Πολεμική πράξη χαρακτήρισε ο Ιωάννης Μπαλτζώης. την κίνηση της Τουρκίας να στείλει πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή νότια της Κάσου, όπου ιταλικό πλοίο ερευνούσε τα ίχνη για την καταπόντιση καλωδίου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Δεν αλλάζει η στρατηγική της Τουρκίας εδώ και 100 χρόνια. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Μας έβαλαν να υπογράψουμε και ένα αστείο χαρτί, αυτό της Διακήρυξης των Αθηνών, το οποίο δεν έχει και κανένα νομικό υπόβαθρο. Το περιστατικό της Kάσου δεν είναι πρόκληση είναι κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου.

Γιατί αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα σε μια περιοχή που έχουμε οριοθετήση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Παραβίασαν ξηρά γιατί τα τουρκικά πολεμικά μίλια ήταν μέσα στα 6 ν.μ. Εκεί είναι εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή η αμφισβήτηση, ότι ένα νησί, η Κάσος δεν έχει υφαλοκρηπίδα, σημαίνει, ότι θεωρούν το ίδιο για όλα τα ελληνικά νησιά, τα οποία και αμφισβητούν. Θέλουν να αμφισβητήσουν τα πάντα.

Η Γαλάζια Πατρίδα είναι γεωπολιτική επιχωμάτωση της θάλασσας. Είναι μια ξεκάθαρη ενέργεια ολοκληρωτικού πολέμου και εμείς αδιαφορούμε. Εμείς θα έπρεπε να καταγγείλουμε τη συμφωνία των Αθηνών και να κινητοποιούσαμε τον στόλο μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Οι Τούρκοι μας δοκιμάζουν για το επόμενο βήμα, το οποίο θα έρθει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιστράτηγος ε.α., ο οποίος εκτίμησε, ότι το φθινόπωρο θα έχουμε κλιμάκωση.

Δείτε την παρέμβασή του στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής»: