Οι μεγάλες αστοχίες της Υπηρεσίες Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο Κρεμλίνο. Ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Λάνσινγκ κάνει λόγο για την απορρόφηση αυτής της δομής από την FSB και το σχηματισμό ενός νέου κολοσσού, διαμορφωμένου σύμφωνα με το πρότυπο της παλιάς KGB.

 Βλέπετε στην ελίτ του Κρεμλίνου αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR). Οι δημόσιες δηλώσεις του είναι όλο και πιο γεμάτες παραπληροφόρηση, η οποία έχει γίνει εμφανής σε πολλούς από τον στενό κύκλο του Προέδρου Πούτιν.

Γίνεται λόγος για διάλυση του SVR και μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ουσιαστικά επαναφέροντας σε ένα μοντέλο τύπου KGB. Οι προτάσεις για τη συγχώνευση αυτών των οργανισμών έχουν ήδη εξεταστεί κατά τις τροποποιήσεις του 2020 στο ρωσικό Σύνταγμα και τώρα το Κρεμλίνο ενδέχεται να επανεξετάσει την ιδέα.

Από το 2022, οι επιχειρήσεις εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας χαρακτηρίζονται από ευσεβείς πόθους και όχι από πραγματικότητα. Αυτή η συμπεριφορά της ηγεσίας του SVR αντικατοπτρίζει μια βαθιά ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων τους, ειδικά υπό το φως της σημαντικής απώλειας πόρων πληροφοριών στο εξωτερικό μετά τη μαζική απέλαση Ρώσων κατασκόπων που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη.

Ο Ναρίσκιν έχει χάσει σημαντική επιρροή στον κύκλο του Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία. Είναι ολοένα και πιο προφανές ότι οι ισχυρισμοί της SVR υποδεικνύουν εξάντληση ανθρώπινου δυναμικού, αναγκάζοντας την υπηρεσία να παραποιήσει την απόκτηση πληροφοριών και να διογκώσει την αξιοπιστία των υπόλοιπων πηγών της.

 Αυτό εγείρει αμφιβολίες για το εάν οι ρωσικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών εξυπηρετούν πραγματικά τα συμφέροντα του Κρεμλίνου. Τον Μάρτιο του 2024, ο Ναρίσκιν ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία ετοιμαζόταν να στείλει 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, μια δήλωση που αποδείχθηκε παραπληροφόρηση.

Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή του, το SVR ανέφερε ότι η δυσαρέσκεια με τον Ζελένσκι αυξάνεται εντός της αμερικανικής ελίτ και ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τον αντικαταστάτη του.

Ωστόσο, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πιθανότατα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο πληροφοριών και μια τέτοια ιδέα φαίνεται παράλογη ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Είναι εύλογο ότι η Μόσχα προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στο Κίεβο, αλλά το επίπεδο επαφής της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο είναι πιθανό να αντιληφθεί τη δήλωση SVR ως παραπληροφόρηση, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ο Ναρίσκιν μπορεί να παραπλανά το Κρεμλίνο προσπαθώντας να ευθυγραμμίσει τους λογαριασμούς προπαγάνδας του με τις φερόμενες πληροφορίες που συλλέγονται.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να επιβεβαιώνει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις εικασίες που κυριαρχούν στο Κρεμλίνο, ειδικά αυτές που υποστηρίζονται από πρόσωπα με σημαντική επιρροή, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ.

 Αυτή μπορεί να είναι μια στρατηγική κίνηση του Ναρίσκιν για να ενισχύσει τη θέση του και να ανέβει περαιτέρω στην ιεραρχία της εξουσίας σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του.