Αποκαλυπτική ήταν η ομιλία του ναυάρχου Σπύρου Περβαινά στην εκδήλωση με τίτλο “Πενήντα Χρόνια από την Εισβολή στην Κύπρο” που διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών «Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο» και η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2024. Ο ναύαρχος την περίοδο της τουρκικής εισβολής το 1974 ήταν ύπαρχος στο «Νηρεύς», σε ένα από τα δύο υποβρύχια που στάλθηκαν για να βουλιάξουν τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας πριν φτάσουν στην Κύπρο

Παρότι τα υποβρύχια «Νηρεύς» και «Γλαύκος» είχαν κάθε δυνατότητα, να στείλουν στον πάτο της θάλασσας τον τουρκικό αποβατικό στόλο, αυτό δεν συνέβη.

«Πηγαινοερχόμασταν στην Κύπρο το 1974 χωρίς να πάρουμε εντολή. Έστειλαν δύο σαπάκια να βουλιάξουν τον τουρκικό στόλο και τα χτύπησαν οι Τούρκοι», σημειώνει και προσθέτει:

«Δεν μας άφησαν στην Κύπρο, όπως δεν μας άφησαν και στα Ίμια, όπου θα κατατροπώναμε τους Τούρκους»

Στη συνέχεια υποστήριξε, ότι θα ήταν εμφατικό μήνυμα στην Τουρκία από την Ελλάδα, ότι διαθέτει τα δύο καλύτερα υποβρύχια παγκοσμίως. Αν επιχειρήσετε, θα σας λιανίσουμε. Αυτό δεν έγινε», πρόσθεσε.

Σημειωτέον, ότι τα υποβρύχια τύπου 219 ήταν τα καλύτερα εκείνη την εποχή μετά τα πυρηνικά. Ήταν μικρού μεγέθους, δεν υπήρχαν ειδικά ελικόπτερα να τα εντοπίσουν και διέθεταν μεγάλη ευελιξία.

«Θα μπορούσαμε να τους στείλουμε στον πάτο. Είχαμε ακμαιότατο ηθικό και συναίσθηση του κινδύνου, αλλά ήμασταν βέβαιοι για την επιτυχία της αποστολής μας», υποστήριξε ο ναύαρχος και κατέληξε συμπερασματικά:

«Η χρησιμοποίηση των υποβρυχίων θα άλλαζε ολοκληρωτικά την κατάσταση και θα απέτρεπε την επιτυχία της απόβασης. Η αποτυχία αυτή για τους Τούρκους θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Η μη χρησιμοποίησή τους δεν δικαιολογείται στρατιωτικά».

Δείτε την παρέμβαση του ναυάρχου: