Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Τρίστρατο, στον δρόμο Κηφισιάς – Νέας Πεντέλης, όπου οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη για να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα προς την Κηφισιά και το Μαρούσι και αρπάξει φωτιά, η οποία κατέκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ένας από τους τελευταίους ζωντανούς πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, το άλσος Συγγρού.
Κινητοποίηση απ'τον Δήμαρχο Κηφισιάς
Ο τοπικός Τύπος αναφέρει, ότι η άμεση κινητοποίηση των δημοτικών αρχών ήταν καταλυτική για την επιτυχημένη έκβαση της μάχης με τις φλόγες. Μία μέρα μετά το ξέσπασμα της κυριακάτικης πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς με τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής και ειδικό σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του δημάρχου, στρατηγό Γιάννη Σταμούλη και τον εντεταμένο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς Τίτο Ψαρουδάκη, βλέποντας την πορεία του νέου μετώπου να κατεβαίνει με άνεμο κατεύθυνσης προς το Κεφαλάρι και τα Μελίσσια, επικοινώνησαν με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου. Ζήτησαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και παράλληλα την συνδρομή ελικοπτέρων Erickson, ώστε να προσβάλλουν και να καθυστερήσουν την κάθοδο του ταχύτατα αναπτυσσόμενου μετώπου, μήκους 2 χλμ. της πύρινης λαίλαπας.
Ο καθαρισμός της αντιπυρικής ζώνης πραγματοποιήθηκε από 4 εκσκαφείς του Δήμου Κηφισιάς, ενώ παράλληλα, παραταγμένα πυροσβεστικά οχήματα και βυτία δημιουργήσαν ένα αυτοσχέδιο «τείχος» απέναντι στις πύρινες φλόγες, την τελευταία «γραμμή άμυνας» στην προσπάθεια ανάσχεσης της πύρινης προέλασης.
Στο σημείο βρέθηκαν αρχικά 12 Πυροσβεστικά οχήματα προερχόμενα από τον Δήμο Κηφισιάς, της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών (Ο.Ε.Δ.Δ.) και του νέου Δημοτικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κηφισιάς, μία υδροφόρα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ένα μικρό πυροσβεστικό του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και δύο πυροσβεστικά του Πυροσβεστικού Σώματος. Λίγες ώρες αργότερα, προστέθηκαν ακόμη ένα Πυροσβεστικό όχημα του Δήμου Πεντέλης και δύο Πυροσβεστικά του Δήμου Αμαρουσίου.
Στη μάχη και οι εθελοντές
Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με την παρουσία δεκάδων πολιτών και άλλων εθελοντών που παρά τον κίνδυνο, βρέθηκαν στο πλευρό των εθελοντών δασοπυροσβεστών και ρίχνοντας νερό με ό,τι κρατούσαν στο χέρι τους, έδωσαν μάχη «σώμα με σώμα» με τις φλόγες. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας όλοι μαζί επιχειρούσαν, υπό δραματικές συνθήκες, με έκδηλη την αγωνία να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις και ξεφύγει η φωτιά. Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως έγινε σε κάποιες άλλες, θα είχαν καεί το Κεφαλάρι, το Δάσος Συγγρού, ενώ οι φλόγες θα «έμπαιναν» και στην οικιστική περιοχή του Αμαρουσίου.
Συγκλονιστικές ήταν εξάλλου και οι εικόνες των εθελοντών δασοπυροσβεστών που με ηρωικές προσπάθειες, αναρριχήθηκαν πάνω στο βουνό, ανάμεσα στις φλόγες και στα καμένα, για να εμποδίσουν τη δημιουργία διάφορων εστιών και να οριοθετήσουν τη φωτιά. Παράλληλα τις πρώτες πρωινές ώρες κατέφθασε ρυμουλκούμενο το τεθωρακισμένο όχημα πυρόσβεσης Leopard Jumbo Track Multi, που έφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς για να επιχειρήσει και αυτό σε κάθετη αναρρίχηση για το σβήσιμο και των τελευταίων εστιών.
Κάτι που τελικά επιτεύχθηκε, μετά από πολλές ώρες, χάρις στην άρτια και στενή συνεργασία Αρχών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτών και όλων όσων έσπευσαν στο «Τρίστρατο» να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους πολίτες, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, που για μια ακόμη φορά με αυτοθυσία και αυταπάρνηση ρίχθηκαν στο πύρινο μέτωπο αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς και τις καταστροφικές της συνέπειες.
Η συμβολή της Δεξαμενής "Κόκκαλη" στην κατάσβεση της πυρκαγιάς
Στην υποστήριξη των πυροσβεστικών μέσων, καταλυτική επίσης ήταν η υδατοδεξαμενή στο δάσος Συγγρού, αφού τα πυροσβεστικά ελικόπτερα εφοδιάζονταν από αυτή και έκαναν επαναλαμβανόμενες ρίψεις νερού στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο «Τρίστρατο» και αν δεν αντιμετωπιζόταν εκεί έγκαιρα θα απειλούσε το δάσος Συγγρού και το Μαρούσι.
Πρόκειται για την υδατοδεξαμενή που τοποθετήθηκε το 2020 και ήταν ιδεά και εργο του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, Αλέκου Κόκκαλη. Μάλιστα το παρελθόν κατά την εγκατάσταση της γιγαντοδεξαμενής πυρόσβεσης στο δάσος Συγγρού είχε γίνει δοκιμαστική άσκηση ελικοπτέρου της πυροσβεστικής. Ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Γιάννης Νικολαράκος, ανήρτησε βίντεο με ελικόπτερο Erickson να τροφοδετείται με νερό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέκαψε τις τελευταίες ημέρες τη ΒΑ. Αττική.