Σχέδιο ανάσχεσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε ο Γιώργος Αϋφαντής, μιλώντας στην εκδήλωση με τίτλο “Πενήντα Χρόνια από την Εισβολή στην Κύπρο” που διοργάνωσαν η Κίνηση Πολιτών «Συμμετέχω για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο» και η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών στις 18 Ιουλίου 2024

Ο πρέσβης ε.τ. Υποστήριξε, ότι η εξάλειψη της Τουρκικής κατοχής είναι στόχος εφικτός και απόλυτα ρεαλιστικός. Προϋποθέτει όμως την ανατροπή του στρατιωτικού ανισοζυγίου πάνω στο νησί της Κύπρου.

«Αυτό είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής αποφασιστικότητας και διπλωματικού σχεδιασμού. Πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη η διατήρηση της σημερινής διεθνούς οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί η κατάργηση ή αντικατάστασή της υπήρξε ο μόνος στόχος του Αττίλα 2 που δεν επέτυχαν οι Τούρκοι. Ο επαναπροσδιορισμός της Ελληνικής πολιτικής για την Κύπρο πρέπει να επιδιωχθεί ,τόσο σε Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, ως θεμελιακός στόχος της εξωτερικής πολιτικής που θ` ασκούν Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα», αναφέρει και προσθέτει:

«Για να αντιστρέψει ο Ελληνικός λαός αυτή την καθεστηκυία πλέον αντίληψη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η άμυνα του Ελλαδικού χώρου όχι μόνον αρχίζει αλλά και τελειώνει στην Κύπρο».

Στο τέλος ο κ. Αϋφαντής, υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα οφείλει να τις υποχρεώσεις της από την Σύμβαση του Λονδίνου του 1961 και να αμυνθεί της Κύπρου. «Για τον ίδιο λόγο η συστοιχία Patriot από την Σαουδική Αραβία θα πρέπει να μεταφερθεί στην Κύπρο! Οι Ελληνικές φρεγάτες καμιά δουλειά δεν έχουν στις ακτές της Υεμένης, όμως έχουν κάθε ηθικό και γεωπολιτικό λόγο όπως και κάθε νόμιμη υποχρέωση να πλεύσουν πέριξ της Κύπρου», σημειώνει με νόημα ο Έλληνας διπλωμάτης.