Την ένταση που προκλήθηκε στην Κάσο εξαιτίας της παρενόχλησης του ιταλικού ερευνητικού πλοίου που ερευνούσε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από τουρκικά πέντε πολεμικά πλοίωα σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

«Στην περιοχή της Κάσου έχουμε υπογράψει την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, αυτήν τη μερική οριοθέτηση, η οποία είναι επίσημη και νόμιμη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε τουρικικά πολεμικά πλοία να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα σε ελληνική ΑΟΖ, η οποία είναι επίσημη και νόμιμα οριοθετημένη. Ερωτώ λοιπόν, είναι ή δεν είναι κουρελόχαρτο η Διακήρυξη των Αθηνών; Σαφέστατα συνδέεται η ένταση με τη μαύρη επέτειο από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», ανέφερε αρχικά ο Καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας.

«Το ιταλικό ερευνητικό ερευνά την περιοχή για ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ. Τί μήνυμα στέλνουμε στην Τουρκία εμείς, όταν εκείνη στέλνει 50 πολεμικά πλοία στη Μεγαλόνησο. Αυτά τα πέντε πολεμικά είναι μέρος αυτού του στόλου. Εμείς τους βλέπουμε και τους παρατηρούμε, χωρίς να αντιδράμε και η διεθνή κοινότητα καταγράφει αντιδράσεις. Δημιουργείται προηγούμενο. Πού βλέπετε το καλό κλίμα με πέντε κανονιοφόρους σε ελληνική ΑΟΖ; Ζούμε εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία. Ουδείς αμφισβητεί, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κυβέρνηση (λόγω Μπάιντεν) και θυμίζει παρόμοια κατάσταση με την Κύπρο το 1974», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στις αμερικανικές εκλογές και την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν απο τη διαδικασία με την Καμάλα Χάρις να παίρνει το χρίσμα από τους Δημοκρατικούς. «Ο Μπάιντεν είναι πικραμένος και πολιτικά τραυματισμένος. Αυτό το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ δεν ξέρουμε πως θα το εκμεταλλευτεί η Τουρκία», ανέφερε και συνέχισε:

«Το καλό κλίμα είναι μαγική εικόνα που υπάρχει μόνο στους εγκεφάλους της ελληνικής πολιτικής ελίτ. Μας πυροβολούν συνοριοφύλακα και ψάχνουμε ποιος τον πυροβόλησε. Ποιός μπορεί να τον πυροβόλησε από απέναντι; Τα 50 πολεμικά πλοία στην Κύπρο είναι σύμφωνα με το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών; Ο Ερντογάν προσπάθησε να κάνει παρατηρήσεις σαν Πατισάχ στον υφιστάμενό του... βασάλο να μαζέψει τον υπουργό Άμυνας;».

Και κατέληξε ο κ. Καθηγητής: «Αυτήν τη στιγμή η επίσημη οριοθετημένη ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο έχει γίνει σουρωτήρι, η οποία έγινε για να αναιρέσει το κατάπτυστο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Δείτε την παρέμβασή του: