Την άποψη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστεί για ακόμα μία φορά το ψευτο-μάθημα “ιστορίας” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στο τελευταίο του άρθρο στη Hellas Journal ο Μιχάλης Ιγνατίου. Η συνάντηση για γίνει το απόγευμα ώρα Ουάσιγκτον (23:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος). Σημειώνει λοιπόν ο Κύπριος ανταποκριτής στις ΗΠΑ:
Δεν μπορώ να κρύψω ότι ήταν μία έκπληξη το τουρκικό αίτημα για τη συνάντηση των δύο ηγετών, διότι την Παρασκευή ο Τούρκος πρέσβης στην αμερικανική πρωτεύουσα, που έκανε ενημερώσεις για τις επαφές του Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έλεγε πως (η συνάντηση) δεν απαιτείται, επειδή έχει καθοριστεί μία μεγάλης διάρκειας τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Αλλά σημασία έχει ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, στενών συνεργατών του Ερντογάν, δεν βοηθούν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Και ένα καλό παράδειγμα είναι οι απειλές του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, εναντίον της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, με αφορμή όσα απαράδεκτα ισχυρίστηκε πρόσφατα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.
Ένα σοβαρό θέμα, που μπορεί να δοκιμάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, στις 20 Ιουλίου, όταν στις ελεύθερες περιοχές θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να τιμήσει τους νεκρούς της άνανδρης και βάρβαρης τουρκικής εισβολής.
Σημειώνουμε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα αντιμετωπίσουν μέχρι τον Δεκέμβριο μία προσπάθεια από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν για την αναβίωση των σε ενταξιακών συνομιλιών (ΕΔΩ) της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται μία άνευ προηγουμένου πρόκληση του Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα.
Έχει ειδική σημασία ότι κατά τη χθεσινή αναχώρηση του από την Τουρκία για να έρθει εδώ στην Ουάσιγκτον επέλεξε να αναφερθεί στις προσπάθειες του για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Οπότε δεν θα απέκλεια η μεγάλη πρόκληση να έχει σχέση με αυτό το θέμα, αν και αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει μία καλή προσπάθεια από την κυπριακή διπλωματία προς τις πρωτεύουσες των επίμαχων χωρών του Οργανισμού Τουρκικων Κρατών, η οποία καρποφόρησε.
Αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, διότι αν ο Ερντογάν πέτύχει έστω και μία αναγνώριση από κάποια τουρκική χώρα, όπως χαρακτηρίζει μερικά κράτη του Καυκάσου, το διπλωματικό πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
Η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να προειδοποιήσουν το Αζερμπαϊτζάν, διότι έχουν στα χέρια τους το ισχυρό βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουν για τις σχέσεις των Βρυξελλών και του δικτάτορα Αλίεφ.
Κατά τα άλλα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι Κύπριοι διπλωμάτες προετοιμάζονται ενόψει της παράδοσης της έκθεσης της Προσωπικής Απεσταλμένης του γενικού γραμματέα. Η παράδοση του κειμένου της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες θα γίνει σήμερα.
Δεν γνωρίζουμε αν η παράδοση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού μηνυματος ή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Προσωπική Απεσταλμένη του. Στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχει καμία συνάντηση με τον κ. Ολγκίν μέχρι της στιγμής.
Απ’ εκεί και πέρα, αναμένουμε τις ενημερώσεις του Κόλιν Στιούαρτ και της κ. Ολγκίν Κουεγιάρ στο Συμβούλιου Ασφαλείας και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα, την Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί ναπληροφορηθεί τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό, καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες ότι σκέφτεται να καλέσει μία συνάντηση με την συμμετοχή και των ηγετών ή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.