Τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σχολίασε ο Δημήτρης Καραϊτίδης. «Δεν συζητήθηκε κάτι το σημαντικό. Ήταν συντηρητικό μέτρο του κλίματος που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν επέβαλλε κάτι, επιβεβαίωσε, ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν να κινούνται στις γραμμές έχουν χαράξει, οι οποίες δεν συμπίπτουν. Η μεν πλευρά θεωρεί, ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις και αυτό τη συμφέρει και η άλλη πλευρά εμφανίζεται, ότι είναι ήρεμη δύναμη, υπενθυμίζοντας βέβαια κάθε 15 μέρες τις αξιώσεις της.
Ο Ερντογάν μίλησε για αναγνώριση του ψευδοκράτους, πριν τη συνάντηση, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.Αυτά δεν είναι τυχαίες κινήσεις. Αρκεί για να γίνει κατανόητο, ότι όταν δύο πλευρές έρθουν σε συνάντηση κορυφής θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κλίμα κατάλληλο, τουλάχιστον αποφυγής προκλήσεων. Πρόκειται για συντηρητική αγωγή. Η μεν ελληνική πλευρά στηρίζει ελπίδες η άλλη πλευρά δημιορυγεί κλίμα. Από πλευρά μας η ανοχή έχει φτάσει σε σημείο παρεξηγήσεως. Η Τουρκία κάνει κινήσεις τακτικής παρά βελτίωσης των σχέσεων. Μέχρι στιγμής φαίνεται, ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται», ανέφερε αρχικά ο πρέσβης ε.τ.
Στη συνέχεια ο έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης σχολίασε τις εντολές που δόθηκαν στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών να ξεκινήσουν κινήσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Αν η εντολή αυτή, από πλευράς Τουρκίας, γιατί από εκεί προέρχονται εμπόδια, συνοδεύεται με περισσότερες οδηγίες προς την πλευρά Φιντάν να δείξει διαλλακτικότητα και να προσεγγίσει τις ελληνικές προθέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, μπορούμε να πούμε, ότι υπάρχει μία μικρή εξομάλυνση. Αν προωθήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, τότε τί είδους συζητήσεις θα κάνουμε, για την υφαλοκρηπίδα. Ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν. Με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας», ανέφερε ο Καραϊτίδης, ο οποίος στο τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης.
«Όταν οι Τούρκοι αποφάσισαν να ελέγξουν τις ροές, υπήρξε αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν είναι το μείζον πρόβλημα που χωρίζουν τους δύο χώρες. Πρέπει να γίνουν βήματα, κυρίως από την τουρκική πλευρά, γιατί αυτή διεκδικεί. Εμείς είμαστε συνεχώς σε φάση άμυνας», κατέληξε ο Δημήτρης Καραϊτίδης.