Ως εθνικό θέμα ανέδειξε τη λειψυδρία ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης. Ο διδά.κτωρ Υδρογεωλογίας και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων, ανέλυσε τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της ξηρασίας. Υποστήριξε, ότι η μείωση υδάτινων πόρων στην Ελλάδα αποδίδεται ως έναν βαθμό ότι η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό άρδευσης στην Ευρώπη. Σπαταλώνται τεράστιες ποσότητες νερού" υπογράμμισε ο ειδικός και έστειλε μήνυμα:

"Προσοχή στην σπατάλη. Απαιτούνται υποδομές. Το νερό είναι εθνικό θέμα".

«Έχουμε να κάνουμε με μια συστηματική μείωση στις βροχοπτώσεις, η οποία επηρεάζει τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα. Ορισμένες περιοχές, ειδικά οι τουριστικές, έχουν μεγάλες ανάγκες νερού που δεν μπορούμε πάντα να καλύψουμε», σημείωσε στο newsbomb.gr.

Σχετικά με τις αιτίες της λειψυδρίας, ανέφερε ότι υπάρχει μια διχογνωμία σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι η ρύπανση και οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι οι κύριοι παράγοντες της κλιματικής κρίσης που επιδεινώνουν τη λειψυδρία.

Ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης υπογράμμισε την αυξανόμενη ανάγκη για νερό, τονίζοντας ότι η κατανάλωση έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές. Παρόλο που προτείνεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η αφαλάτωση, αυτές οι λύσεις δεν είναι πάντοτε η πιο αποτελεσματική επιλογή, ειδικά για ορισμένες περιοχές.

«Οι ανάγκες μας για νερό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, η Αθήνα το 1990 χρειαζόταν περίπου 650.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, ενώ σήμερα η ανάγκη αυτή έχει ξεπεράσει τα 1.150.000 κυβικά μέτρα. Αν συνυπολογίσουμε και την αυξημένη κατανάλωση στις τουριστικές περιοχές, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη», ανέφερε ο Παναγιώτης Σαμπατάκης.

«Υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των υποδομών»

Προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων ο υδρολόγος ανέφερε «Υπάρχει ανάγκη για βελτίωση των υποδομών, όπως τα δίκτυα ύδρευσης και η αποδοτικότητα της άρδευσης. Απαιτείται επίσης μείωση της σπατάλης νερού από τον καταναλωτή. Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η αφαλάτωση, μπορούν να προσφέρουν λύσεις, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη ή πιο οικονομική επιλογή για όλες τις περιοχές».

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές περιοχές είπε: «Οι τουριστικές περιοχές έχουν υψηλές ανάγκες σε νερό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτό δημιουργεί έντονη πίεση στους υδάτινους πόρους, ειδικά όταν οι ανάγκες είναι μεγάλες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ κατά τους υπόλοιπους μήνες η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη. Επίσης, σε παράκτιες περιοχές, η υπεράντληση νερού μπορεί να οδηγήσει σε υφαλμύρινση, δηλαδή τη διείσδυση θαλασσινού νερού στους υδροφορείς».

Τέλος, ο καθηγητής Υδρογεωλογίας αναφέρθηκε στα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία στην χώρα: «Η στρατηγική πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να περιλαμβάνει τη βελτίωση των υποδομών, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τη σπατάλη νερού. Ειδικές λύσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, η Αθήνα έχει επενδύσει σε ταμιευτήρες και υποδομές εδώ και 20 χρόνια, κάτι που έχει συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού. Αντίστοιχες προσεγγίσεις χρειάζονται και σε άλλες περιοχές με διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις».