Ως θρασύτατη παραβίαση χαρακτήρισε ο Δημήτρης Καραϊτίδης τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Η Άγκυρα έστειλε πέντε πολεμικά πλοία νότια της Κάσου προκειμένου να εμποδίσει τις έρευνες ιταλικού πλοίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Μετά από διπλωματικές επαφές, ένταση αποκλιμακώθηκε, σύμφωνα όμως με τον πρέσβη ε.τ.δείχνουμε εξαιρετικά υποχωρητική στάση σε βαθμό παρεξηγήσεως απέναντι στους γείτονες.

«Τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν, όσο και η ένταση στην Κάσο, παρά την αποκλιμάκωσή της, δείχνουν, ότι η Τουρκία έχει άκρως ιδιόρρυθμη αντίληψη, ως προς τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι προσπάθειες ύφεσης. Θεωρεί, ότι μπορεί να επαναλαμβάνει συνεχώς τις αξιώσεις και τις διεκδικήσεις που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία θα μπορεί να προβαίνει σε ανεπίτρεπτες ενέργειες από την ελληνική πλευρά. Η δική μας στάση είναι μέχρι παρεξηγήσεως συγκρατημένη.

Οι Τούρκοι δεν αλλάζουν την τακτική τους. Αυτό επιβάλλει μια ψύχραιμη και μελετημένη στάση. Δεν πρέπει να τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Καλή είναι η ύφεση και οι επαφές, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε, ότι κατά βάση, η απέναντι πλευρά δεν υποχωρεί ούτε χιλιοστό από τις αξιώσεις της. Πρέπει και εμείς να είμαστε οργανωμένοι αμυντικά και να είμαστε καλυμμένοι στις διπλωματικές μας κινήσεις.

Το επεισόδιο στην Κάσο είναι θρασύτατη παραβίαση κάθε λογικής και έννοιας διεθνούς δικαίου. Η μόνη εξήγηση είναι, ότι η Τουρκία μπορεί να έχει την άνεση να προκαλεί και εμείς να δεχόμαστε τις προκλήσεις και να μην αντιδρούμε. Δεν υπάρχει λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί και υπέρμετρα συγκρατημένοι για να μην ερεθίζουμε την Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Έλληνας διπλωμάτης και κατέληξε:

«O Δένδιας είπε την αλήθεια για ό,τι συνέβη στην Κύπρο και θίχτηκαν οι Τούρκοι. Το ίδιο συνέβη και με τις δηλώσεις του Γεωργιάδη. Γιατί εξοργίζεται η Τουρκία, όταν επί σειρά μηνών ο πρόεδρος της Τουρκίας μας απειλεί όταν θα έρθει βράδυ; Όταν το λένε αυτοί είναι καλά και όταν το λέμε εμείς ενοχλούνται. Αυτό δεν αποτελεί δείγμα καλής και εποικοδομητικής στάσης για τη δημιουργία καλών σχέσεων».

Δείτε την παρέμβασή του: