Η τουρκική κυβέρνηση εισηγήθηκε ξαφνικά συνάντηση του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την πληροφορία κυκλοφόρησαν αρχικά τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, και έχει επιβεβαιωθεί και από Έλληνα διπλωμάτη, ο οποίος μίλησε στην Hellas Journal υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σε μία δύσκολη εποχή, καθώς μαίνονται δύο πόλεμοι, ένας στην Ουκρανία και ένας στη Λωρίδα της Γάζας, που διχάζουν τις χώρες μέλη της Δυτικής Συμμαχίας.
Δεν είναι γνωστή η τελική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική πρόταση των Τούρκων για συνάντηση των δύο ηγετών. Πιστεύεται όμως, ότι θα βρεθεί χρόνος για να τα πουν. “Θα είναι μία σύντομη συνάντηση, εάν πραγματοποιηθεί”, είπε ο ίδιος διπλωμάτης.
- Την ίδια στιγμή δεν προβλέπεται διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ίσραελ Κάτς, ο οποίος ηγείται του διπλωματικού πολέμου εναντίον της Τουρκίας.
Σημειώνουμε, διότι έχει μεγάλη σημασία, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει την Πέμπτη το βράδυ για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η συνομιλία θα αφορά πρωτίστως το Κυπριακό καθώς θα έχει υποβληθεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ η έκθεση της Προσωπικής του Απεσταλμένης, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και θα έχει προηγηθεί η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Διεθνής Οργανισμός διατηρεί μία αρνητική στάση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα περίεργο φιλοτουρκισμό και αυτό φάνηκε από την έκθεση του Κόλιν Στιούαρτ για την Ειρηνευτική Δύναμη.
Χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα λάβουν μέρος και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον μετά από αρκετά χρόνια. Να θυμίσουμε ότι την τελευταία φορά οι φρουροί του κτύπησαν αλύπητα Κούρδους και Αρμένιους διαδηλωτές.
Πάντως, ούτε αυτή τη φορά θα έχει την ευκαιρία μίας διμερούς συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Λευκό Οίκο.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολύ να πετύχουν ένα τετ-α-τετ στο Λευκό Οίκο -έχει σημασία-, αλλά από την ενημέρωση του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, του Μάικλ Καρμπέντερ πληροφορηθήκαμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει μόνο μία διμερή συνάντηση, με τον νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει, αλλά μας έχει συνηθίσει σε εκρήξεις ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχει καθοριστεί διμερής συνάντηση ούτε με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε 12 μέρες, θα βρίσκεται στην Κύπρο για να μιλήσει για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Έτσι, τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο τα βλέπω να πέφτουν στα χαμηλά. Αλλά ας περιμένουμε την ομιλία του Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει για την ανατολική Μεσόγειο.
Τις εξελίξεις για την Κύπρο, δεν τις περιμένουμε εδώ στην Ουάσιγκτον, αλλά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Χθες δεν είχαμε ούτε δηλώσεις, ούτε ανακοινώσεις από την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ και τον Κόλιν Στιούαρτ. Ότι ήταν να πουν τα είπαν, τώρα θα αναμένουμε τις ενημερώσεις τους στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι εξελίξεις την Τετάρτη και την Πέμπτη μπορεί να είναι καταιγιστικές. Διότι με την έκθεση της, η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στην επανέναρξη του διαλόγου. Όμως, θα μπορούσε να σφυρίξει και τη λήξη των προσπαθειών.
Οι διπλωμάτες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί το δεύτερο. Πιστεύουν ότι θα δείχνει το δρόμο σε εμπλοκή των ηγετών και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τα παραπάνω είναι υποθέσεις όμως, η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ θα μιλήσει την Τετάρτη με την έκθεση της και με την ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι διπλωμάτες πιστεύουν ακόμα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα εκμεταλλευθεί τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, και θα προσπαθήσει να πετύχει την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εάν προτείνει τετραμερή διάσκεψη, χωρίς τη Βρετανία δηλαδή, είναι πρόβλημα.
Οι ίδιοι διπλωμάτες αναμένουν λοιπόν μία συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη. Αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.
ΠΗΓΗ: Hellas Journal