα και την κοινή μας πορεία. Εξάλλου, η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ποντίων θυμίζει σε κάποιο βαθμό το δράμα των αγνοουμένων και των ηρωικών εγκλωβισμένων μας», είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καμία ερώτηση στην Υπουργό για το θέμα
Παρότι η θέσπιση εκδηλώσεων στη Μέση Εκπαίδευση για τις ημέρες μνήμης των γενοκτονιών που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Ανατολής είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην Κύπρο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Παιδείας στη Μεγαλόνησο δεν έδωσαν την απαραίτητη προσοχή, αν κρίνουμε από τις ερωτήσεις που δέχτηκε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της στους, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Υπουργός απάντηση μόνο σε ερώτηση που αφορούσε την απαγόρευση της ενεργοποίησης και χρήσης κινητών τηλεφώνων καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στις Τεχνικές Σχολές.
Οι άλλες δεσμεύσεις Χριστοδουλίδη για τους Πόντιους
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει, ότι η Πολιτεία στην Κύπρο διαχρονικά προσπαθεί να είναι δίπλα στους Πόντιους, για να τους στηρίξει, να τους βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, είπε, «είναι η απόκτηση ενός οικήματος, το οποίο να λειτουργεί ως χώρος συναπαντήματος και ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής σας κληρονομιάς, των παραδόσεών σας και για τη διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ποντίων». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωρίζει πολύ καλά διάφορα άλλα αιτήματα που έχουν οι Πόντιοι και αφορούν ανθρωπιστικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οι πολιτογραφήσεις, η κοινωνική σύνταξη και άλλα πολλά, για τα οποία είχε δεσμευτεί να παρέχει λύσεις.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr